Szépüljünk

Búcsúzz el a korpától!

Nagyon kínos, amikor sötét blúzunkkal borított vállunk hófedte tájjá változik a korpától. Van, akinél csak ideig-óráig tart a kellemetlenség, van, aki éveken át küzd vele! De valahogyan mégis meg kellene szabadulnunk tõle!





Mitől korpásodik a haj?

A felnőttek mintegy 66%-a szenvedett vagy szenved a korpa okozta kellemetlenségektől, tehát nem ritka jelenség. Oka egy gomba, amely minden ember fejbőrén megtalálható, ám ha túlzottan elszaporodik, gyulladást okoz. A szervezet védekezésképpen fokozza a bőrsejtek képződését, de ezáltal gyorsul az elszarusodott hámsejtek leválása is, ami pikkelyképződéssel és gyakran viszketéssel jár.


Mit tehetünk a korpa ellen?

1. Gondosan válasszuk meg samponunkat!
Használjunk bőrsemleges, gyógynövényes sampont. Ha sűrűn kell hajat mosnunk, kissé hígítsuk fel fejbőrünk kímélése céljából. Ha bőrünk zsírosan korpásodik, azaz a pikkelyképzősés mellett zsíros tapintású, akkor segíthet a csalán- vagy zsályasampon. Ha száraz korpásodás áll fenn, azaz a fejbőrünket megdörzsölve ujjunk száraz marad, de van pikkelyképződés, sőt viszketés is, akkor a méz alapú növényi samponok használata javasolt. Semmiképp ne dörzsöljük fejbőrünket, inkább lágyan masszírozzuk, majd hajmosás után alaposan öblítsük le. Súlyos korpásodás esetén ne kísérletezzünk erős hatású gyógysamponokkal anélkül, hogy orvoshoz fordulnánk.





Mikor forduljunk orvoshoz?

Mint minden betegségnél, korpásodás esetén is legfontosabb a probléma okának kiderítése. Tüneti kezeléssel átmenetileg csökkenthető a kellemetlenség, de teljesen csak a valódi ok megszüntetése hoz eredményt. Ha nem súlyos a helyzet, érdemes megpróbálni megkeresni az okot, és kísérletezni egy picit, de ha nem észlelünk javulást, vagy erős korpásodás áll fenn, feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz.

2. Ápoljuk és kényeztessük fejbőrünket!


Ha hajmosás előtt egy maréknyi szódabikarbónát dörzsölünk fejbőrünkbe, az segíthet megszabadulni a korpától. Ha a korpásodást zsírosodás kíséri, érdemes csalános vagy zsályás, míg száraz korpásodás esetén rozmaringos, kakukkfüves vagy kamillás hajöblítőt használnunk hajmosás után. Vérkeringésjavító és nyugtató hatású a borsmenta hajvíz, vagy a bőrtípusunknak megfelelő hajszesz is. Száraz, korpás fejbőr esetén segítenek a növényi olajos pakolások: tápláló, vitalizáló, hidratáló hatású az olíva-, mandula-, búzacsíra-, avokado- vagy kókuszolaj. Este masszírozzuk lágyan fejbőrünkbe, fedjük be kendővel, és reggel öblítsük le.





3. Kerüljünk mident, ami “drasztikus”!

A fejbőr számára drasztikusnak számít minden erős mechanikai hatás: a túl meleg öblítővíz, a törölközővel való dörzsölés, a hajszárító forró levegője, viszketés esetén a vakarás, de a kémiai hatások is, mint a dauer, a hajfestés vagy a szennyezett levegő.

4. Relaxáljunk!
A túl sok stressz szintén korpásodást idézhet elő. A legjobb védekezés, ha megtanulunk meditálni, egy kicsit lelassulni, és befelé figyelni. Néhány jógagyakorlat elsajátítása csodákat művelhet.

5. Táplálkozzunk helyesen!
Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és rostban gazdag táplálékokat, kerüljük a túl sok cukor valamint állati zsiradék fogyasztását, és amennyire lehet, mindent, ami nem természetes. Bőrhámlást, korpásodást okozhat az A-, a B2- és az F-vitamin, valamint a cink hiánya is.

6. Igyunk sok folyadékot!
Belsőleg hidratálja a bőrt, ha naponta legalább két liter folyadékot iszunk ásványvíz, gyógytea vagy friss gyümölcslé formájában.

7. Védjük immunrendszerünket!
A legyengült immunrendszer sok egyéb mellett korpásodást is okozhat. Sokkal kifizetődőbb megelőzni a problémákat, mint kialakulásuk után kezelni őket. Ezért tegyünk meg mindent, hogy szervezetünk ellenálló legyen.





8. Mit tegyünk nyáron?

A napfény gyógyír a korpás fejbőrnek, ezért használjuk ki áldásos hatását. De vigyázat, ne essünk túlzásba, mert a túl sok napozás a haj száradásához, töredezéséhez vezethet! A légkondícionáló berendezések szárítják a levegőt, és ez is korpásodást okozhat, ezért amikor nem muszáj, ne használjuk őket.

9. Mire ügyeljünk télen?
Szellőztessünk gyakran, és használjunk párologtatót, mert a fűtés szárítja a levegőt. Ne restelljünk sapkát hordani, mert a megfázott fejbőr könnyen korpásodik. Ügyeljünk arra, hogy a sapka természetes anyagból készüljön, jól szellőzzön, ugyanakkor melegítsen.





Ami nekünk bevált:

• T-Gel
• La Roche Posay Kerium samponcsalád
• Rising termékek izlandi zuzmó kivonattal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top