Szabadidő

Egynapos kirándulás a Dunakanyarban

Ha már elviselhetetlen a kánikula, egy rövid vízparti kiruccanás is felüdítõ lehet. A Dunakanyarban mindig hûvösebb az idõ, és friss szellõ fújdogál. A turisták kedvelt célpontjai (Esztergom, Visegrád) mellett a vidék még számos bájos településnek ad otthont: fedezd fel õket!

Történelem, kultúra és a táj találkozása

Tágabb értelemben a Dunakanyar a jelenlegi fővárostól, Budapesttől a történelmi fővárosig, Esztergomig tartó 60 kilométeres szakasz. Legnagyobb része ma már a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, így megőrizhető a táj egyedülálló szépsége és gazdag állat- és növényvilága. A Duna több ezer kilométeres útja során talán itt mutatja meg legtöbb arcát egyszerre. Hol lassan, méltóságteljesen, széles mederben folyik, Dömösnél meredek hegyoldalak közé szorulva gyors folyású, örvényes folyóként éles kanyart ír le, majd Visegrádot elhagyva, a Szentendrei-szigetet átölelve hömpölyög tovább.







Vízen ringatózó csónak Kisoroszinál

A Dunakanyar már első királyaink ideje alatt is népszerű úti célnak számított, Dömös az Árpád-házi királyok kedvenc nyaralóhelye volt, Visegrád pedig Mátyás király korában érte el fénykorát. A török hódoltság alatt sok történelmi emlék elpusztult, a falvak elnéptelenedtek, csak a 18. századtól indult meg újra az élet. A huszadik század elejétől pedig ismét kedvelt üdülőhely lett, pezsgő kulturális élettel. Híres írók, költők, festőművészek bújtak itt el a nagyvárosi nyüzsgés elől: elég csak a Zebegényben alkotó Szőnyi Istvánra vagy a Dunakanyarban nyaraló Adyra, Kosztolányira, Móriczra gondolni.
A történelmi emlékek mellett régi tornácos parasztházak, nagystílű, tornyokkal díszített, hatalmas faerkélyes villák és az elmúlt negyven évben épített csúcsos fa víkendházak sorakoznak a Duna-parton és a közeli domboldalakon.








Komp a dömösi kikötőben (P. G.)

Hajóval a Dunán

A Dunakanyart Budapestről a legkönnyebb megközelíteni, mehetünk autóval, vonattal, HÉV-vel vagy autóbusszal, de igazi élményt a Dunán való hajózás jelent. A Vigadó térről és a Batthyány térről nyáron rendszeresen indulnak hajók. A csak hétvégeken közlekedő szárnyashajóval Visegrád egy óra, Esztergom pedig másfél óra alatt érhető el, útközben pedig Vácon és Nagymaroson is megáll a hajó. A nyáron naponta induló kirándulóhajók lassabban haladnak ugyan, de szinte az összes part menti településen megállnak. A két part között pedig még szovjet építésű, leginkább legóhajóra emlékeztető kompok közlekednek.

Tipp: hajómenetrend itt »

Mi négy bájos települést látogattunk meg a Duna-parti falvak közül, ismerkedj meg velük Te is közelebbről!







Kattints a képre a nagyobb verzióért! (Forrás: Térkép24.hu)

Kisoroszi

A Szentendrei-sziget csúcsán megbújó települést leginkább a szigeten kerékpározók ismerik, pedig komppal Visegrádról is könnyen megközelíthető. A csendes kis falu a hétvégeken megélénkül. A lovassport szerelmesei a település szélén található lovardában vehetnek leckéket, vagy lóháton barangolhatnak a sziget virágos mezőin.






Tornácos parasztház, Kisoroszi (Fotó: P. G.)
Biciklistáknak is kitűnő a terep, illatos eperföldek mentén vezet az út. Aki pedig a vízi sportokat kedveli, az homokos és fehér kavicsos strandokat talál a sziget orránál. A Duna vize elég tiszta itt, és egész nyáron frissítően hűvös. Az igényesen kialakított Rácz fogadóban kajakot vagy kenut is bérelhetünk, hogy a vízen járjuk be a sziget északi csücskét, egy-két órás kajakozással pedig a visegrádi vár aljánál köthetünk ki. Ha sokat kivett belőlünk a sodrás elleni harc, ne aggódjunk, a visszaút igazi jutalomút lesz, elég, ha csak kormányozzuk a hajót.


Zebegény

Rengeteg népszerű kirándulóút indul ki ebből a hangulatos kis üdülőfaluból. A huszadik század elején pezsgő kulturális és nyaralóélet zajlott itt. Itt élt és alkotott a korábban már említett Szőnyi István, a nagybányai festőiskola egykori kiválósága. Ma egy emlékmúzeum őrzi a híres festő emlékét. Ugyanitt található a Kós Károly által tervezett, az erdélyi fatemplomok mintájára épült plébániatemplom. A falu hangulata ma is az 1930-as évek atmoszféráját árasztja.


Verőce

Verőce egyik különlegessége az Ybl Miklós ötlete alapján készült, öt méter magas vízparti kőfal, ami az áradó Duna elleni védelmül szolgál. A kockakövekből kirakott fal és a széles, partra vezető kő lépcsősorok a kavicsos parttal együtt különleges hangulatot árasztanak.







Verőce a vízparti kőfaláról ismert (Fotó: P. G.)


Verőce régóta kedvelt üdülőhely, a régi kúriák mellett modern nyaralóházak jelzik, hogy a mai napig népszerű. A katolikus templomhoz felkapaszkodva az 5-6 méteres tuják, kékesszürke fenyők és lombhullató fák között gyönyörű villák bújnak meg a hegyoldalon. Körbenézve csodálatos panoráma tárul elénk. Váctól egészen Visegrádig láthatjuk a Dunát, a Szentendrei-sziget északi oldalát és a szemben elterülő Pilis sűrű, sötétzöld erdővel benőtt hegyvonulatait.







Dömösi utcakép (Fotó: P. G.)

Dömös

Ez a kedves kis település már az Árpád-házi királyoknak is kedvelt nyaralóhelye volt: palotát, vadászkastélyt és templomot építettek itt. Sajnos ezek a történelem vihara során elpusztultak, az altemplom viszont még elég jó állapotban megtekinthető. Dömös népszerű kirándulóutak kiindulópontja: innen indulhatunk el a Rám-szakadékba, a Dobogókőre, és innen érhető el a Dunakanyar legszebb kilátópontja, a 641 méter magas Prédikálószék. A Dunakanyar hatalmas íve és a környező hegykoszorúk is innen csodálhatók meg a legjobban. Ha pedig komppal átkelünk az erős sodrású Dunán, a szemközti Szent Mihály-hegy meredek oldalát megmászva a Remete-barlangba jutunk fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top