Szépüljünk

Õszi hajregenerálás

Eddig kevés idõt és figyelmet fordítottál a hajadra? Vagy egyszerûen csak a nyári sugarak kezdték ki hajkoronád? Elveszítette színét, fakóvá, élettelenné és durvává vált? Semmi gond! Tippjeink segítségével újra formába hozhatod!







A hajkoronájáról híres Penélope Cruz – Fotó: L’Oréal
Mi történik nyáron a hajjal?

A bőrünkhöz hasonlóan a hajunk is ki van téve a káros környezeti hatásoknak. A legtöbben azonban kevés időt és figyelmet fordítanak arra, hogy hajápolási szokásaikat az évszakhoz igazítsák, így nyáron is marad az egyszerű hajmosás, UV-védelem és hidratáló hajpakolás nélkül.

Hajunk mintegy 90%-a fehérjékből áll. A káros UV-sugarak lebontják a hajat védő szarulemezkék, az ún. kutikula közötti kötések egy részét, így a haj mélyebb rétegei (a kéreg és a velő) – megfelelő védelem hiányában – sérülékennyé válnak.

A károsodás következménye például a „természetes melír”, mely során egyes hajtincsek jobban kivilágosodnak a többinél. Az UV-sugárzás szétroncsolja a pigmenteket, a haj színét veszti, fakóbbá válik.







L’Oréal Paris Elséve töredezés elleni balzsam
A sugárzás továbbá kivonja a haj kreatinjában tárolt nedvességet, ettől a haj rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé, kócossá, súlyosabb esetben szalmaszárazzá válik.

Balzsamok, pakolások

Ha egyébként nem használsz balzsamot, most akkor is kényeztesd a hajkoronád minden hajmosás után, vagy válassz a praktikus 2 az 1-ben változatok közül. Ettől a hajszálak új életre kelnek, könnyen kezelhetőek és egészséges fényűek lesznek.

A teljes „gyógyuláshoz” a legtöbb esetben azonban komolyabb kúra szükséges. Heti 1-2 alkalommal használj hajpakolást. Vásárolhatsz bolti készítményt, de te is készíthetsz magadnak a legtöbb háztartásban fellelhető anyagokból tápláló pakolást.







Természetesen tápláló hajpakolások
Egyszerű: Két egész tojást verj fel, tedd a masszát a hajadra! Hagyd hatni negyedórán át, majd alaposan öblítsd ki!

Kényeztető: Hámozz meg és vágj félbe egy avokádót. Egy evőkanál olívaolajjal és egy tojássárgájával keverd pépesre. A pakolást masszírozd be a frissen mosott, nedves hajba, majd 15 perc elteltével öblítsd le.

Extraszáraz hajra: Egy tojássárgáját keverj össze 2-3 evőkanál mézzel. Kend a „krémet” a frissen mosott hajra, majd bugyoláld meleg törölközőbe. Hagyd egy éjszakán át hatni, reggel alaposan öblítsd ki. Ha szükséges, moss hajat!





Tipp
:
• Nivea – HairCare Protein Repair
Regeneráló hajpakolás

A száraz, töredezett, igénybe vett haj megmentője. A bambusz- és fehérliliom-kivonat erősíti a hajat és csökkenti a hajszálak töredezését.








Hajhullás esetére: Vichy Dercos energiát adó sampon

Belső táplálás



Nagyon fontos, hogy hajunk belülről is megkapja az egészséges „működéshez” nélkülözhetetlen vitaminokat és tápanyagokat. A haj szempontjából a cink a legfontosabb elemek egyike. Hiánya fokozott hajhulláshoz vezethet. Tartsunk ezért ősszel cinkkúrát vagy átfogó megoldást nyújtó szépségvitamin-kúrát. Ez utóbbi hajunk mellett körmünk és bőrünk állapotán is javít. A szépségvitaminokról bővebben itt olvashatsz.

Hajhullás

A hajhullás természetes jelenség, mely ősszel fokozódik. Naponta 60–100 szál elvesztése átlagosnak számít. Hosszú haj esetén ennyi hajszál már riasztó mennyiségnek tűnhet. Ha aggódsz, nyugodtan számold meg 2-3 napon keresztül a kihullott mennyiséget. A legtöbb esetben megnyugtató eredmény születik.





• További tanácsokért, kérdezd bátran hajanalatikus szakértőnket!
•  Szólj hozzá te is a témához! Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top