nlc.hu
Szabadidő
Így lehet kisállatútlevelet igényelni

Kutyával nyaralni, avagy minden, amit a kisállatútlevél-igénylésről tudnod kell

Ha a nyaralást a család négylábú tagjával tervezitek, akkor ezekre az infókra szükségetek lesz a stresszmentes utazás érdekében.

Beindult a nyaralás szezon, amihez végre az igazi nyár is megérkezett. A nagy kérdés ilyenkor az: mi legyen a házi kedvencekkel? Aki tudja, megoldja, hogy a család vagy barátok vállalják át a szőrös-szitterkedést, mások napközibe adják a négylábúakat, sőt, van, aki külön hivatásos felvigyázót fizet, amíg élvezi a jól megérdemelt pihenését.

Mindegyik felállásnak megvan a maga előnye, de még inkább hátránya, épp ezért már az sem ritka, hogy a kutya, macska, vagy épp a vadászgörény is utazik együtt a családdal. Ahhoz azonban, hogy külföldre tehessék szőrös praclijukat, hivatalos iratokra és jó pár szabály betartására van szükség.

Útlevelet nekik!

A kisállatútlevél hivatalos dokumentum, pont olyan, mint amit nekünk, embereknek állítanak ki. Az Európai Unió tagországaiban és sok más országban is szükség van rá ahhoz, hogy a háziállatok a határokon átkeljenek. Mint minden okmány, EU-n belül ez is egységes, és tartalmazza:

  • az állat leírását és adatait
  • a veszettség elleni védőoltásokkal kapcsolatos feljegyzéseket
  • és értelemszerűen a tulajdonos, valamint az útlevelet kiállító állatorvos elérhetőségét.

Jó tudni!

Azokban a célországban, ahol a Echinococcus multilocularis galandféreg nem fordul elő – mint Finnország, Írország, Málta, Észak-Írország és Norvégia – az ez elleni kezelés is szükséges.

Fontos, hogy mikrochip vagy tetoválás – azaz egyedi azonosító – nélkül egyetlen állat sem jogosult megkapni az okmányt, ahogyan érvényes veszettség elleni védőoltás nélkül sem. Azonban, ha minden feltétel adott, bármelyik kamarai engedéllyel rendelkező állatorvos kiállíthatja az európai kisállatútlevelet. Arra is számolni kell, hogy ez anyagi vonzattal is jár, de rendelő válogatja, hogy mennyit kér érte. Valahol 5-15 ezer forint között lehet belőni az összeget, amire ugye még pluszban jönnek rá az esetleges ellátás – például oltás, féreghajtás – költségei.

A kisállatútlevél – az emberi dokumentummal ellentétben – nem megújítandó, az állat egész élettartama alatt használható, persze itt is fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben a veszettség elleni védettség lejárt, úgy megtagadhatják a beutazást. Ezért naprakészen kell tartani a kutyák, macskák, görények védőoltásait az állatorvos által meghatározott időközönként.

Az uniós szabályoknak köszönhetően az útlevél birtokában az összes tagállamba, valamint Észak-Írországba és Norvégiába is vihetjük magunkkal a kiskedvenceket. Ha viszont valaki az Unión kívülre szeretne utazni, annak állategészségügyi bizonyítványra is szüksége lesz.  

A határon túl

Egyes EU-n kívüli országok is elfogadják a kedvtelésből tartott állatok uniós útlevelét, amennyiben az útlevél megfelelő oldalát érvényesíti egy hatósági állatorvos. Ugyanakkor ebben az esetben állategészségügyi bizonyítványra is szükség lehet – szintén az állatorvos állítja ki.

Jó ötlet előre tájékozódni arról, hogy az adott országban még milyen okmányokra, oltásokra, karanténra van szükség a beutazás feltételeként – erről az adott ország nagykövetségén biztosan tudnak felvilágosítást adni – hogy ne az utazás alatt kapjunk agyérgörcsöt, amikor megtagadják az országba való belépést valamilyen papír híján.  

Ha nem uniós tagállam területéről indulunk útnak, ahhoz is előírás az állategészségügyi bizonyítvány, melyet az indulási ország egy állatorvosa állított ki legfeljebb 10 nappal az EU-ba érkezést megelőzően. A bizonyítvány az uniós tagállamok közötti utazásra az említett időponttól számított 4 hónapig vagy a veszettség elleni védőoltás lejártáig érvényes attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Sőt, szükség lehet egy olyan írásbeli nyilatkozatra is, ami bizonyítja, hogy nem adás-vételi okokból tart velünk a kisállat, hanem, mert családtag. Ez talán felesleges bürokratikus körnek tűnik, de a kisállat-kereskedelem feketepiaca virágzik, annak visszaszorítása miatt pedig elengedhetetlen.

Miért van szükség az útlevélre?

Röviden: mert ellenőrizni fogják. Magyarország EU-s határain biztosan lesz valaki, aki tüzetesen átnézi az okmányokat, ha pedig EU-n kívülre utazunk, akkor a belépéskor is számíthatunk erre. Emellett – bár nem a legrosszabbra készülünk – ha az út során valami történik kedvencünkkel, akkor az egészségi állapota miatt szintén szükségesek a hivatalos iratok, így bármennyire is macerásnak tűnik, enélkül elindulni teljesen felesleges. Még az országhatáron sem lehet átjutni nélküle.

Itt jegyeznénk meg azt is, hogy az útlevél és az oltási könyv hasonló, de nem ugyanaz! Az oltási könyvből minden, az állat egészségével kapcsolatos részlet kiolvasható, milyen beavatkozások, betegségek történtek korábban, illetve, hogy van-e olyan gyógyszer, amit állandóan adagolni kell a négylábúnak. Ezt is érdemes magunkkal vinni arra az esetre, ha szükség lenne rá.

Forrás: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top