Szabadidő

Unikornisos furgon miatt perelik a Disney-t

Az autó tulajdonosa szerint a stúdió félrevezető módszerekkel lépre csalta, és ellopta egyedi járműve dizájnját.

Áll a bál a Disney és a Pixar háza táján az idén érkező, Onward című animációs film miatt – írja a The Hollywood Reporter (THR). A lap értesülései szerint egy Sweet Cicely Daniher nevű nő hétfőn beperelte a stúdiót, valamint Kori Rae producert, mivel szerinte az ő tudta és beleegyezése nélkül lemásolták különleges, egyedi festésű furgonját, amely megjelenik a rajzfilmben is.

Daniher valóban nagyon büszke a lila festésű, unikornist ábrázoló járműre, amelyet a furgont jelölő van, illetve a unicorn szó összeolvasztásával Vanicornnak nevez. A perirat szerint Daniher „születése óta csodálja a mitikus állatokat, ennek lett az eredménye a négykerekű művészeti alkotás”.

„A felperes művészeti munkáinak hosszú ideje központi elemét képezik az unikornisok, ez a motívum végigvonul a teljes karrierjén” – áll a nő ügyvédei által írt bírósági beadványban.

Daniher az elmúlt két évtizedben rendszeresen fotózott unikornisokra emlékeztető tárgyakat, sőt 2014-ben egy könyvet is kiadott I See Unicorns címmel. A szóban forgó járművet, egy 1972-es Chevrolet furgont hat évvel ezelőtt vásárolta, az oldalára pedig egy unikornist ábrázoló festmény került, amelyről gyakran posztol képeket Instagram-oldalán.

Képünk illusztráció, hiszen unikornisok nem léteznek (Fotó: Profimedia)

A nő állítása szerint a kocsira a San Francisco Magazine hasábjain megjelent képriport alapján figyelt fel a Pixar, a cikk megjelenését követően ugyanis még 2018-ban megkeresték, hogy kibérelnék a furgont egy szeptemberi eseményükre. Daniher a THR-nek nyilatkozva elárulta, a megállapodás szerint a jármű csak dekorációként szolgált volna a Pixar családi napján, más célokra azonban nem használták volna fel.

A családi nap le is zajlott, ez után a nő tavaly májusban bukkant a Pixar hírére, amely szerint megkezdték az Onward forgatási munkálatait. A hír mellé egy képet is mellékeltek, amelyet Daniher ezután kiposztolt az Instagramjára, a saját furgonjáé mellett. Bár nem tökéletes az azonosság, nehéz lenne véletlenre gyanakodni. „Szerintetek a Disney/Pixar ellopta a Vanicorn dizájnját az új filmjükhöz?” – írta Daniher a bejegyzésben.

A történet itt érdekes fordulatot vett, mivel Kori Rae ezek után – tavaly június 3-án – megkereste telefonon Danihert, hogy bocsánatot kérjen tőle, sőt azt is elárulta, hogy amikor a furgont kibérelték, nem osztották meg vele az összes elképzelésüket az autóval kapcsolatban, amiért szintén elnézést kért.

A bírósági beadványban így Daniher nyugodt szívvel állíthatja, hogy a stúdió nem tájékoztatta róla, hogy a kocsit élő, beszélő szereplőként írták bele az Onward forgatókönyvébe. Az indoklás is parádés: Rae szerint erre azért nem került sor, mert amikor a furgont kibérelték, a filmnek még nem volt meg a hivatalos címe, ennek hiányában pedig nem tudtak volna Daniherrel titoktartási nyilatkozatot aláíratni.

A nő ügyvédei rámutattak, hogy a Disney-vel kötött bérleti szerződés kifejezetten megtiltja, hogy a kocsiról a családi napon kívül fotó-, vagy videofelvétel készüljön, mint ahogy az autó „vizuális reprodukciójára” sem adtak engedélyt a stúdiónak.

A jármű tulajdonosa most a szerzői jogok megsértéséért és más, kapcsolódó törvénysértésekért szeretne elégtételt kapni, a bíróságtól pedig azt kéri, hogy amíg nem kerül pont az ügy végére, addig a vádlottat tiltsák el a kérdéses anyag terjesztésétől és reklámozásától. A Disney egyelőre még nem reagált az ügyre, de valószínű, hogy a március 5-re tervezett premiert nem fogják emiatt elhalasztani.

Az Onward című animációhoz egyébként olyan sztárok kölcsönözték a hangjukat, mint Tom Holland, Chris Pratt, Octavia Spencer, Julia Louis-Dreyfus és Ali Wong.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top