nlc.hu
Szabadidő

Először adott interjút Suhajda Szilárd felesége a tragédia óta

„Ki kellett mondanom, hogy apa meghalt, nem jön haza” – Először adott interjút Suhajda Szilárd felesége a tragédia óta

Legindi Tímea őszintén beszélt arról, hogy mi történhetett a hegymászóval, hogyan zajlott a keresés, és mit mondott a kisfiuknak.

Suhajda Szilárd a Mount Everest csúcstámadása közben vesztette életét tavaly május végén. Felesége, Legindi Tímea a tragédia után egészen eddig nem nyilatkozott a történtekről. Most viszont Csisztu Zsuzsának őszintén válaszolt a legnehezebb kérdésekre is a Csisztu Sport Castben.

„Ha Szilárdnak sikerül az Everest palack nélküli megmászása, és hazatér, akkor ez egy közös siker lett volna, mindenki magáénak érzi. Viszont így, hogy tragédia lett, mintha így is szeretett volna mindenki egy szeletet magának. Amikor kitettük az utolsó posztot, hogy befejeződött a keresés, onnantól én nem szólaltam meg, de a háttérben azon dolgoztam, hogy ne jelenjen meg még több butaság” – indokolta Tímea, hogy miért hallgatott az elmúlt hónapokban.

Suhajda Szilárd

Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Elárulta azt is, hogy egy magyar férfinak köszönhetően tudták finanszírozni a keresést, aminek a költsége körülbelül annyi volt, mintha egy újabb Everest-expedíciót szerveztek volna. Nélküle nem lettek volna a mentőserpák és helikopteres keresés sem – írja beszélgetés alapján a Nemzeti Sport.

Szóba került az is, hogy miért nem találták meg Szilárd holttestét. „Az én teóriám egyszerű: Szilárd ott volt egy nagyon kitett, omlékony helyen, és egyszerűen lecsúszott. És olyan irányba csúszott le, amely nem az útvonal része, ezért sosem fogják megtalálni. Valószínűleg beesett egy hasadékba, és ezért nem látszik helikopterről sem.”

Legindi Tímea beszélt a tragédia utáni egyik legnehezebb feladatról, el kellett mondania a kisfiuknak a gyászhírt. „Szívbemarkoló pillanat volt, mert ki kellett mondanom, hogy apa meghalt, nem jön haza, ketten leszünk, én fogok vigyázni rád. Közben megfogtam a kezét. Látszott rajta, hogy ő ezt érti. A szája elé kapta a kezét, elsírta magát.”

Suhajda Szilárd május 24-én indult meg kiegészítő oxigén és segítők nélkül a Mount Everest 8848 méteres csúcsa felé, de műholdas nyomkövetője csak néhány jelet küldött, így nem lehetett tudni, hol tartózkodik. Az utolsó adatok szerint 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél. A hazai háttércsapat másnap értesült arról, hogy nagyon rossz állapotban látták Szilárdot a hegyen, ezért megszervezték a hegymászó mentését. Május 26-án az egyik legjobb serpa csapat felment arra a részre, ahol utoljára látták Szilárdot, és 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak a nyomai után kutatva, de hiába, ezért abbahagyták a keresést.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top