Szabadidő

Sorozatfüggők figyelmébe: érdekes újítást próbálgat a Netflix

Az idegen nyelveket tanulók számára segítséget jelenthet, kérdés, hogy ezenfelül mennyire használják majd.

A tévésorozatok rajongói számára nem ismeretlen az angolul binge watchingnak nevezett „darálás” fogalma, vagyis amikor egy-egy szériát addig nézünk, amíg a szemünk bírja. Ez nem kevés időt vesz el, akad olyan ember is, aki pár napra szabadságot vesz ki, amikor a kedvenc sorozatának legújabb évada megjelenik. A Netflixhez hasonló streamingszolgáltatók ugyanis ma már nem feltétlenül hetente dobják ki a legújabb epizódokat, gyakori, hogy az egész évadot egyben felteszik, hogy mindenki kedve és ideje szerint fogyaszthassa őket.

Az Android Police szúrta ki, hogy egyes Netflix-felhasználóknál kísérleti jelleggel megjelent egy új funkció, amelynek segítségével a súlyos függők hamarabb darálhatják le az aktuális új epizódokat.

Az újítás lényege ugyanis, hogy a Netflix tartalmait 1,25-szörös vagy másfélszeres sebességre is felgyorsíthatjuk, így hamarabb érhetünk például egy lassabban csordogáló dokumentumfilm végére, illetve gyorsabban végezhetünk egy-egy évaddal, ami leginkább újranézéskor jön jól, az unalmasabb részek átugrására.

A Netflix kaliforniai székháza (Fotó: iStock)

A gyorsítás mellett azonban akár le is lassíthatjuk a látnivalót 50 vagy 75 százalékra, aminek segítségével alaposabban kiélvezhetjük kedvenc látványos jeleneteinket, vagy akár nyelvet is tanulhatunk, mivel így jobban értjük majd, amit az egyes szereplők mondanak. Arról nincs információ, hogy a lassítás, illetve a gyorsítás mennyire érinti a hang minőségét, magasságát, vagyis hogy a képernyőn látható alakok bálnahangon bőgnek majd, vagy ellenkezőleg, rajzfilmfigura módjára sipítoznak-e.

A Netflix szempontjából nem kérdés, hogy az új funkció pozitív fejlemény, mivel így több nézői órát tudhatnak majd magukénak, azonban már több tévés producer és sorozatokkal foglalkozó rendező jelezte, hogy nem felhőtlenül boldogok a gondolattól, hogy a munkájukat felgyorsítva fogyasszák a felhasználók.

A Netflix graffitin is promózta az egyik természetfilm-sorozatát (Fotó: Getty Images)

„Folyamatosan kísérletezünk új megoldásokkal, hogy felhasználóinkat segítsük – írta a Netflix szóvivője a funkcióval kapcsolatban kiadott közleményében. – A mostani teszt lehetővé teszi számukra, hogy megváltoztassák a lejátszás sebességét, de mint a többi hasonló kísérlet esetén, ezúttal sem biztos, hogy a gyorsítás, illetve lassítás állandó funkcióvá válik a Netflixen.”

Te mit néznél gyorsítva, és mit lassítva?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top