nlc.hu
Szabadidő
Van egy főváros, ahol 30 évig nem szólhatott nyilvánosan zene

Van egy főváros, ahol 30 évig nem szólhatott nyilvánosan zene

Csaknem három évtized után fordult elő újra, hogy koncertet rendezhettek Rijádban, Szaud-Arábia fővárosában.

Azért még nem volt teljes a zenei élmény, mert a 90-es évek utáni első rijádi koncert kétezer fős közönsége kizárólag férfiakból állt, és a zenészek sem nők voltak.

Noha az eseményen kizárólag férfiak vehettek részt, szakértők így is előrelépésként értékelték a rendezvényt. Megfigyelők szerint a szaúdi kormányzat azon fáradozik, hogy több szórakozási lehetőséget biztosítson a lakosoknak, a konzervatív vallásos erők azonban ellenzik ezt.
    
A belépőkért 40-200 ezer forintos összeget kellett fizetni, ennek ellenére a csütörtök esti koncert telt házas volt, a jegyeket 30 perc alatt elkapkodták a szervező Rotana Music szerint.
    
A fellépők közül Rasid al-Madzsid inkább popzenét, a fiatalok körében különösen népszerű Muhamad Abdu pedig hazafias, romantikus dalokat játszik. A nézőtéren akadt, aki száját tátva bámult a színpad irányába, mások táncra perdültek.

Rasid al-Madzsid játszik

    
Szaúd-Arábia lakosságának a fele fiatalabb 25 évesnél. Az elmúlt években a közösségi háló miatt nőtt a kormányzatra nehezedő nyomás, hogy változásokat vezessenek be. 2015-ben útnak indították a gazdasági és társadalmi reformokat szorgalmazó Vision 2030 nevű programot, valamint létrehoztak egy hatóságot a kulturális események rendezésére.
    
Októberben az egyik rijádi egyetemen hiphopkoncertet tartottak, Abdu pedig januárban Dzseddában lépett fel, ahol hét éve nem rendeztek koncertet.
    
A rijádi koncert szervezői rámutattak arra, hogy sok szaúdi az Öböl-menti államokba utazik, ha szórakozni akar. “Miért ne lehetne itthon is?” – vetették fel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top