nlc.hu
Szabadidő

A Föld legmelegebb nyara: 2023

Az idei volt a Föld legmelegebb nyara

„Csontolvasztó” hónapokon vagyunk túl, ezt a mérések is bebizonyították.

 

A mérések kezdete, 1880 óta 2023-ban volt a legmelegebb nyár a Földön – írja az MTI a NASA legfrissebb jelentése alapján. A hivatal New York-i Goddard Űrkutatási Intézetének tudósai szerint június, július és augusztus hónapok együttesen 0,23 Celsius-fokkal voltak melegebbek, mint bármely más nyár a NASA nyilvántartásában, és 1,2 Celsius-fokkal melegebbek az 1951 és 1980 közötti átlagos nyári hőmérsékletnél.

A NASA több tízezer meteorológiai állomás felszíni levegőhőmérsékleti adatai, valamint a hajókon és bójákon elhelyezett műszerek tengerfelszínen mért hőmérsékleti adatai alapján állapította meg az idei nyár hőmérsékleti rekordját.

hőség

Járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a belvárosi Szabadság téren 2023. június 20-án, a másodfokú hőségriasztás idején – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Josh Willis, a NASA sugárhajtómű-laboratóriumának éghajlatkutatója és oceanográfusa elmondta, hogy

nagyrészt a kivételesen magas tengerfelszíni hőmérséklet a felelős a nyári melegrekordért.

A tengerfelszín hőmérsékletének emelkedését részben az El Niño éghajlati jelenség visszatérése is fokozta. A kutatók szerint a 2023-as nyár melegrekordjával a globális felmelegedés hosszú távú tendenciája folytatódik.

A prognózisok szerint amúgy mostantól már csak melegebb nyarakkal számolhatunk. A hőhullámok egyre csak hosszabbak és melegebbek lesznek. Az ipari forradalom óta a gyárak, autók és erőművek 1,2 °C fokkal melegítették fel a Földet, néhány éven belül pedig ez a szám akár 1,5 °C is lehet a klímaváltozás miatt. Bár ez az emelkedés nem tűnik olyan súlyosnak, valójában nagyon extrém időjárási körülményeket okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top