nlc.hu
Szabadidő

Rényi Ádám: A hosszú élet titka - kritika

Temetőtől az oligarchaképzésig

Olykor szatirikus, máskor kissé fájdalmas, és van, hogy kifejezetten vicces. Ez mind megtalálható a Rényi Ádám könyveiből készült: A hosszú élet titka című előadásában.

Felnőttként már nem nagyon értjük, hogy miért csillan fel a gyerekek szeme, ha kapnak egy Kinder Tojást. Persze a csoki finom, de a többségük amiatt izgatott, hogy milyen játékot talál majd a csoki “mögött”.  Mi viszont titkon mérgelődünk, mert tudjuk, hogy a kezdeti 24 órás lelkesedés után, az apró játék abban a dobozban köt majd ki, amiben a többi megunt kütyü pihen. Hát ilyen izgalmas meglepetés a Rényi Ádám könyveiből készült A hosszú élet titka című színdarab. Annyi különbséggel, hogy itt maradandó izgalmakat és lelki ajándékot kapunk, amit aztán magunkkal vihetünk, hogy évekig-hónapokig emlékezzünk rá.

A hosszú élet titka

Balla Eszter és Márton András (fotó: Szkárossy Zsuzsa –  6szín)

Nahát, pont így képzeltem el!

“Annyira szeretem ennek a szerzőnek az írásait, alig vártam, hogy végre lássam a darabot, hát nem csattanósan meglepő?” – ecsetelte nekem egy távoli ismerősöm, akit néhány perccel a kezdés előtt pillantottam meg a 6szín színház bejáratánál. És bár a könyvekben (Osztálytalálkozó, A bezzeg gyerek) olvasott történetek ismeretében azt gondolhatjuk, hogy nem sok újat kaphatunk a színházban, ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk,

A színpadi szöveget Rényi Ádám és Enyedi Éva írta, a darabot pedig Lengyel Andor vitte színre. Közös munkájuk eredményeként 16 történet tárul elénk a két felvonás alatt. Rögtön kezdésnek ott van a nő, aki egy temetőben várja, hogy egykori osztálytársai is megérkezzenek végre közös iskolatársuk búcsúztatójára. És igen, a vége ennek is egy csattanó, pontosan úgy, ahogyan azt a könyvben olvashattunk. Ha nem csak a saját fantáziánkra szeretjük bízni, hogy milyenek lehetnek egy könyvben megismert karakterek a valóságban, akkor adaptált forgatókönyvből készült filmeket, vagy színdarabokat nézünk. Az ezek segítségével elénk táruló képzeletbeli világban megelevenedik előttünk a bürokráciától az idegösszeroppanás határra sodródó bombariadót követelő bácsi, vagy a pufi mellényes fiatalember, aki nyugdíjasoknak tart oligarchia képzést.

16 lett, maradhat?

A kicsit sem vontatott színdarabnak pont az erőssége a gyengéje. Ez így képzavarnak tűnik, szóval máris elmagyarázom. Amikor a nézőtéren ültem, az járt fejemben, hogy még-még-még ennyi nem elég! Szomjaztam az újabb és újabb történetekre, ugyanakkor sok is volt a végére. Annyi élményt, elraktározandó emléket kaptam 145 perc alatt, aminek a 3/4-vel is beértem voltam. Na persze aztán izgatottan vártam volna a második részt. 

A hosszú élet titka - Mohai Tamás

Mohai Tamás (fotó: Szkárossy Zsuzsa – 6szín)

A novellákból megismert figurákat négy színész: Balla Eszter, Ecsedi Erzsébet, Márton András és Mohai Tamás alakítja. Az ő játékuk mellett nincs is szükség túlzott, elnagyolt díszletre, vagy felesleges túlgondolt jelmezekre. Mert itt nem ez a lényeg. Olyan gyorsasággal bújnak egyik karakter bőréből a másikba, ami nekünk laikusoknak szinte felfoghatatlan. Mert lássuk be nem elég az elhivatottság és a szorgalom ahhoz, hogy valaki 3 perc elteltével legyen a saját gyerekét nem ismerő apuka, aki a szülői értekezleten csúnyán felsül, és az oligarchaképző központ tenyérbe mászó főneke. Ehhez elengedhetetlen a tehetség.

És itt négy tehetséges ember áll a színpadon, hogy magukkal vigyenek a huszadik és huszonegyedik században játszódó, olykor nem is annyira fikciós világba.

Hogy mennyire szerelemgyerek ez a színdarab a szerzőnek? Talán a legjobb bizonyíték erre az, hogy a bemutató óta Rényi minden előadáson próbál ott lenni.

Rényi Ádám: A hosszú élet titka eladósa a 6szín színházban nézhető meg, valamint július 23-án a Városmajorban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top