nlc.hu
Szabadidő
Így csald ki gyermekedet a szobából

Ezért fontos, hogy a gyerekünk minél több időt töltsön a természetben – Tippek, hogyan csald ki a szobából

Rengeteg jótékony hatása van annak, ha a gyermekünk sok időt tölt el a szabadban. Mindamellett, hogy nagy hatással van a fizikai egészségükre, a személyiségüket is fejleszti.

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik megtapasztalhatták a telefonmentes gyerekkort. Tisztán emlékszem azokra a délutánokra, amikor alig vártam, hogy hazaérjek a suliból, és az utcán bringázhassak, sétáltathassam a kutyámat, vagy csak pusztán játszhassak a szomszéd gyerekekkel. Habár néha okoztam álmatlan éjszakát a szüleimnek – például amikor eltört a kezem, felszakadt az állam, vagy amikor beleléptem egy szögbe –, mégis sokat hozzátett a személyiségemhez az, hogy átélhettem ezeket a kudarcokat, nehézségeket, mindezt az ő támogatásukkal.

Ezt az érzést napjainkban egyre kevesebb gyermek élheti át, hiszen túl azon, hogy a drága ingatlanárak miatt szinte lehetetlen kertes házat vásárolni, a főszerepet átvette az okostelefon. Hány olyan történetet hallhattunk, hogy a gyerekek inkább otthon gubóznak a sötét szobában – na persze akkor is, amikor nincs épp ilyen kánikula –, és órákat, sőt, olykor egy egész délutánt eltöltenek úgy, hogy a képernyőre tapadva játszanak. Dr. Vekerdy Tamás azt mondta, hogy a gyerek agresszívabb és depresszívebb lesz a képernyőtől. 

„Steve Jobs, Zuckermann, Bill Gates, akik kitalálják ezeket a kütyüket, azt mondják, hogy a gyerekeiket, unokáikat 8-10 éves korukig nem engedik képernyő elé. Hogy miért, azt nem mondták meg, de azért elgondolkodtató” – mesélte néhány évvel ezelőtt a szakértő a lapunknak. 

Az okoskütyüknek számtalan előnye van, azonban rengeteg hátránya is. Ilyen például az is, hogy a gyerekek idejének nagy részét az okostelefon tölti ki a szabadidős tevékenységek helyett, holott ezek rengeteg készséget fejlesztenek.

Milyen előnyei vannak annak, ha gyermekünk egyre több időt tölt a természetben? 

Javítja a fizikai és a mentális jólétet 

Az első és legfontosabb, hogy jótékony hatással bír a gyerekek fizikumára, hiszen a futás, a mászás fejlesztheti az izomzatukat, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását – írja a Psychology Today. Az egészségünk nagyban összefügg a mentális jóléttel is, ezáltal az aktív gyerekek boldogabbak és magabiztosabbak is lehetnek. A szabadtéri tevékenységek csökkentik a stresszt és a szorongást, továbbá növelik az endorfin- és szerotoninszintet. Már számos kutatás alátámasztotta, hogy a természet nyugtató hatással van az emberekre, ezáltal pedig a gyerekek is levezethetik az energiájukat és kiadhatják magukból érzelmeiket. Csökkenti a frusztráció, illetve a nyugtalanság érzését, ellentétben a számítógépes játékokkal, amelyek csak fokozzák azokat.

hintázó fiú

Így csald ki gyermeked a szabadba (Fotó: Unsplash)

Növeli a kreativitást 

A természet nemcsak a gyereknek, hanem a képzeletüknek is egy hatalmas játszótér lehet. A beltéri környezettel ellentétben a természet végtelen lehetőséget kínál a kreatív játékokra. A gyerekek különböző játékokat találhatnak ki, amelyek nemcsak szórakoztatóak, hanem elengedhetetlenek is a kognitív képességek és a problémamegoldó készség fejlesztéséhez. 

Szociális készségek fejlődése 

A szabadtéri tevékenységek gyakran csoportos játék formájában nyilvánulnak meg, ami nagyban segíti a gyerekek szociális készségeinek fejlesztését. Megtanulnak együttműködni, kommunikálni, olykor pedig kénytelenek konfliktusokat megoldani. 

A bizalom építése

Dr. Vekerdy Tamás szerint hagyni kell fára mászni a gyermeket, ezt pedig nem véletlenül tanácsolja. Vannak bizonyos játékok, szituációk, amelyek arra késztetik őket, hogy kockázatot vállaljanak és döntést hozzanak. Ezért később vállalniuk kell a felelősséget. Ezek az élmények segítenek abban, hogy kialakuljon az önbizalmuk, hiszen apránként győzik le a legnagyobb félelmeiket, miközben önállóan oldják meg a problémát.

Hogyan csaljuk ki őket a szabadba?

Kísérletezzünk a „tudománnyal” 

Ha a hagyományos trükkök nem válnak be, érdemes néhány extrémebb módszerhez nyúlni. Ide tartozhatnak az olyan egyszerű kísérletezések, mint például az, hogy egy diétás kólába Mentost teszünk vagy napórát készítünk. Az alábbi videóban mutatunk néhány hasznos tippet. 

Legyen a természet a vásznunk 

Camille Pissarro, francia festő is nagy rajongója volt a szabadtéri festészetnek, és nem is véletlen. Érdemes néhány órára kimenni a természetbe és gyermekünkkel együtt megfesteni azt, amit látunk. Ha a festés unalmassá válik, akkor az alkotáshoz használjunk a szabadban található leveleket, terméseket, amelynek segítségével elkészíthetünk egy képet vagy akár egy szobrot is. 

Előtérben a szerepjáték 

Ösztönözzük a gyermekünket arra, hogy az őt körülvevő környezet alapján meséljen el különböző történeteket. Ez nemcsak a történetmesélést, hanem a szociális készségeit is fejleszti. 

Készítsünk listát

Készítsünk listát a gyermekünknek azzal kapcsolatban, hogy milyen tárgyakat kell megtalálnia a kertben vagy adott esetben a szabadban. Ez javítja a megfigyelőkészségét és a kreativitását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top