nlc.hu
Szabadidő

Jimmy Fallon és a The Tonight Show jövője

Van még remény a feloldozásra, vagy Jimmy Fallonnak végleg leáldozott?

Jimmy Fallont olyan súlyos vádak érték az elmúlt napokban, ami a műsorvezető karrierjébe és a sokak által kedvelt The Tonight showba kerülhet.

Egy újabb „rossz Jimmy-nap”. Ha valaki hangulatingadozásaira már külön címkét is aggatnak, akkor ott nagy a baj. Márpedig Jimmy Fallonról, és az általa teremtett toxikus munkakörnyezetről két jelenlegi és tizennégy régebbi alkalmazottja tálalt ki a Rolling Stone magazinnak, de további nyolcvan sem cáfolta, hogy a műsorvezetővel nem egyszerű együtt dolgozni.

Pedig Jimmy Fallont úgy ismertük meg, mint a szellemes, kedves, elbűvölő műsorvezetőt, akinek mindenki kicsit a barátja akar lenni (egészen eddig én is). Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy ez csak a kamerának és a nézőknek szól, a színfalak mögött egészen más a helyzet.

Jimmy, a rossz zsaru

Különösen feszült nap volt a The Tonight Show forgatásán…” – ezzel a felütéssel kezdődik a szóban forgó leleplező írás. A nevét elhallgatni kívánó egykori alkalmazott szerint, a műsorvezető aznap elutasítóan és ingerülten viselkedett a produkciós értekezletek során. Aztán végigbotorkált a stúdióközönség előtt, hogy a helyét elfoglalja, mintha nem lenne teljesen beszámítható. Az ominózus napon Fallon összezavarodottnak tűnt a próba közben, áthúzta a vicceket a kezében tartott papírlapon, de nem is emlékezett rá.

Azt gondoltam: »Úristen, részegnek tűnik. Nem tudja, mit csinál. Ez szörnyű – ez itt a show vége is lehet.«

Egy másik munkatárs azt mondja, hogy ők is szemtanúi voltak az incidensnek.

műsorvezető és pandajelmez

Jimmy Fallon egy pandával mókázik (Fotó: Getty Images)

A megszólalók szerint a The Tonight Show évek óta egy toxikus környezet volt, és túlment a normalitás határain. Ezért elsősorban a műsorvezetőt hibáztatják, akinek a fent leírt viselkedése nem egyedi eset volt. Az alkalmazottak a légkört komornak titulálták, és az is elhangzott részükről, hogy Fallon mellett a többi vezető is lekicsinyelte és megfélemlítette őket.

Rögtön itt felmerül a kérdés, miért nem jelezték, hogy probléma van? Egyrészt rettegtek Fallon „kitöréseitől”, sokszor váratlan, kiszámíthatatlan viselkedésétől és tartottak a következményektől. Másrészt, ha valaki jelentette is – márpedig erre is akadt példa –, a csatorna HR-osztálya semmit nem tett. Ja, de mégis, kirúgták őket. Hiszen ki lenne az a bolond, aki az aranytojást tojó tyúkot megbolygatja? Érthető, hogy ezek után senki nem mert már szólni, mindenki az állását féltette. Az ugyanis nem titok, hogy egy ilyen műsor stábjába bekerülni nem egyszerű.

Sírószobától az öngyilkosságig

A környezetből fakadó mentális problémák nem voltak ismeretlenek a műsorban dolgozók számára. Azt mondják, mindennaposak voltak a szuicid gondolatok, az érzelemkitörések, és csak egyetlen helyre tudtak menekülni a történtek elől: a vendégek öltözőjébe, amit sírószobának neveztek. Az egyik exalkalmazott elárulta, hogy szorongáscsillapítót kellett szednie, másik három önként távozott a műsorból, nem bírták a mérgező munkakörülmények okozta stresszt. Négyen terápiára szorultak az ott szerzett tapasztalatok miatt, és hármuknak megfordult a fejében az öngyilkosság. „Mentális értelemben életem legrosszabb helyén voltam. Nem akartam tovább élni. Állandóan arra gondoltam, hogy eldobom magamtól az életem. Mélyen legbelül tudtam, hogy soha nem fogom megtenni, de azt járt a fejemben: »miért gondolok erre folyton?«” – említette az egyikőjük.

Oké, hogy a televíziózásban nagy a nyomás és a megfelelési faktor, de már az is sokat elárul a munkakörülményekről, hogy 2014-től 2022-ig kilenc showrunnert fogyasztott el Fallon, gyakorlatilag évente cserélődtek mellette az emberek, akik között már tévés veteránnak számító arcok is feltűntek.

A magazinnak nyilatkozók szerint nem volt olyan ember, aki képes lett volna a műsort összefogni, és ez amiatt történt, mert senki nem mert Fallonnak nemet mondani.

Mindenki tojáshéjon járt, különösen a showrunnerek

– fogalmazott egyikük, mert sosem tudhatták, éppen melyik Jimmy-t fogják kapni. Az elbűvölő személyiséget, vagy a másikat…

Az alkohol a bűnös

A Rolling Stone szerint a színészből lett műsorvezetőnek állítólag jó ideje problémái vannak az alkohollal. 2016-ban a New York Post közölt le egy történetet, miszerint az NBC aggódik a függősége miatt. Fallon tagadta még a feltételezést is, mondván, hogy „soha nem tudnék napi munkát végezni, ha minden este innék.

Ennek ellenére két alkalmazott azt mondja, a 2017-es incidens idején, amikor kihúzta a szöveget a papírján, látszólag ittas volt, de 2019-ben és 2020-ban is előfordult, hogy alkoholszagot éreztek rajta munka közben. Ilyenkor jöttek „Jimmy rossz napjai”, amit egy korábbi munkatárs szerint egyetlen módon tudtak lekezelni: kerülték a szemkontaktust. Mellette pedig igyekeztek nem hibázni.

Bár az alkoholfogyasztás nem menti fel a műsorvezetőt a verbális bántalmazás alól, azt azért ne felejtsük el, hogyan vetkőznek ki magukból emberek ennek hatására. Ahogyan azt sem, mekkora nyomás helyeződik arra, akinek egy egész műsort kell elvinnie a hátán.

Mi lesz veled, Jimmy?

A nyilvánosság bevonása kikövetelte a reakciót, mind a csatorna, mind Fallon részéről. Míg az NBC szóvivője arra bátorította a dolgozókat, hogy továbbra is jelezzék, ha problémát tapasztalnak, Fallon egy Zoom-megbeszélés keretében reagált a vádakra:

Ez szörnyen kínos, rettenetesen érzem magam. Sajnálom, ha kínos helyzetbe hoztalak titeket, a családotokat vagy a barátaitokat. Annyira rosszul érzem magam, hogy el sem tudom mondani. Azt akarom, hogy ez a műsor szórakoztató, mindenki számára befogadó, és vicces legyen. Azt akarom, hogy a legjobb műsor legyen, amit a legjobb emberek csinálnak

 – fogalmazott a beszámolók szerint.

Hogy komolyan gondolta-e? Valószínűleg minden egyes szavát, ugyanis egy ekkora botrányba egy szempillantás alatt belefulladhat. Lásd Ellen DeGeneres példáját, akiről 2020-ban szintén hasonló vádak láttak napvilágot, szexizmussal, rasszizmussal és érzelmi bántalmazással kiegészítve, és akinek ez azonnal lejtmenetbe tette a karrierjét. A nézettsége olyan mértékben bezuhant, hogy 19 évad után egyszerűen levették műsorról a The Ellen DeGeneres Show-t. Vagy James Cordent és a The Late Late Show-t, akiről szintén az a hír járta, hogy minősíthetetlenül viselkedik a stábtagokkal. A pletykák nem bizonyosodtak be 100 százalékban, de ezután hirtelen Corden úgy döntött, hogy visszaköltözik az Egysült Királyságba a családjával, és nyolc év után pontot tesz a talkshow végére.  

És hogy mi lesz a The Tonight Show és Jimmy Falon sorsa? Egyelőre nehéz megítélni, WGA és SAG-AFTRA szakszervezetek sztrájkja miatt ugyanis május óta nincs képernyőn. Nézettségi adatok tekintetében mindig is csúcson volt, de a Twitteren már most úgy hivatkoznak a történtekre, mint az Ellen 2.0-ra, ami tudjuk, milyen végkifejlettel járt. Többen azt gondolják, hogy már megtört az az emberbarát kép, amit a műsorvezető mindig is közvetített, és ez elég ahhoz, hogy a show ne kerüljön vissza a képernyőre. Olyan hangok is akadnak, akik szerint nincs az a PR-bocsánatkérés – ahogyan ők fogalmaznak – ami jóvátehetné a műsorvezető éveken át húzódó toxikus viselkedését.

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy Fallon, Kimmel, Meyers, Colbert és Oliver augusztus végén saját podcast sorozatot indítottak azért, hogy a bevételből azokat a stábtagokat támogassák, akik a sztrájk óta bevétel nélkül maradtak. Ez azért ad még némi reményt, hogy Fallonnak van esélye a feloldozásra.

via 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top