nlc.hu
Szabadidő

A macskatelefon története

Élő macskából is lehet működő telefonkészüléket készíteni

Minden idők egyik leghorrorisztikusabb és legindokolatlanabbnak tűnő állatkísérletét 1929-ben hajtották végre az Egyesült Államok egyik csúcsegyetemén, a Princetonon.

Joggal gondolhatnánk, hogy a történelem során még soha senkinek nem jutott eszébe, hogy egy élő macskából működő telefonkészüléket készítsen. Egyrészt – látszólag – sok értelme nem is nagyon van ennek, másrészt pedig etikusnak sem nevezhető. Azonban egyszer (vagy legalább egyszer) mégiscsak megtörtént: 1929-ben, az Egyesült Államok egyik legpatinásabb egyetemén, a Princetonon, vagyis egy tudományos kísérlet keretében, amelyet Ernest Glen Wever professzor és kutatási asszisztense, Charles William Bray végzett. A két tudós fogott egy öntudatlan, de élő macskát, és átalakították egy nagyjából működő telefonná: persze nem puszta szadizmusból, hanem azért, hogy így teszteljék, hogyan érzékeli a hangot a hallóideg.

Ehhez először elaltatták a macskát, majd felnyitották a koponyáját, hogy jobban hozzáférjenek a hallóideghez. Az idegre egy telefonkábelt erősítettek, a vezeték másik végét pedig egy telefonkagylóhoz csatlakoztatták. Bray a macska fülébe beszélt, Wever pedig a kagylón keresztül hallgatta, kb. 15 méterre, egy hangszigetelt szobában. Ebben az időben az volt az általános nézet, hogy az érzékelőideg válaszának frekvenciája összefügg az inger intenzitásával. A hallóideg esetében, ahogy egy hang egyre hangosabbá válik, a fül által fogadott hang frekvenciájának vagy hangmagasságának magasabbnak kell lennie. Amikor Bray egy bizonyos frekvenciájú hangot adott ki, Wever ugyanilyen frekvenciájú hangot hallott a kagylóból.

Charles W. Bray és E. Glenn Weaver, macskatelefon nélkül (fotó: universityarchives.princeton.edu)

Charles W. Bray és E. Glenn Weaver, macskatelefon nélkül (Fotó: universityarchives.princeton.edu)

Ahogy Bray növelte a hang magasságát, úgy nőtt a Wever által hallott hang frekvenciája is. Ez a kísérlet bebizonyította, hogy a hallóidegben a válasz frekvenciája összefügg a hang frekvenciájával. Wever és Bray aztán még további kísérleteket végzett különböző körülmények között: amikor a drótot a hallóidegtől távol eső más szövetekre és idegekre helyezték, a telefonkagyló nem adott ki hangot. Az egyik kísérletben korlátozták a macska fejének vérkeringését, ami szintén megszüntette a vevőkészülék hangjának továbbítását. E kísérletek révén elért eredményeiknek köszönhetően Wevert és Brayt 1936-ban a rangos Kísérleti Pszichológiai Társaság is kitüntette.

Nem sokkal később Bray a Princeton Egyetem docense lett, majd az amerikai légierő humánerőforrás-kutatási osztályának igazgatója, a második világháború alatt Nemzetvédelmi Hivatalnak és a haditengerészetnek is dolgozott. Wever a Princeton pszichológiai tanszékének vezetőjeként folytatta, valamint fülgyógyászati kutatásokat végzett, az otoszklerózis (a fülben levő rendellenes csontnövekedés, ami súlyos halláskárosodáshoz vezet) kezelése terén ért el jelentős eredményeket. A világháború idején Brayhez hasonlóan ugyancsak besegített a haditengerészetnek; ő mutatott rá először arra az összefüggésre, hogy a zenei képzettséggel rendelkező katonák rendszerint sokkal jobb szonárkezelők, függetlenül attól, hogy milyen hangszeren játszanak. Bár különös kísérletüknek volt némi gyakorlati haszna is – hisz részben ez alapozta meg a nagyothallók és a siketek hallásjavítását szolgáló cochleáris implantátumok kifejlesztését –, Wever és Bray soha többé nem építettek macskatelefont, sem ahhoz hasonló eszközt. De talán jobb is így.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top