Szépüljünk

Tyúkszem

A tyúkszem a bõr elszarusodását jelenti, amit a láb túlzott igénybevétele okoz, ami például szûk cipõ, helytelen sarokmagasság, vagy a láb boltozatának megváltozásakor fordulhat elõ.




Ilyenkor a lábon nem lesz egyenletes a súlyeloszlás, és a bőrfelület bizonyos helyeken jobban termelődik, ezért bőrkeményedések alakulhatnak ki, melynek kicsi változatai a tyúkszemek. Ezek nagyon vastag szarucsapot képeznek, nyomják az idegvégződéseket, a csonthártyát és fájdalmassá teszik a járást.






A bőrgyógyászok, pedikűrösök szakszerűen kivágják vagy kikapargatják, de ma már olyan speciális termékek is kaphatók, amelyekkel mi is könnyedén leoldhatjuk ezeket a fájdalmas bőrkeményedéseket. A tyúkszemet nem szabad vérzésig kimetszeni, hanem megfelelően felpuhítani, feláztatni, majd szalicilt tartalmazó tapaszok hatása után óvatosan levágható.

Ha a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is vérzik, akkor túl mélyen sikerült a vágás, és fertőtlenítőszerrel akadályozhatjuk meg az elfertőződést. Fontos, hogy a tyúkszem kezelése után változtassunk lábbeli viselési szokásainkon.





Naponta váltogassuk a cipők sarokmagasságot, vagyis ha tehetjük, fél napig viseljünk alacsonyabb, fél napig magasabb sarkat. Kiválóak a 3-4 cm-es sarkak, és a betétek, melyek segítik a láb boltozatának megtartását. A tyúkszem nem keverendő össze a bütyökkel, ami az izület torzulásaként jön létre, rendszerint a nagylábujj tövénél, és együtt jár a lábboltozat megváltozásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top