nlc.hu
Szabadidő

Halálos iramban-szüzek nézték meg a X. részt

Emberkísérlet: elvittem három Halálos iramban-szüzet a tizedik részre

Döbbenet. Ez ült ki az arcomra, amikor megtudtam, hogy bár Vin Diesel és a TSCHALÁD már 2001 óta kényeztet minket benzingőzös klasszikusokkal, vannak kollégáim, akik még egyetlen részt se láttak. Ezen változtatnom kellett. Elhívtam őket az IMAX-be, a moziszékhez kötöztem őket, hogy végül csak egy élménybeszámoló után engedjem őket szabadon.

Hívhatod-e magad kultúrembernek, ha még egyetlen részt sem láttál a Halálos iramban-franchiseból? Vin Diesel hozzájárulása a XXI. századi popkultúrához elementáris erejű. Emberünk vaskos macsóizmusba és pusztításpornóba csomagolta az Oravecz Coelho-féle életvezetési közhelyeket, miközben feltalálta a gravitáció és alapvető fizikai törvények nélküli filmkészítést.

Szexivé tette a teljes szexnélküliséget, és többet tett az egyenlőségért, mint az Európai Unió és az Egyesült Államok összesen. Nála ugyanis minden sztár, legyen az férfi vagy nő, fekete vagy fehér egyformán piszok kemény, mindenki megkapja a maga „de rohadtul menő vagyok” pillanatát. Egymást sosem nyomják le igazán, csak egy csomó arctalan zsoldoson/kommandóson/katonán mutatják be, hogy ők a homo sapiens faj csúcspéldányai.

Emberkísérlet a moziban

Emberkísérlet a moziban

Amikor a tudomásomra jutott, hogy vannak olyan kollégáim a szerkesztőségben, akik még sosem láttak Halálos iramban-filmet, legbelül éreztem, hogy küldetésem van. Mindenképp új híveket kell szereznem a Halálos iramban-franchisenak. Vajon meg tudok téríteni három Fast & Furious szűz lelket és TSCHALÁDtaggá tudom tenni őket? Ez volt az én szent küldetésem egy esős kedd este, amikor a templomunkba (Cinema City Aréna, IMAX terem) vittem őket.

Emberkísérletünk alanyai

  • Munkácsy Márton: az nlc főszerkesztője, felelős tartalmi vezetője. Családapa, de még nem TSCHALÁDapa. Szereti az akciófilmeket és az autós filmeket is, sőt nem teljesen Fast & Furious-szűz, ugyanis az első részt annak idején megnézte, vagyis az előjátékig már eljutott. A kóstoló után úgy érezte, ez nem az ő sorozata, neki nem ilyen egy jó akciófilm. Na, majd második nekifutásra!
  • Kun Gabi: az nlc baba és család (!) rovatainak vezetője. Családanya, de még nem TSCHALÁDanya. Nem szereti az akciófilmeket, az autós filmeket meg még ennél is kevésbé szereti, vagyis azért nem ült be korábban Halálos iramban-filmre, mert úgy hitte, hogy ez a világ az ő ízlésén kívül esik.
  • Debreceni Andrea: az nlc életmód rovatának vezetője és még nem TSCHALÁDtag. Nem lelkes híve az akciófilmeknek, a Halálos iramban-filmekről pedig nem hallott jókat korábban (note to myself: el kellene beszélgetnem a barátaival), ezért nem nézett meg mostanáig egyet sem.

A trióból Kun Gabi különösen nagy fogásnak bizonyult, hiszen a család rovat vezetőjeként egyszerűen érthetetlen, hogyan engedhette meg magának mostanáig azt a luxust, hogy még egyetlen filmet sem látott a TSCHALÁDról.

Gabi

Gabi

A Cinema City Aréna előterében találkozunk. Tesztalanyaim még gyanútlanok, nem tudják, hogy itt egy megtérítési kísérletbe keveredtek. Beülünk a terembe, szinte tapintani lehet a feszültséget. Aztán beindul a MOZIÉLMÉNY, a látóterünket pedig betölti Vin Diesel tökéletes tarkója és bölcs, atyai tekintete, a hallójáratainkat pedig az álbölcsességek és a motorzúgás zaja. Legszívesebben végig a vásznat néztem volna, de időnként azért rá kellett pillantanom a megtérítésem alanyaira, hiszen érdekelt, mennyire hat a TSCHALÁD varázsa.

Élménybeszámoló a 6. sorból

A film későn ér véget, közel két és fél órás (ezzel nem azt akarom mondani, hogy hosszú lenne, sőt jólesett volna belőle még egyszer ennyi) és még késéssel is kezdik. Mivel látom a többieken, hogy egyszerre feldolgozhatatlanul sok élményben volt részük, inkább hagyom, hogy leülepedjen bennük az áhítat. Másnap a szerkesztőség egyik tárgyalójában találkozunk: látom, hogy szinte új emberként ülnek velem szemben.

A kezdeti kínos csendet Andi töri meg azzal, hogy

Nekem jobban tetszett, mint amit vártam. Nagyon jól szórakoztam azzal együtt is, hogy talán nem azon, amin kellett volna.

Andi

Andi

YESSSS!!!! Próbálok nem nagyon mosolyogni, de érzem, megvolt az áttörés. Gabi szerint más részeken szórakoztak jól, mint amit az alkotók szórakoztatónak szántak, a közhelyek tömegét például kimondottan viccesnek találta. Gabi persze nem tudja, hogy a távolságtartás és az irónia álcája mögött valójában őt is elkapta a Halálos iramban-láz, csak ezt még magának sem meri bevallani. Andi elmeséli, hogy korábban jobban lebecsülte ezeket a filmeket, és ahhoz képest egyáltalán nem volt rossz az élmény. Az mindenképp meglepte a csapatot, hogy sokkal kevesebb autóversenyzés volt a filmben, mint amire számítottak. Úgy tűnik az első rész sztorijának öröksége még ma is él a fejekben.

Közhelyek, család, férfiasság és Jason Momoa

Abban nagy az egyetértés a trió tagjai között, hogy a film nagy pozitívuma a TSCHALÁD legújabb tagja, Jason Momoa volt. Andi szerint Momoaban az öniróniája volt jó, nem vette komolyan ezt az egészet, ami abból is látszott, hogy a nagy, gonosz mesterterv kifundálása mellett arra is volt ideje, hogy minden jelenetben más színűre legyen festve a körme. „Lubickolt a szerepben a fickó” – mondja főszerkesztőnk, Marci, aki szerint a főgonosz üde színfolt volt, a többiek meg csak hozták mindazt, amit már húsz éve is produkáltak.

Próbálom nem magamra venni a finom beszólást és a franchise színészzsenijeinek kritizálását. Lehet, hogy Marci érzékeli a szobában támadt feszültséget, mert rögtön utána hozzáteszi, hogy az viszont tetszett neki, hogy a film többször kacsintott ki klasszikus akciófilmekre, például Az olasz meló címe is elhangzott a római jeleneteknél. Elmesélik, hogy a moziban ülve a Cobra 11 és a Knight Rider is eszükbe jutott. Ezt a burkolt sértést megpróbálom elengedni a fülem mellett.

Marci szerint a film elsősorban 16 éves fiúknak szól, akik elviszik a barátnőjüket mozikba, és azt hiszik, hogy ez az élet. Gabi úgy látja, hogy a célközönséget azok jelentik, „akik ettől érzik, hogy bugyog bennük a tesztoszteron.” Sajnos mind egyetértenek abban, hogy a film egyáltalán nem szexi, sőt Marci beletapos a lelkembe, amikor elmondja, hogy úgy látja, ez a fajta macsóskodás már kínos is.

Marci

Marci

A család fontosságának hangsúlyozása természetesen szemet szúrt a család rovatunk vezetőjének, Gabinak, aki szerint ebben a világban az számít igazi férfinak, aki izmos, piszok jól vezet autót és hogyha kell, meg tudja védeni a családtagjait. Az Orbán-kormány nevében is mélyen együtt kell értenem vele. Andi hozzáteszi, hogy a film a család kapcsán kizárólag közhelyeket puffogtat, de mint tudjuk: a közhelyek mindig igazságon alapulnak. Ezzel pedig nemcsak belezavarodtam a gondolataimba, hanem magam is leírtam egy közhelyet. A „Nincs lehetetlen, csak hinni kell magadban” üzenete szerencsére az nlc-s újságírók kérges lelkében is célba talált.

Marci bevallja, hogy többgyerekes édesapaként is rengeteget tanult a TSCHALÁDfőtől, Vin Dieseltől az apaságról, a

Szemeddel láss, de a szíveddel vezess

mondat jó eséllyel egyszer még a saját nevelésében is visszaköszön majd. „Belegondoltam, hogy 2001-ben, amikor az első filmet láttam még én sem voltam apa, azóta pedig én is apa lettem, mint ők, szóval éreztem velük a lelki közösséget” – mondja a főszerkesztőnk, akiről hirtelen kiderül, hogy a film által egészen mély érzések és gondolatok születtek benne. „Csak az maradt ki, hogy mi nem bugáztunk együtt tartálykocsit Dominikán” – teszi hozzá.

Késő csatlakozni a X. résszel?

Természetesen érdekelt, hogy mennyire találták zavarónak, hogy egy történet 10. részébe csatlakoztak be. Gabinak nem esett gondjára az eligazodás, bár néha nem tudta, hogy egy-egy hirtelen feltűnő sztár kinek a kicsodája, de ezt sosem érezte igazán problémásnak. „Nekem fogalmam sem volt, hogy Helen Mirren mit keresett hirtelen egy római erkélyen” – tette hozzá Marci. „Voltak a sztoriban lyukak, de ezekkel együtt tudok élni” – vonta le a következtetést Andi, aki szerint a titok az, hogy a cselekmény nem olyan bonyolult, hogy a tizedik résznél beszállva ne lehessen követni.

Furcsa volt, hogy mindenki testvér, meg nagybácsi, miközben nem is ugyanabból az etnikumból valók

– osztotta meg velünk a megfigyeléseit Andi, aki ezek szerint elkezdte magában összerakni, hogy a Halálos iramban TSCHALÁD fogalma azért nem teljesen egyenlő a mi magyaroshabb családfelfogásunkkal. Marci váratlanul előhúzott egy rejtett ütőkártyát, és magát Vin Dieselt vette a szájára:

Ha ilyen nagy családom lenne és ennyi veszélynek tenném ki őket, azért elgondolkodnék azon, mennyire vagyok alkalmas családfőnek.

Ouch! Ez mélyütés volt, és be kell vallanom: eléggé fájt.  Andi talán látta a fájdalmam, ezért bedobott egy pozitívumot is:

Nekem tetszett benne, hogy itt nemcsak a férfiak voltak a nagy tutik, hanem a csajok is bőven akcióztak.

Holnaptól Vin Diesel fotóját ragasztom a feminizmus szó mellé az értelmező szótárban.

Csaba

Csaba

Bővülhet a TSCHALÁD?

A három Halálos iramban-szüzet különösen zavarta, hogy a film alatt szinte végig szólt a zene, már abból lehetett tudni, hogy egy érzelmes közhely közeledik, hogy épp milyen zene csendült fel. De az egyetlen dolog, ami igazán felháborította őket, az a nyitott befejezés volt.

Itt semmit se fejeztek be, minden szálat félbehagytak. Emiatt nyilván meg kell néznünk a következő részt is

– mondta a film közben az órájára feltűnően sokszor ránéző Gabi (igen, figyeltem), a többiek pedig egyetértően bólogattak.

Arra talán nem sikerült rávennem őket, hogy 1-től 9-ig az összes Halálos iramban-filmet ledarálják, de ezek szerint mégsem volt hatástalan, hogy becsábítottam őket a sebesség és a coolság templomába két és fél óra erejéig. Hatalmas örömmel konstatáltam, hogy azt ígérik, a következő epizódot mindenképp megtekintik majd. Köszönjük az élményt, csodálatos Vin Diesel. Újabb hívekkel bővülhet a TSCHALÁD!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top