nlc.hu
Szabadidő

A '90-es évek bestseller könyvei

Ezek voltak a ’90-es évek bestsellerei – Neked is megvoltak?

Bármiben le mernénk fogadni, hogy a következő kötetek ott ültek nálad is a polcon ebben az évtizedben. Ugye, igazunk van?

Amíg manapság szinte a TikTok határozza meg az aktuális könyves trendeket, addig a ’90-es években leginkább a kulturális magazinok, könyvesboltok tették ugyanezt, illetve sok esetben szájról szájra terjedt egy-egy könyv megbecsülése. Akkoriban még nem posztolták a hírességek, hogy éppen milyen regényt olvasnak, és nem volt Szabados Ági sem, aki újra megszerettette volna a műfajt rengeteg emberrel. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy közösségi média híján is voltak olyan kötetek, amik hatalmas sikernek számítottak. Az alábbiak rengeteg otthon polcain ott csücsültek.

Bridget Jones naplója

Helen Fielding regénye – amiből azóta filmadaptáció is készült – 1996-ban jelent meg, és bár sok reményt nem fűztek hozzá, nagyon hamar óriási népszerűségre tett szert. Bridget igazi antihős karakter volt, túlsúlyos, 30+-os és mégis egyedülálló, láncdohányos, aki sem a piát, sem a csúnya beszédet nem vetette meg. Ez lett a chicklit műfajának alfája és omegája, és azóta is az egyik nagy kedvence a zsánernek, még úgy is, hogy közben mindenki kedvenc Mr. Darcyját, a sármos ügyvédet, aki úgy szereti Bridgetet, ahogyan van, az írónő egyetlen tollvonással kiírta a regényfolyamból.

A bárányok hallgatnak

Thomas Harris klasszikusa ugyan 1988-ban jelent meg, mégis a ’90-es években tett szert igazi népszerűségre, hála az Anthony Hopkins főszereplésével készült azonos című mozinak. A kultuszfilm öt Oscar-díjat is bezsebelt, a Hopkins-Foster páros pedig ikonná nőtte ki magát, de kanyarodjunk vissza a Hannibal-tetralógiához – ez volt a sorozat második része. Nálunk egyébként 1991-ben jelent meg az első kiadása, ugyanabban az évben, amikor a filmváltozat is befutott a hazai filmszínházakba.  A krimirajongók egyszerűen odáig voltak a pszichopata gyilkos és az FBI-ügynök sakkjátszmájáért, nem véletlen, hogy még mindig sokak szemében nagy kedvenc.

A bárányok hallgatnak

Anthony Hopkins, A bárányok hallgatnak Hannibal Lecterje (Fotó: Profimédia)

Szeptember

Rosamunde Pilcher neve még azok számára is ismerősen cseng, akik valójában a romantikus irodalomtól távol tartják magukat. Pilcher volt a ’90-es évek egyik legtermékenyebb írója, történeteinek fókuszában a nagy szerelem volt, az a típus, ami a holtomiglan, holtodiglannal ér véget. A Szeptember sem kivétel: a skót faluban játszódó történet emberi sorsok szövevényes szálait gubancolja össze, hogy a történet végére mindenki megkapja az őt megillető lezárást. A kötet 49 hetet töltött a brit könyves toplistákon, és csak a szigetországban több mint 600 ezer példány kelt el belőle.

Schindler listája

Thomas Keneally kötete egyfajta köszönetnyilvánítás és tisztelgés a német üzletember, Oskar Schindler előtt, akinek az élete főként a pénz, a szép nők és a náci párt körül forgott. Legalábbis egészen addig, amíg rá nem jött, hogy mi történik valójában, és szembe nem nézett a rendszerrel, ami ártatlan életek kioltásáért felelt. Azt mondják, hogy egy ember nem tud igazán megváltozni, de ő a tökéletes példa arra, hogy igen, ugyanis csellel, megvesztegetéssel és lefizetéssel elérte, hogy gyárának zsidó dolgozóit megvédje. Schindler – akinek az életéről a könyv alapján film is készült Liam Neeson főszereplésével – több mint 1500 embert mentett meg a biztos haláltól. Nem épp egy könnyed olvasmány, de nem véletlen, hogy a ’90-es évek sikerlistáit folyamatosan uralta.

A suttogó

Valószínűleg mindenkinek Robert Redford alakítása ugrik be elsőre ezt hallva, de a történet Nicholas Evans fejéből pattant ki, akinek regénye 1995-ben jelent meg. A történet a montanai hegyek közé kalauzolja az olvasót egy olyan férfihoz, aki – a hiedelem szerint – pusztán azzal képes megszelídíteni a lovakat, hogy a fülükbe suttog. Annie, akinek a lánya súlyos balesetet szenved, úgy gondolja, csak a férfi segíthet nekik, ezért a családjával, és a lánya lovával, Zarándokkal a Sziklás-hegység felé veszi az irányt.

A férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról

Ha párkapcsolat, akkor John Gray klasszikusa nem hagyható le a listáról. Gray professzor azt vizsgálta, hogy milyen különbségek vannak a nők és a férfiak között, és hogyan alakul a Mars- és Vénusz-lakók szerelme ebben az esetben. Amit pedig sikerült kiderítenie: még az ellentétek is képesek megtalálni az egyensúlyt a párkapcsolatban, nem véletlen, hogy ez lett minden szingli Bibliája.

Harry Potter 1–3.

Miután egy egész generáció gyerek- és fiatalkorát alapjaiban határozta meg, nem hagyhattuk ki a felsorolás végéről J.K. Rowling klasszikusát. A Harry Potter és a bölcsek köve 1997-ben, a Harry Potter és a titkok kamrája 1998-ban, míg a Harry Potter és az azkabani fogoly 1999-ben látott napvilágot, milliókat szegezve a kanapéhoz. Titka abban rejlett, hogy olyanokat is elbájolt, akik korábban ritkán olvastak – nemcsak gyerekeket, hanem felnőtteket is –, hiszen a varázslófiú sorsa tényleg annyira jól lett megírva, hogy szinte megbabonázta az embert. Bár a könyvsorozat legalább annyi kritikust tudhat magáénak, mint ahányan kedvelik, kétségtelen, hogy nemcsak a ’90-es éveket, de még a kétezreseket is egyetlen pálcasuhintással uralta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top