nlc.hu
Szabadidő

Újabb üzletlánc jelentette be, hogy szenteste napján zárva lesz

Ünnepi boltzár: újabb cég jelentette be, hogy szenteste napján zárva lesznek az üzleteik

Egyre többen jelentik be, hogy december 24-én náluk már nem lehet vásárolni.

Minden budapesti és vidéki üzletét zárva tartja idén december 24-én a Libri, áll a cég közleményében.  „A kereskedelemben, és így természetesen a könyvpiacon is, a karácsonyt megelőző egy-két hónap az, ami a legnagyobb forgalmat hozza, így nagy a terhelés ilyenkor a munkatársakon. A Libri kiemelten figyel a kollégák szellemi feltöltődésére” – mondja Kovács Péter vezérigazgató.

Ami a december 24-ét megelőző időszakot illeti, ekkor a megszokott nyitvatartással várják a Libri boltok a vásárlókat, az olvasnivalók beszerzésére pedig online is van lehetőség. A könyvkereskedő arra kéri az olvasókat, hogy időben tervezzék be vásárlásaikat ahhoz, hogy biztosan megérkezzenek a karácsonyi ajándékok a fa alá.

Mint arról mi is írunk, a CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu, a modern szakszervezet azt szeretné elérni a kereskedelmi dolgozók érdekeit képviselve, hogy december 24-én zárva tartsanak a kereskedelmi egységek.

A kezdeményezéshez az elsők között csatlakozott a Lidl, a szenteste napján mind a 200 magyarországi áruházát zárva tartja, azaz munkavállalóinak december 24-én szabadnapot biztosít. Majd a Rossmann is bejelentette a boltzárat, ahogy később a Mountex, a Penny, valamint a JYSK is.

Kislány néz egy karácsonyi kirakatot

Fotó: Getty Images

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke néhány héttel ezelőtt azt nyilatkozta, jelenleg körülbelül 250 ezer ember dolgozik a kiskereskedelemben és az élelmiszer-kereskedelemben, ők és családjaik a mostani kezdeményezés érintettjei.

Felhívta a figyelmet arra, hogy sok más munkakörrel ellentétben a kereskedelemben dolgozók nem pihenhetnek a hosszú hétvégéken sem, gyakorlatilag egész évben nyitva vannak a boltok, így az érintett munkavállalók megérdemelnék azt, hogy december 24-én ne kelljen munkába állniuk.

Kiemelte, hogy az élelmiszer-kereskedelemben és több más kereskedelmi területen is munkaerőhiány van, ami jelentősen befolyásolja az egyes munkahelyeken a pihenőnapok, szabadnapok kiadását.

Véleménye szerint a december 24-e pihenőnappá nyilvánítása azért más, mint a vasárnapi boltzár, mert „a szeretet ünnepéről van szó” és figyelembe kellene venni az emberi szempontokat, és úgy véli, az emberek meg tudják úgy tervezni a programjukat, időbeosztásukat, hogy december 24-e előtt bevásároljanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top