Szabadidő

Az NLCafé videós túlélőtábora a hétvégi Filmünnephez

Brutálisan kedvezményes jegyárak, premier előtti vetítések, hatalmas tömeg, sztárok minden mennyiségben és persze rengeteg film. Az NLCafé segít eligazodni a pénteken kezdődő Filmünnep káoszában.

Mozietikett a tömegben

Kezdjük az illemmel. A 690 forintos jegyár hatására elképesztő tömeg árasztja majd el a mozikat. Némi szerencsével elkerülheted a modortalan, hangosan csámcsogó, mindent kommentáló, film közben mobiltelefonon értekező, a kólájukat pedig a nyakadba öntő nézőtársakat, de ha mégsem jönne össze a dolog, mutasd meg nekik ezt a mozietikett-videót, amiben egy zacskó pattogatott kukorica vonultatja fel az összes idegesítő mozizási szokást. Hadd okuljanak belőle!

Csak felnőtt nézőinknek!

Nincs annál jobb, mint egy csomó ember sikolyait hallgatva horrort és thrillert nézni, meg persze zavarban érezni magunkat néhány gátlástalan szexjelenet láttán. Utóbbira a Mocsok című brit film kínálja a legjobb lehetőséget, melyben egy korrupt zsaru (James McAvoy) az előléptetésért mindent megtesz, hogy befeketítse a kollégáit. Még péniszfénymásoló versenyt is rendez a karácsonyi bulin… Aki pedig arra kíváncsi, hogyan viselik majd nézőtársai a Démonok között című überparáztató, kísértetes-démonos horrort, annak itt egy parádés videó az angliai nézők reakciójáról. Ezután senki ne mondja, hogy nem figyelmeztettem!

Sztárjegyszedők, különlegességek

A Filmünnep persze nem is lenne ünnep, ha csak olcsóbban dobálnák utánunk a jegyeket, így lesz néhány különleges esemény is. Például ne csodálkozzunk, ha a jegyünket a szokásos, kedvesen mosolygós jegyszedő lány helyett mondjuk Kozsó tépi szét (legalább nem a szívünket…), hiszen a szervezők sztárjegykezelőket ígértek.

A magam részéről örömmel venném, ha a jegyemet Joseph Gordon-Levitt vagy Scarlett Johansson érvényesítené, de azt hiszem, ehhez rossz országba születtem. A celebesemények mellett jó néhány különleges programmal készülnek a mozik. Beleshetünk Árpa Attila Argo 2-jébe és újranézhetjük az első részt, itt láthatjuk először a Coming Out című magyar vígjáték előzetesét, Réz András filmklubot vezet, sőt még szinkron vagy felirat témában is lesz egy vitaest, ahol a feliratpárti nézők ütközhetnek meg a szinkronpárti filmforgalmazókkal kedvenceik eredeti hangjáért. Csak vér ne folyjon!

Metálveszély!

Ha a nagy tömegben véletlenül rossz terembe tévedsz, könnyen fekete pólós, vadul headbangelős, hosszú hajú hordákkal találhatod szembe magad, amint épp Metallicára zúznak. Igen, a metál már a mozitermekbe is beköltözött: Metallica: Through the Never. Tessék vigyázni! Azt azért nem árt tudni, hogy az ismert együttesről szóló filmet a magyar Antal Nimród rendezte, akinek a Kontroll című filmjében Csányi Sándor játszott bánatos képű, szerelmes BKV-ellenőrt.

Premier előtti vetítések

Nem szép dolog az időutazást csajozásra használni, hiszen néhány visszautazással még a leggázosabb csávóból is Don Juan válhat. Szerencsére ilyesmivel csak a mozikban találkozhatunk. Hé, az Időről időre premierje nem csak október 17-ére várható? Nyugi, ez nem időutazás, csak premier előtti vetítés.

Az Igazából szerelem rendezőjének új romkomja mellett még két filmet játszanak premier előtt a mozik. A barázdált arcú Danny Trejót láthatjuk újra, ahogy a Machete gyilkolban helyrekalapálja Mel Gibsont, és kilövi magát az űrbe (!!!), a Paranoia című old school thrillerben pedig a vállalati kémkedésbe kaphatunk betekintést old school sztárok (Harrison Ford, Gary Oldman) segítségével.

Oscar-várományosok

Az Oscar-díjátadó még arrébb van, de néhány korai jelentkező már itt toporog a küszöbünkön. Az első a Forma 1 cirkuszába mélyebb betekintést nyújtó Hajsza a győzelemért, amiből kiderül, hogy Chris Hemsworth nem csak egy viking modell, hanem színész is, de a díjat úgyis a Niki Laudát játszó kollégája, Daniel Brühl viszi el előle.

Azt nem mernénk kijelenteni, hogy Szász János filmje, A nagy füzet is ott lesz az Oscar-gálán, de ha mégis, nem árt felkészülni. A másik esélyes pedig a Fogságban című gyerekrablós thriller lehet, melynek kedvéért Hugh Jackman levetette manírjait, és mindent bedobva száll harcba a díjakért. A lenti filmrészletben éppen a dühtől készül kirobbanni, és az Akadémia helyében mi is pont ezt a jelenetet játszanánk be a gálán a legjobb férfi főszereplő jelöltjeinek felsorolásakor.

Családi mozik

Akkor a legnehezebb mozizás, amikor nemcsak a saját ízlésedhez kell filmet választani, hanem a komplett famíliáéhoz. Különösen szomorú a helyzet most, amikor versenytárs híján főképp a nyári animációs filmek ismétléseiből (Gru 2, Hupikék törpikék 2) kellene válogatnunk. Ne dőljünk be a Hollywoodot majmoló, olcsó utánzatoknak (Halbalhé, Hópihe), inkább válasszunk merészebben.

A Családi üzelmek például a legkisebbek kivételével minden korosztály számára szórakoztató, csak készüljünk fel, hogy utána kaphatunk pár kellemetlen kérdést a fűvel és a szexszel kapcsolatban. Hasonló a helyzet a Vérmesék című sztárparádét (Robert De Niro, Michelle Pfeiffer) felvonultató, kifordított családi filmmel is, amiben egy maffiózó família szórakoztató beilleszkedési problémáin röhöghetünk másfél órán át.

Randimozik

Egy pornófüggő srác, aki hiába van együtt a földkerekség legszebb nőjével, mégis inkább a pornóra esküszik. Hogy ez elsőre nem tűnik túl romantikusnak? Pedig a Joseph Gordon-Levitt és Scarlett Johansson főszereplésével készült Don Jon vérbeli randimozi, még ha nem is a hagyományos fajtából való. Persze egy párkapcsolatban előhozhat pár kellemetlen kérdést, úgyhogy csak óvatosan!

Ennél konzervatívabb választás a kissé tévéfilmesre sikerült Diana, ami ugyan csak a felszínt kapargatja a hercegnő életével kapcsolatban, de szódával azért elmegy. Ha az oldalunkon helyet foglaló pasinak akarunk kedvezni, akkor pedig vállaljuk be a 2 kaliber című akcióvígjáték marhaságot. Mivel Mark Wahlberg és Denzel Washington a főhős, olyan rosszul senki se járhat.

Nem kedvezményes filmek

Nincs kellemetlenebb annál, mint amikor a kedvezményes jegyárú fesztiválon akad egy olyan film is, amire nem vonatkozik a kedvezmény. Idén ez a megtiszteltetés a Gravitációnak jutott, és mivel a legtöbben ezen a hétvégén az olcsóságra szavazunk, kárpótlásul mindenki nézze meg a film két percbe sűrített, 8 bites változatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top