nlc.hu
Szabadidő
II. Erzsébet beszólásai

II. Erzsébet legszellemesebb egymondatos beszólásai

II. Erzsébet a világ leginkább köztiszteletben álló uralkodója, a méltóság megtestesítője, aki az egész életét szigorú szabályok szerint élte. Ám mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne humora.

Egy alkalommal, amikor a testőrével Balmoralban sétált, az uralkodó összefutott néhány amerikai turistával. Hamar egyértelművé vált, hogy nem ismerték fel: „Találkozott már a királynővel?” –  kérdezték tőle.  „Nem. De ő igen.” – válaszolta II. Erzsébet, a testőrére mutatva.

2019. november 20-án volt II. Erzsébet és Fülöp herceg  72. házassági évfordulója. A királynő aznap egy hivatalos eseményen is részt vett, ahol épp a vendégkönyvbe készült beírni, amikor viccesen megjegyezte: „Mi is a mai dátum?”

A The Wicked Wit of Queen Elizabeth II című könyv szerint a kenti hercegnő egyszer arról beszélt a televízióban, hogy legszívesebben lelőné a királynő corgijait. Amikor II. Erzsébet ezt meghallotta, csak annyit mondott: „Pedig jól neveltebbek, mint ő.”

II. Erzsébet

II. Erzsébet (Fotó: Stefan Wermuth – WPA Pool /Getty Images)

A 2016-os Chelsea virágkiállításon egy kertész arról beszélt az uralkodónak, hogy a gyöngyvirágok mérgezőek. A királynő erre így reagált: „Két csokorral is kaptam a héten. Talán azt akarják, hogy haljak meg.”

2007-ben II. Erzsébet hivatalos látogatást tett a Fehér Házban. Üdvözlőbeszédében George W. Bush elnök tévesen azt mondta, hogy a királynő 1776-ban, nem 1976-ban segített az amerikaiaknak megünnepelni Egyesült Államok függetlenségének 200. évfordulóját. Gyorsan kijavította a hibát, de a királynő megjegyezte. Két nappal később, egy díszvacsorán beszédét a következőképp indította: „Gondolkodtam, mivel is kezdjem a tósztot. Amikor itt jártam 1776-ban…”

Amikor 1986-ban Új-Zélandra látogattak, a királynőt és Fülöp herceget a tüntetők tojásokkal dobálták meg. Később, egy állami banketten az uralkodó megjegyezte: „Új-Zéland régóta híres a tejtermékeiről, bár azt kell mondanom, hogy én magam inkább új-zélandi tojásokat reggeliztem.”

2013 nyarán a világ György herceg születését várta. Amikor egy nyilvános megjelenésén arról kérdezték a királynőt, mikor születik már meg a dédunokája, ő így válaszolt: „Remélem, hogy hamarosan, mert nyaralni megyek.”

II. Erzsébet

Kifinomult humora van (Fotó: Joe Giddens – WPA Pool/Getty Images)

A ’60-as években a Királyi Varieté előadásán az Everly Brothers épp a Cathy’s Clown című dalt adta elő. A királynő nem volt elragadtatva a produkciótól és az udvarhölgyének odasúgta: „Mintha két macskát fojtogatnának.”

Néhány éve a Royal Windsor lóverseny bejáratánál egy őr nem ismerte fel, azt hitte, csupán egy idős asszony, aki eltévedt. „Sajnálom, kedvesem, jegy nélkül nem jöhet be” – mondta neki az őr. A királynő erre így válaszolt: „Azt hiszem, ha utánanézel, akkor beengedsz!”

A koronázás című dokumentumfilmben a korona viselésének nehézségeivel kapcsolatban elmondta: „Nem nézhetsz le, hogy olvasd a beszédet. Ha megtennéd, akkor eltörne a nyakad.”

Az anyakirálynő egy vita során feltette a kérdést a lányának: „Mit gondolsz, ki vagy te?” II. Erzsébet pedig a következőképp reagált: „A királynő, mama, a királynő.”

Ezeket tudtad II. Erzsébetről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top