nlc.hu
Szabadidő

Ezt jelentik a Thor 4 stáblistás jelenetei

Mégis mit jelentenek a Thor: Szerelem és mennydörgés stáblistás jelenetei?

Már te is biztosan megnézted Thor legújabb, szám szerint negyedik kalandját, úgyhogy ideje fejest ugrani az elemzésekbe és teóriákba! Kezdjük a stáblistás jelenetekkel!

Nincs olyan film, ami Marvel moziverzumában (MCU), ami ne tartogatna valamilyen meglepetést a stáblista idejére. Legyen szó, akár egy aprócska hangról, mint annak felidézéséről, amikor Tony Stark a Vasember-sisakját készítette a Bosszúállók: Végjáték végén, vagy a stáblista számtalan félbeszakításáról A galaxis őrzői 2-ben, már megszokhattad, hogy mindig vár rád valami. Ezek a plusz tartalmak különösen fontosak olyan filmek esetében, mint a Thor 4. része, aminek alapvetően semmi köze az MCU fő szálához. Ezért nyilván nem álltál fel te sem a székből, mikor véget ért a Thor: Szerelem és Mennydörgés a moziban.

(Ha viszont eddig még nem váltottál rá jegyet, akkor figyelmeztetünk, hogy mostantól erősen spoileres lesz a cikk!)

A Thor: Sötét világhoz hasonlóan a Szerelem és Mennydörgés jelenleg az MCU legkevesebbre értékelt filmjei közt szerepel a Rotten Tomatoes- kritikákat összegyűjtő oldalán. Pedig a második résszel ellentétben ez a kaland egyáltalán nem érdemli meg a negatív véleményeket, ezért úgy gondoljuk, hogy a probléma gyökere az elvárásoknál keresendő. Régen, mikor az MCU még épphogy csak kibontakozott, azok a történetek voltak az átlagosak, amik nem a nagy egész fogaskerekét gördítették előre, azonban a 2018-as Fekete Párduc óta az ilyen produkciókból egyre kevesebb lett. Így a nézők – meg nyilván a kritikusok is – arra lettek kondicionálva, hogy minden egyes új Marvel-filmtől megkapják az egyre táguló multiverzum újabb darabkáját. Merthogy, mint nemrég a stúdió bejelentette, most a Multiverzum-saga alakulását követhetjük nyomon, és ha valami nem illik ebbe a képbe, az már csalódást okozhat a rajongóknak.

Annak ellenére, hogy a Thor: Szerelem és Mennydörgés nem hódolt be az elvárásoknak, mégis egy szép masnival átkötve zár le egy kisebb fejezetet az MCU monstrumában, amit úgy is nevezhetnénk, mint Thor és Jane trilógiája. A Negyedik fázis többi filmjére, vagy a Disney+-os sorozatokra ügyet sem vetve készült el, olyannyira, hogy egészen a stáblistáig úgy tűnik, a Thor 4-nek semmi köze nem lesz az MCU jövőjéhez. Azonban a két stáblistás jelenet változtat az előzetes elképzeléseinken.

Helló, Herkules

Bár a Marvel egészen mostanáig inkább a cselekményt görgette tovább a stáblistát kettészelő képsorokban, a Negyedik fázisra azonban taktikát váltott a stúdió: amolyan casting bejelentésekre kezdte el használni ezeket a jelenetek. Gondolj csak az Örökkévalók végén felbukkanó Harry Stylesra Erószként, vagy Charlize Theron a Doctor Strange az őrület multiverzumában stáblistás felbukkanására. Pontosan ebbe a mintába sorolható a Thor: Szerelem és Mennydörgés első ilyen jelenete, ami a Ted Lasso című sorozatból ismert Brett Goldsteint mutatta be Herkulesként.

Thor: Szerelem és Mennydörgés stáblistás jelenetekThor: Szerelem és Mennydörgés stáblistás jelenetek

Brett Goldstein lesz a Marvel Herkulese (Fotó: Jeff Spicer/Getty Images)

De mégis mit keres Herkules az MCU-ban? A válasz a film közepe felé keresendő, amikor is Thor, Valkűr, Jane és Korg belopózik az Istenek Éves Találkozójára, amit nem más vezényel, mint maga Zeusz. Ha még emlékszel, Thor és kis csapata segítséget szeretett volna kérni az Olümposz istenétől – hiszen Gorr, az Istenölő minden égit le akart mészárolni –, de ez nem sikerült túl jól. Sőt: az asgardiak végül megsebesítették Zeuszt és még a villámját is ellopták, a görög isten pedig az első stáblistás jelenetben bosszút esküszik mindenért. Parancsba adja a fiának, Herkulesnek, hogy végezzen Thorral a nevében. Ő lesz tehát valószínűleg Thor következő ellenlábasa, viszont ha hihetünk a képregényeknek, akkor Herkules nem lesz sokáig rosszfiú: hamar rájön, hogy melyik a jó oldal, olyannyira, hogy a kétdimenziós, rajzolt verziója egyszer még a Bosszúállókhoz is csatlakozott.

Thor: Szerelem és Mennydörgés stáblistás jelenetek

Fotó: Fórum Hungary

Mi lett Jane-nel?

Érdemes végigülni a stáblistát, annak legördülése után ugyanis az egyik legmeghatóbb jelenet vár ránk. Ahogy az már elég korán kiderül, Jane Foster négyes stádiumú rákban szenved. Ezért veszi magához a Mjölnirt, abban reménykedve, hogy ezzel meggyógyulhat a betegségből. És bár Thor egykori kalapácsa valóban hatalmas erőt ad neki, sajnos meggyógyítani nem képes, éppen ellenkezőleg: meggátolja, hogy a szervezete küzdjön a rák ellen. A film végére pedig olyan szinten elveszíti minden erejét, hogy ha még egyszer felveszi a Mjölnirt, azzal halálra ítéli saját magát. Thornak azonban szüksége van a segítségére, ezért feláldozza magát és szerelmével együtt legyőzik Gorrt.

A harc végén Jane Thor karjaiban meghal, a mennydörgés istene pedig inkább azzal foglalkozik, hogy a szerelme mellett legyen az ő utolsó pillanataiban, minthogy megbizonyosodjon Gorr végéről. Thor Jane iránt érzett szerelme meggyőzi az Istenölőt, hogy hiba volt annyi istent elpusztítania és megmenti az univerzumot. Halála előtt még utoljára láthatja a lánya arcát, akit végül Thornak kell felnevelnie.

Thor: Szerelem és Mennydörgés stáblistás jelenetek

Fotó: Fórum Hungary

Az űrviking így tehát gyászoló egyedülálló apa lesz, aki abban a hitben él, hogy soha többet nem látja viszont Jane-t. Azonban a stáblista utáni jelenetből kiderül, hogy Thor tévedett. Jane valóban elhunyt, de a tény, hogy a csatában esett el, garantálta számára az isten-státuszt, így Heimdall már várja őt a Vallhallában. Egy nap Thor is csatlakozni fog hozzájuk, és örökké együtt lehetnek. Előbb azonban még meg kell mentenie párszor a világot a kislányával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top