Szabadidő

12 alap gyógyszer az úti patikába

Ha útra készülsz a kedveseddel, ne csak egyféle gyógyszert pakolj az úti patikába! Csokorba gyűjtöttük a legfontosabbakat - nélkülük ne indulj útnak!

A Zürichi Egyetem kutatói 59 ezer ember adatainak összevetésekor arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiakat és a nőket egészen más betegségek gyötrik utazás közben.

A nők általában gyomorfájással, megfázással, illetve húgyúti fertőzésekkel küzdenek, míg a férfiakat inkább a láz és a székrekedés teríti le. Érdemes erre gondolni az úti patika összeállításánál, illetve eleve ennek megfelelően választani úti célt és szállodát.

Ne ugyanaz legyen az úti patikában!

A gyomorfájásra hajlamos nőknek a távoli tájakon különösen érdemes betartaniuk a régi szabályt: ami nincs megfőzve, és nem lehet meghámozni, azt érdemes a tányéron hagyni. A jégkockát is felejtsd el azokon a vidékeken, ahol nem iható a csapvíz, ugyanis általában nem vesződnek vele, hogy ásványvízből készítsék el. A székrekedésre hajlamos férfiaknak pedig a rost- és folyadékfogyasztásra érdemes ügyelniük.

 Mi legyen a felnőtt-úticsomagban?

Természetesen nem kell az egész házi gyógyszerellátmányt becsomagolni, csak olyan készítményeket vigyünk, amelyek praktikusak, gyorsan hatnak és orvosi segítség nélkül is tudjuk őket használni.

Rendszeresen szedett gyógyszerek: (Hosszabb külföldi tartózkodás során igazolni kell az esetlegesen nagyobb mennyiségben kiváltott orvosságok jogosságát, ezt pl. a repülőtéren ellenőrizhetik.)

Fertőtlenítőszer: Bármikor adódhat egy kisebb-nagyobb horzsolásos baleset; egy lábunk alatt tébláboló tengerisün vagy egy éles kagyló; ilyenkor jó szolgálatot tesz egy jódtartalmú oldat vagy sebhintőpor.
Tipp: Betadin, Dermaforin

Kötszer: Gyorssebtapasz mindig legyen nálunk, mert nemcsak a horzsolásos sérülések, hanem a városnézés, kirándulás alatt feltört, sérült láb is kellemetlen lehet. Ajánlott még néhány kisebb-nagyobb méretű steril gézkötszert is becsomagolni.

Lázmérő, lázcsillapító: A legtöbb esetben a láz gyorsan jön, gyorsan megy, de amíg jelen van, levertséget okoz, fáradttá tesz, és ezzel megkeserítheti a nyaralás napjait. Ezért az idejében adagolt lázcsillapító (38 fok felett) nagy segítség – feltéve, ha nem krónikus vagy idült betegségről van szó.

Fájdalomcsillapító: Fogfájás, fejfájás bárhol ránk törhet, ráadásul a fájdalomcsillapítók többsége elősegíti a lázcsökkenést is, ezért az útipatika-csomagunk egyik legfontosabb elemét alkotják.
Tipp: Advil, Algopyrin, Rubophen, Paracetamol, vagy görcsoldásra: Nospa, Papaverin

Hányingert csökkentő szerek: Van, aki tudja magáról, hogy érzékeny a gyomra, és van, aki még nem. Az utazás eleve izgalommal jár, sokan nem bírják a hosszabb távú autóutakat vagy a repülést. Az émelygés és a hányinger érzete a leggyakoribb úti betegségek közé tartozik.
Tipp: B1-vitamin, Daedalon

Emésztést segítő gyógyszerek: Hányinger nemcsak az utazás miatt jelentkezhet, hanem az ismeretlen, újfajta ételektől is, amelyek a magyar gyomor számára szokatlannak tűnnek, emiatt nehézséget okozhatnak, megemésztésük puffadással, felfúvódással járhat. Különösen gondoljon a megelőzésre és az óvintézkedésre az, aki epekövességre, epegyulladásra hajlamos!
Tipp: Rennie rágótabletta vagy Bilagit

Hasmenés ellen: A legtöbb esetben vírusok, baktériumok vagy olyan mikroorganizmusok okozzák, amelyek jelenlétére sokszor szinte semmi sem utal; nincs rossz szaga az ételnek, vagy nem látszik egyáltalán romlottnak. A nyaralás alatt elkapott vírusos hasmenés álalában 24–48 óra leforgása alatt elmúlik. Legfontosabb ebben az esetben, hogy pótoljuk a szervezetből kiürült folyadékot és ásványi sókat, fogyasszunk (és vigyünk magunkkal) speciális ásványianyag- és vitamintablettákat.
Tipp: Carbo Activatus, Septolon, Imodium

Székrekedésre: Előfordulhat, hogy az utazási stressz vagy az illemhelyek nem megfelelő állapota, vagy csupán az idegen környezet miatt napokig nem sikerül valami „produktummal előállni”, és székrekedésben szenvedünk. Először érdemes úgynevezett székletlazító növényekkel próbálkozni, mint a szilva, szőlő, barack, körte vagy a brokkoli, esetleg ihatunk szennateát, de vannak vény nélkül kapható növényi eredetű tabletták is, amelyek hatásosan oldják meg ezt a problémát.
Tipp: Laxbene, Agiolax

Allergiás tünetekre: Allergiás vagy asztmás betegeknek sokkal körültekintőbben kell az utazást megszervezniük vagy a szállást kiválasztaniuk, hogy minimálisra csökkentsék egy esetleges roham kockázatát. Nekik érdemes kora reggel vagy estére tervezni az utazást, amikor frissebb és tisztább a levegő.
Tipp: Súlyos allergiás rohamra gyógyír az epinefrininjekció vagy a kalciumos pezsgőtabletta.

Kenőcsök külsőleg

Nyaralás alatt a leggyakoribb problémát a nap és a szúnyogok okozhatják.

Leégésre: A leégést könnyebb lenne magas faktorszámú napkrémekkel megelőzni, mint kezelni. De ha már megtörtént a baj, a bőrpirosodást csökkentheti a Fenistil gél, a hámosodást pedig elősegíti a Neogranormon kenőcs vagy a Panthenol, Naksol.

Csípésre: Szúnyogcsípés gyógyítására hatásosak a bőrpirosodásra, csípésre ajánlott krémek vagy a cinktartalmú rázókeverékek.

utazas.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top