nlc.hu
Szabadidő
Mindent a barátokból szeretők toposzról

Mindenki Penelope és Colin-féle szerelemre vágyik

Tényleg nem létezik jobb alapja a barátságnál a szerelemnek? A Bridgerton (és még számos hollywoodi produkció, na meg a pszichológia szerint) tényleg.

Mi A Bridgerton család sikerének titka? Szerintünk az általa biztosított eszképizmuson kívül, amire mindannyiunknak szüksége van, hogy kiszakadjon a szürke hétköznapokból, a sztori formulájának is köszönhető, hogy ennyire rezonál a közönséggel.

Merthogy Julia Quinn regényfolyamának minden egyes része egy-egy romantikus toposzt dolgoz fel austeni köntösbe öltöztetve, azaz: a Bridgerton testvérek a szerelem különböző típusait élik meg. Úgy a könyvekben, mint a Netflix sorozatában. Ami még ha egyre kevésbé is törekszik a könyvhűségre, az évadonként változó tematikához továbbra is ragaszkodik.

Így például Daphne és Simon az első évadban mindenkit (és főleg saját magukat) megtévesztettek az álkapcsolatukkal (a fake datinget nem ők találták ki, de meglehetősen tökélyre fejlesztették). Bár Anthony és Kate egy katasztrofális szerelmi háromszöggel is szembe találták magukat, a köztük izzó tüzet alapvetően a viszálykodásuk gyújtotta fel, hogy aztán ellenségekből szeretőkké váljanak.

És ahogy három évadon keresztül néztük Colin és Penelope bimbózó kapcsolatát, egyértelművé vált, hogy az ő kapcsolatuk a barátságból szárba szökkent szerelem fajtáját képviseli.

Colin és Penelope

Colin és Penelope (Fotó: Netflix)

A Bridgerton közönsége ugyanis már az első részek óta tisztában van vele, hogy Penelope Featherington két Bridgertonnak is közeli barátja: Eloise-nak és Colinnak. Csakhogy utóbbiba titokban évek óta fülig szerelmes. És kénytelen újra és újra végig nézni, ahogy a harmadik legfiatalabb Bridgerton-fivér más nőknek udvarol. Az első két évadban ott volt Marina Thompson (akit Colin egy ponton el is jegyzett!). A harmadikban pedig igazi nőcsábászként tér haza az utazásaiból, és sorra hódítja meg a londoni társaság nőit.

Miután a barátságuk kisebb törést szenvedett, amikor Penelope kihallgatta, hogy Colin mindenki előtt előadta, hogy soha nem udvarolna a lánynak, Colin mindent megtesz, hogy helyrehozza a kapcsolatukat. A folyamatban pedig szépen lassan rájön, hogy Pen sokkal többet jelent számára puszta barátnál.

Nem véletlenül választották a harmadik évad meghatározó tematikájának a barátokból szeretők toposzát. A Bridgerton showrunnerei annyira hittek a témában, hogy felcserélték a könyvek sorrendjét: átugrották Benedict történetét, a Tisztességes ajánlatot, hogy hamarabb adaptálhassák a Colinról és Penelopéről szóló Mr. Bridgerton csábítását. Mégpedig azért, mert ez az a fajta szerelem – a korábbi évadokéval ellentétben –, amivel az emberek többsége a való életben is találkozott

„A barátokból lett szerelmesek toposzával szerintem nagyon sokan rezonálnak, mert átélték. Ezért is várják az évadot, és ezért szeretik olyan szenvedélyesen”

erősíti meg a Colint alakító Luke Newton.

Luke Newton és Nicola Coughlan

Luke Newton és Nicola Coughlan a Bridgerton sztárjai (Fotó: Elena Di Vincenzo/Archivio Elena Di Vincenzo/Mondadori Portfolio via Getty Images)

Univerzális élmény

Bár a párkapcsolattudomány alapjaiban nem erősíti meg ezt az elképzelést, ez csak azért van, mert elsősorban az idegenek között kialakuló szerelmet vizsgálták eddig. Egy 2022-es tanulmány azonban megállapította, hogy abszolút nem légből kapott ötlet mindenki által megélt élményként hivatkozni a barátságból bimbózó szerelemre.

A kutatásuk során kiderült, hogy a felmérésben résztvevők kétharmada a párjukkal eleinte csak barát volt. Sőt, a barátság mint kiindulási pont egyre népszerűbb a randizók körében: a Z-generációsok például abszolút ezt preferálják az idegenekkel való ismerkedéssel szemben.

Lehet, hogy a tudomány mostohaként kezelte eddig a barátságból szerelemig vezető utat, Hollywood viszont egyáltalán nem. Hiszen nem a Bridgerton az egyetlen – és pláne nem az első! – produkció, ami ezt a típusú románcot filmesítette meg.

Az egyik legnagyobb romkom klasszikus, a Harry és Sally 35 éve erősíti meg a férfiakban az elképzelést, hogy „férfi és nő között nem lehet barátság”, a nőkben pedig annak lehetőségét, hogy „a szerelmünk lehet egyben a legjobb barátunk is”. (Oké, ez így nemre lebontva kicsit szexistának hangzik, de Meg Ryan és Billy Crystal karakterei tényleg ezeket az ideákat képviselik.)

De a Harry és Sally óta is számtalan ikonikus romkom született a témában a Hirtelen 30-tól A boldogító talánon át a Barátság extrákkalig. A barátságból kialakuló szerelmet azonban – ahogy azt a Bridgerton is mutatja – talán sorozatformában lehet a leginkább kifejteni. Olyan megkerülhetetlen párosok között alakult ki szépen lassan a szerelem, mint a Jóbarátok Chandlere és Monicája, az Így jártam anyátokkal Robinja és Barney-ja vagy Új csaj Nickje és Jesse-je.

A toposz pedig akkor is remekül működik, ha az adott széria alapvetően nem egy baráti társaságról szól. A Brooklyn 99 – Nemszázas körzet premisszája szerint egy rendőrőrs vicces kalandjait és nyomozásait láthatjuk. A szívét azonban Jake és Amy kibontakozó szerelme adja. Ahogy a The Office is csupán egy irodai szitkom, de mindenki Jim és Pam románca miatt szereti igazán.

Mindezeken túl: a legjobb mozgóképes barátokból lett szeretők

ahol a szivárvány véget ér
Megnézem
Összes kép (10)

Tényleg a barátság a kapcsolatok legjobb alapja?

Ugyan a legtöbb pár között idővel barátság is kialakul a szerelmen túl, Dr. Stan Tatkin, párterapeuta szerint a szeretetből, vonzalomból és a partnerek közös érdeklődési köreiből felépülő barátság nem egyenlő az igaz barátsággal.

Az igaz barátságban a hűség, a bizalom, a támogatás, az elfogadás és a sebezhetőség már eleve jelen van, és ezek az összetevők teremtik meg a keretet az egészséges párkapcsolatban szükséges kölcsönösségnek, együttműködésnek és csapatmunkának.

Ráadásul a barátság még jóval azután is összetarthat egy kapcsolatot, hogy a vonzalom és a vágy elhalványult – a külsőnk változik, de a stabil alapok nem.

Azonban a barátokból szerelmesekké való átmenet nem biztos, hogy zökkenőmentes folyamat. Sőt, Dr. Tatkin szerint teljesen normális, ha megkérdőjelezed, hogy jó döntést hoztál-e: a barátokból lett szeretők ugyanis gyakran úgy érzik, hiányzik valami a kapcsolatukból (lsd. Joey és Rachel). Ez azért van, mert a dopamin, szerotonin, noradrenalin és oxitocin nem tombol annyira az agyadban, mint amikor egy idegennel kezd felszikrázni köztetek a vonzalom.

De persze minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, amiből a barátokból lett szeretőknek könnyebb kihúzniuk magukat. Hiszen nemcsak jól érzik magukat egymás társaságában, de a köztetük lévő támogatás, empátia és tisztelet elsősorban a barátságból ered – nem fordítva.

Emiatt kevésbé valószínű, hogy ha a helyzet megnehezül, azonnal szakítanak, ahelyett, hogy a megoldást keresnék. Mert a barátságuk mindig is ott lesz, ami hálóként tartja a kapcsolatukat. Így akár követhetik Joey és Rachel mintáját és visszatérhetnek a plátói barátságukra. De valószínűbb, hogy olyan elsöprő szerelem alakulhat ki közöttük, amiről regények születnek.

A kedvenc könyveink barátokból lett szerelmesekről

mr bridgerton csábítása
Megnézem
Összes kép (10)

Penelope és Colin a valóságban

Ha te is egy Polin-féle románcra vágysz, akkor először is meg kell fogadnod Violet Bridgerton tanácsát, amit a fiának adott: legyen merszed megkérdezni, hogy az érzés kölcsönös-e. (Persze ezt nem muszáj egy hintóban időzíteni, de hát ugye kinek hogy jön ki a lépés.). Amennyiben a válasz igen, ezeket érdemes tennetek:

  • Menjetek el egy első randira: Szabjatok magatoknak időlimitet (60-90 perc most bőven elég lesz), hogy kitapasztaljátok, milyenek vagytok romantikus viszonylatban anélkül, hogy túl gyorsan ugranátok fejest egy párkapcsolatba. Egy kis koktélozás, mini golf játszma, vagy egy sétával egybekötött fagyizás tökéletes választás lehet.
  • Kommunikáljatok: Eddig is tudtatok nyíltan beszélni egymással, ez ezek után se legyen másképp. Saját magaddal is tisztázd az érzéseidet, de az újdonsült pároddal is – lehetőleg minél gyakrabban, hiszen mindketten ismeretlen terepre tévedtetek a kapcsolatotokban.
  • A románc az első: A barátság értékes alapot biztosít, ami megkönnyítheti a viszonyotok romantikus aspektusainak navigálását, de ez nem jelenti azt, hogy ne a románcot helyezzétek előtérbe. Azaz: ne hagyjátok, hogy visszaessetek a barátság kényelmes zónájába. Bánjatok egymással tényleg úgy, mint egy szerelmespár. Ezt megtehetitek úgy is, hogy feltúrbózzátok a megszokott közös programokat. Például a sorozatdarálást ne a nappaliban tartsátok, pizzától zsíros kézzel, hanem költözzetek át az ágyba, kapjatok fel egy szexi fehérneműt és bontsatok ki egy üveg bort – és már meg is van a kellő romantikus csavar.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top