nlc.hu
Szabadidő

A Samsung The Freestyle projektorának bemutatása

Akkora, mint egy kulacs, többet ad, mint várnád: így körözheti le az okostévéket a Samsung apró projektora

Szerkesztőségünk kölcsönkapott egy kis okosprojektort. Körbeadtuk és megnéztük, kinek hogyan változik meg tőle az élete – és hogy szükségünk van-e még tévére ezek után.

Tudjuk, hogy ez a felvetés amolyan first world problem, azaz nem tartozik civilizációnk legégetőbb megoldandó helyzetei közé, de ettől még tény:

manapság nagyon-nagyon nehéz tévét választani.

Azok is alig tudják követni a hónapról hónapra felbukkanó technológiai fejlesztéseket, trendeket és a gyártók legújabb modelljeit, akiket érdekel a téma és lázba jönnek, ha olyan kifejezések bukkannak fel egy beszélgetésben, mint a paneltípus, fényerő, felbontás, HDR, képfrissítés, sőt, azoknak sincs könnyű dolguk, akiknek ez a munkája. Azok a laikusok pedig, akik egyszerűen csak egy új készülék reményében betévednek egy áruházba, vagy elkezdik böngészni a netet, egy pillanat alatt elvesznek a tévédömpingben. Mi pedig most pont nem egyszerűsíteni szeretnénk a képletet, hanem még jobban megkavarnánk szegény vásárlót egy szerény javaslattal:

Lehet, hogy nem is tévére van szükséged.

Érdemes ugyanis végiggondolni, pontosan mire, mikor és hogyan használnánk a – faramuci így, de maradjunk egyelőre ennél a kifejezésnél – képmegjelenítő eszközt. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy egy másfél méter átmérőjű, több kilós, nehezen mozdítható televízió a legjobb választás, főleg, ha nem csak filmeket és sorozatokat néznél, hanem a társas életed részévé szeretnéd tenni a kütyüt. Ekkor ugyanis valószínűleg sokkal jobban jársz egy projektorral.

Még mielőtt (teljes joggal) azt gondolnád, hogy a projektorokat falra, plafonra kell rögzíteni, hogy aztán azokat szakavatott kezek állítgassák, maga az eszköz pedig főleg mozizásra alkalmas, álljunk meg egy szóra: ez többé-kevésbé igaz volt – pár évvel ezelőttig. Azóta azonban megjelentek a kicsi, egyszerű, hordozható, fúrást, csavarozást nem igénylő, bárhol elhelyezhető kivetítők, amelyek azóta alaposan átalakították a piacot. Már csak azért is, mert olcsóságban is utolérték a középkategóriás, majd a belépő szintű tévéket; korábban éppen az volt az első számú ellenérv a projektorokkal szemben, hogy a minőségi darabok nagyon drágák és sok karbantartást igényelnek.

Ez azért jutott eszünkbe, mert kölcsönkaptuk a Samsung megjegyezhetetlen betűk és számok helyett egyszerűen csak The Freestyle-nak keresztelt projektorát, amely amellett, hogy minőségi és nagyon kedves (ezt nemsokára megmagyarázzuk) modell, szembe megy mindennel, amit a projektorokról az utóbbi években tudni véltünk – és ezt a lehető legjobb értelemben írjuk. Foglalkozunk vele behatóan is, egyelőre mutatunk róla egy képet, nagyrészt már ebből is világos lesz, mire gondolunk.

Samsung The Freestyle

Fotó: Neményi Márton

Az alábbiakban tehát egy gondolatkísérlet szintjén „versenyeztetjük” a két kategóriát: a tévéket és a projektorokat. Egyértelmű győztes nem lesz, mindkettőnek megvan a maga erőssége bizonyos helyzetekben, de talán segíthet dönteni, ha vásárlás előtt állsz; ha pedig (még) nem, akkor talán rájössz, hogy igenis szükséged van egy kivetítőre, és akár ötleteket is gyűjthetsz, hogyan érdemes átrendezned és újragondolnod a háztartásod. Haladjunk tehát szempontok szerint!

Méret

Ha tévét vesz az ember, pénztárcájától és a lakása méretétől függően hatalmas a választék, ami a méretet illeti. A szerényebb modellek 42 colos átmérőnél kezdődnek, ez egy kisebb szobába bőven elég, de találunk 85, vagy akár 100 col körüli monstrumokat is, ha moziteremmé alakítanánk át nappalinkat.

A projektorokról ezzel szemben azt tartják, hogy az átlagos magyar lakás méretéhez képest hatalmas mozivászon kell hozzá. Erre cáfolnak rá az újabb, kisebb, hordozható modellek. Ami a Samsung The Freestyle-t illeti:

a kép mérete rugalmasan alakítható.

 

Attól függően, hogy a falhoz (vászonhoz) milyen közel helyezzük el az eszközt, rajtunk és a falon múlik, mekkora átmérőjű képet csalogathatunk elő belőle a 30 colostól (tehát 76 centistől) egészen a 100 colosig (254 centiméter). Ezek a gyártói adatok, a valóságban ennél kisebb vagy nagyobb kép vetítésére is képes a projektor; kisebbet gond nélkül csiholtunk, nagyobbat is, ám ennek már a fényerő és a részletesség látja kárát.

Tekintve azonban, hogy a 85 colos tévék 600 ezer forintnál kezdődnek, a 100 collosokért pedig akár egymilliónál is többet kell fizetnünk (ha ugyan találunk), 370 ezer forintos árával és rugalmasságával lazán megnyerte a The Freestyle a versenyt.

Képminőség

Mióta eltűntek a piacról a jó öreg (és bizonyos szempontból még a megszállott tévéőrültek által is visszasírt) katódcsöves televíziók, a gyártók egymásra licitálva versenyeznek évről évre, hogy előrukkoljanak a tökéletes minőségű képpel. Ez persze nem létezik, főleg, ha készülékeik árát is épelméjű szinten igyekeznek tartani, de az elmúlt tíz évben mégis hatalmas áttörések tanúi lehettünk. A közepes kontrasztú, a sötét árnyalatokat reprodukálni képtelen oldalsó megvilágítású LED-tévék után megérkeztek a hátsó megvilágítású, zónánként vezérelhető panelek, majd a tökéletes feketéket és végtelen kontrasztot kínáló OLED-technológia. A Samsung közben bevezette a nagyszerű betekintési szögéről és színvisszaadásáról híres QLED-modelleket, nemrég pedig Neo QLED termékcsaládja kedvéért a képalkotó processzor által vezérelt mini LED-ekkel szerelte fel paneljeit. Úgy, hogy az áruk is megfizethető, azt pedig mondanunk sem kell, hogy legalább 4K-s felbontást és lenyűgöző fényerőt kapunk a pénzünkért; utóbbi nagyon fontos a HDR-tartalmak megjelenítéséhez, illetve ahhoz, hogy fényes szobákban is élvezhessük a filmeket, sorozatokat.

Samsung The Freestyle

Forrás: Samsung

A projektorok – lássuk be – elég komoly lemaradásban vannak. Pontosabban: mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki ezt a minőséget egy vetítővel szeretné elérni, és még ekkor is kompromisszumokat kell kötnie. A The Freestyle-nál maradva: a felbontás a projektoroknál tipikus Full HD, tehát megfelel a legtöbb ma elérhető tartalomnak, de a 4K-s részletességről bizony le kell mondanunk. 550 LED lumenes fényerővel képes vetíteni a tartalmakat (ez a legtöbb helyzetben bőven elegendő, de a komolyabb tévék fényerejének csak a fele-harmada), és bár a színek csodásak és a betekintési szög értelemszerűen tökéletes, a kontraszt javarészt attól a felülettől függ, amire vetítünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne elégítené ki ez a kis eszköz a komoly moziőrülteket is, vagy ne ajánlanánk nyugodt szívvel bárkinek, de azt azért ki kell mondanunk, hogy a képminőség-versenyt általánosságban a tévék nyerik.

Okosfunkciók

Ez rövid lesz: a mobiltechnológia, az operációs rendszerek és az appok fejlődésével ugyanazok a funkciók „férnek el” egy kicsi, hordozható projektorban, mint egy hatalmas okostévében. A The Freestyle például azt a Tizen operációs rendszert használja, amelyet a Samsung-tévék is, ennek megfelelően elérhető rajta minden alkalmazás, streaming platform, megosztási és tükrözési lehetőség.

Ez a meccs tehát döntetlen.

Élmény

Szubjektív és nehezen körülhatárolható szempont, mégis (sőt, éppen ezért) külön kell tárgyalnunk, milyen érzés és mekkora élmény használni egy jól felszerelt, nagyszerű képet mutató okostévét és egy kis hordozható projektort. A The Freestyle ezen a téren (is) sok meglepetést okozott; nem gondoltuk volna, hogy ezt a kulacs méretű eszközt ennyire sokféleképp és ilyen sok mindenre lehet használni, azt meg pláne nem, hogy ilyen pofonegyszerű és magától értetődő vele minden. Ezt még szerkesztőségünk azon tagja is megerősítette, aki egyébként órákat bíbelődik a tévéje, monitora beállításával, és minden eszközéhez – beépített appok, videojáték-konzol, pc, Blu-ray lejátszó – finomhangolja azt. Sőt, rajta látszott csak igazán, hogy fájó szívvel adja vissza a projektort.

Samsung The Freestyle

Forrás: Samsung

A legjobb az egészben az volt, ahogy fokozatosan felfedeztük a lehetőségeket. Mindenki filmezéssel kezdte; tesztalanyaink többsége elhelyezte a projektort a hálószobában, és ott folytatták a netflixezést, miután megunták a kanapét. A többi magától jött: volt, aki a szobabiciklije elé vetítette kedvenc sorozatát, így motiválva magát a rendszeres edzésre, volt, aki YouTube-diszkót rendezett a konyhában a barátaival (és némi alkohollal), és volt, aki kifejezetten erre készített, bogaras, egeres videók segítségével a cicáját szórakoztatta (és fárasztotta le esténként). Fotósunk pedig kreatív fényforrásként használta (persze a biztonsági előírásokra figyelve) a The Freestyle erőteljes LED-fényét; ezekről hamarosan részletesen beszámolunk.

Most legyen elég annyi, hogy élményügyben még a felső kategóriás tévéket hadrendbe állítva is magasan nyerte a meccset a Samsung apró projektora.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top