nlc.hu
Szabadidő

A fiúbandán túl: így lett szexszimbólum és popikon Harry Styles

Harry Styles új albuma olyan szexi, hogy belepirulunk

Harry Styles sikeresen kitört a fiúbandák béklyójából, és nem elég, hogy a One Direction egykori tagjai közül ő lett a legsikeresebb, de 2022-ben már saját jogán nevezhetjük őt popikonnak és szexszimbólumnak. Erre pedig nem kicsit erősít rá a legújabb albuma, a Harry's House is.

Ami a ’90-es éveknek az NSYNC, az 2010-nek a One Direction volt: öt helyes, tehetséges srác, akikből a korszak meghatározó fiúbandája lett. A taktikusan összeválogatott csapatok azonban soha nem maradnak együtt olyan sokáig, mint ahogyan azt a rajongók szeretnék – egy idő után közbeszól az ego, a vágy a szólókarrierre, míg végül feloszlanak a bandák. És ekkor derül ki, hogy nem mindenkiben volt meg az a bizonyos X-Faktor (ahonnan egyébként a One Direction is indult), az a valami, amitől valódi sztár lesz valaki, nem pedig csak egy egyszerű énekes. Az NSYNC-ből ez volt Justin Timberlake, a One Directionből pedig Harry Styles. Bár utóbbi együttes szétesésének katalizátora nem Harry volt, hanem Zayn Malik, mégis ő lett az, aki a legsikeresebbé vált az összes fiú közül, és jó úton halad afelé, hogy még a 21. század legjobb férfi popsztárjának kikiáltott Timberlake-nél is fényesebb karriert fusson be.

Irány felfelé

A One Direction a legnépszerűbb fiúbandáktól szinte kötelezően elvárható tömeghisztériát váltott ki. Úgy vették le a világot – és elsősorban a tinilányokat – a lábukról, hogy senki hitte, erre egyedül is képesek lennének. Harry Stylesnak azonban sikerült.

Annak ellenére, hogy nem siettette a szólókarriert (még két évig együtt tartotta az együttest Zayn távozása után), mégis elemi erővel robbant be az első önálló albumával. A saját magáról elnevezett lemez a megjelenése után rögtön az első helyre ugrott, míg a két évvel később debütáló Fine Line felkerült minden idők 500 legjobb albumának listájára a Rolling Stone magazin összeállításában, valamint Grammy-díjat és BRIT Awardsot is nyert vele.

A legújabb lemezével pedig már egyenesen a Beatles szintjét ütötte meg. Azon túl, hogy a Billboard top 100-as lista élére került, illetve a május végén megjelent Harry’s House a leggyorsabban eladott albuma lett 2022-nek, erről egyszerre négy szám is bekerült az amerikai top 10-es listára, amit a brit előadók közül korábban csak a Beatles tudott megugrani. Bár mi nem vagyunk olyan merészek, hogy akár a Beatlesnél, akár – John Lennont idézve – Jézusnál is népszerűbbé kiáltsuk ki Harryt, azt azért kijelenthetjük, hogy a még mindig csak 28 éves fiú a 2020-as évek meghatározó popikonjává nőtte ki magát. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a többi koncertjéhez hasonlóan a júliusban megrendezett budapesti fellépése is teltházas lesz. És mindezt nem a magánéletével való haknizással érte el: kizárólag a tehetsége és a karizmája miatt figyelnek rá annyian. És mindent, amit tudnunk kell róla, azt a művészetén keresztül osztja meg velünk…Már ha tudjuk értelmezni az üzenetet.

Lebilincselő enigma

Harry számára a művészet az önkifejezés legfontosabb eszköze, amibe éppúgy beletartozik a divat, mint a zene. A Lights Up című száma óta felröppentek pletykák az énekes szexualitását illetően (sok rajongó meggyőződése, hogy biszexuális), mikor pedig tavaly év elején összejött Olivia Wilde-dal – és ezáltal minden korábbinál jobban reflektorfénybe került a magánélete –, a teóriák még nagyobb sebeséggel érkeztek.

De Harry ezekre a kérdésekre nem ad választ, sőt: a nyilvánosság előtt mutatott imidzsével csak még inkább összezavarja a fanokat. Nem fél megkérdőjelezni öltözködésével a nemi szerepeket, és örömmel döntögeti a feminin és maszkulin stílus közti határvonalakat. Képes úgy férfias maradni, hogy közben tradicionálisan női kiegészítőket és anyagokat visel (csipkét, magassarkút, flittereket és gyöngyöket, sőt a Vogue címlapján még ruhát is), miközben csak úgy mellékesen piacra dobta a saját körömlakk márkáját is.

„Azért hintek el kérdőjeleket a szexualitásommal kapcsolatban, mert érdekesnek akarok látszani? Nem… Az öltözködésem és a lemezek összeállításával kapcsolatban az határozza meg a döntéseimet, hogy kivel szeretnék együttműködni. Van egy vízióm, amit szeretnék megvalósítani. Nem azért, mert ettől melegnek, heterónak vagy biszexuálisnak tűnök, hanem mert szerintem jól néz ki. Ezen túl pedig szerintem a szexualitás olyasvalami, ami egyszerűen jó móka”

 – magyarázta a Guardiannek adott interjújában.

Harry Styles

Fotó: Anthony Pham/Getty Images

Harry háza

Az, hogy szerinte valójában mennyire jó móka is a szex, soha nem volt még olyan egyértelmű, mint a most megjelent Harry’s House című lemezén. Igen, a korábbi albumain is felbukkantak kétértelmű jelentésű számok – a Watermelon Sugar elvileg egyenesen az orális szexről szól –, de ezúttal utalások helyett félreérthetetlenül és expliciten szexi szövegű dalokat kaptunk.

„Green eyes, fried rice, I could cook an egg on you” („Zöld szemek, sült rizs, tojást is süthetnék rajtad”) – a Music for a Sushi Restaurant egy fülbemászó dalocska egy hangulatos kis étteremről, ám ez a sor nagyon nem a sushiról beszél…Inkább egy rendkívül kreatív módja annak szemléltetésére, milyen tüzesen dögös az, akiről énekel. „Cocaine, side boob, choke her with a sea view” („Kokain, kivillanó mell, tengerre néző kilátással fojtogatom”) – a Keep Drivingban még ennél is tovább megy, olyannyira, hogy a BDSM territóriumára is betéved a szex közbeni fojtogatás említésével. De a Cinemához képest még ez a szám is kispályás!

„If you’re getting yourself wet for me, I guess you’re all mine”(„Ha miattam leszel nedves, akkor azt hiszem, teljesen az enyém vagy”)

 – egy hamisítatlan szexballadáról van szó, amiben még az orgazmusról is szó esik: „I bring the pop to the cinema, you pop when we get intimate” („Popot viszek a filmbe, eldurransz, mikor együtt vagyunk”).

 

Ezzel együtt ez a sor – és maga a Cinema – nem csupán a szexualitás tengelyén értelmezhető, hiszen amennyiben Harry képviseli a popot, az valóban bekerült a filmiparba: a 2017-es Dunkirk és a marveles Örökkévalók stáblistás jelenete után Styles ismét kipróbálja magát színészként is. Idén várhatóan két filmje is a mozikba kerül, a Don’t Worry Darling (aminek forgatásán összejött Olivia Wilde-dal) és a My Policeman. Csak halkan tesszük hozzá, hogy mindkettő kivételesen fülledt produkciónak ígérkezik. Bár nagyobb szerepben még nem mutathatta meg magát, de a hollywoodi producerek láthatóan nagyon bíznak abban, hogy nemcsak zenei, de színészi tehetsége is kimagasló. Ha pedig ez így van, akkor hamar megfoszthatja Justin Timberlake-et a popikon/színész trónjától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top