Szépüljünk

Illat, amely körülölel

Pézsmás, fûszeres, keleties, avagy a legújabb illattrend az õszi–téli hónapokban. Válassz korodnak, stílusodnak és az évszaknak megfelelõ illatot. Összeállításunkból kiderül, mely alkotóelemek és összetevõk hódítanak a parfümdivatban.

Valljuk be őszintén, hogy a parfümériák és drogériák parfümöktől roskadozó polcairól kiválasztani a megfelelő eszenciát embert próbáló feladat. A hosszú sorokban egymás mellett sorakozó, szebbnél szebb üvegecskék egytől egyig gondosan megálmodott illatkreációt rejtenek. A lehengerlő választéknál már csak a képzeletünket beindító reklámok csalogatóbbak. Egy számtalan alkotóelemből álló illatkeveréket ugyanis szavakba önteni nehéz feladat. Így a reklámgyártók egy megfoghatatlan, hamis világot ábrázolnak egy adott parfüm kampányában. Csodás modellekkel, képekkel és hangulatokkal vágyakat és álmokat fejeznek ki.







Sztárok, allűrök, illatok… (Jennifer Lopez: Still)

Emellett pedig hollywoodi hírességek, színésznők és énekesek adják sorra nevüket és arcukat egy-egy új illat győzelméhez. Azonban hogy saját környezetünkben elsöprő sikert arathassunk egy vonzó, érzéki benyomást keltő új illattal, első lépésben a parfümválasztás „tudományát” kell elsajátítanunk. Vagyis hogy elsősorban kifinomultságunkra, érzékeinkre és tapasztalatainkra hagyatkozzunk, továbbá szánjunk egy kis időt arra, hogy megismerkedhessünk az illattal, amelyet aztán viselni fogunk.






 Mire érdemes odafigyelni?






• Ügyeljünk a mennyiségre

Figyeljünk, hogy a saját, úgynevezett személyes „illatudvarunk” csupán egy karnyújtásnyira áradjon. A mostani parfümöket úgy fejlesztik ki, hogy az óvatosan és akár hosszú órákon keresztül lebegjen körülöttünk, bizalmas üzenetet közvetítve rólunk környezetünk felé. Ne feledjük, hogy egy idő után orrunk már nem észleli a viselt illatot. Figyeljünk tehát a mennyiségre, így bárhol is legyünk, illatunk ne érjen a helyiség egyik feléből a másikba, hiszen ezzel közönségessé válhatunk.








Lolita Lempicka tusfürdő – kifinomult fürdőzés
• Azonos illat az eltérő személyen

Ugyanaz az illat eltérően hat más-más bőrtípuson, például a száraz bőrről hamarabb elillan. Ezenkívül befolyásoló tényező még a savegyensúlyunk és étkezésünk, valamint a bennünket körülvevő hőmérséklet és a páratartalom is. A legtöbb esetben a száraz bőr az oka, hogy az illatok hamar elpárolognak bőrünkről. 







Érzéki csábítás – Ferre eau de parfum
Ezért a parfümgyártók az illat mellé annak testápolóját és tusfürdőjét is kifejlesztették, ezek segítségével az adott eszenciát több rétegben visszük fel a bőrre, amely növeli a tartósságot. Azonban ha egy komplett illatcsalád megvásárlását megfizethetetlennek véljük, parfümhasználat előtt kenjünk fel illatanyagmentes, zsíros testápoló krémet, és csak ezután használjuk a parfümöt.







Bvlgari-újdonság rózsaeszenciával
• Az egyes alkotóelemek

Egy illatkompozíció számtalan illatjegyből áll, azonban az egyes alkotóelemek idővel törvényszerűen párolognak. Az uralkodó illatelemek három fő kategóriába sorolhatók az aromájuk párolgási tempója alapján. Az első benyomást keltő illatok a fejillatok, ezek a könnyed és illó aromák, amelyeket használat után harminc perccel már alig érzünk. Azonban hogy egy-egy parfüm éppen mely illatcsaládba sorolható (vagyis hogy az adott illat fűszeres, fanyar, édes, gyümölcsös stb.), döntően annak szívillatai határozzák meg, amelyek már a permetkor érezhetők, de negyedóra, húsz perc elteltével bontakoznak ki igazán. Legutoljára pedig a rögzítőillatként is funkcionáló alapillatok válnak érezhetővé, amelyek lassítják a könnyebb illatjegyek párolgását a bőrünkről.
 




• Parfüm, EDP, EDT vagy EDC?

A parfümgyártók komplikált elnevezései az adott illat töménységére utalnak. A parfüm tartalmazza legmagasabb arányban parfümolajat, így ez minősül a legerősebbnek és a legtartósabbnak. Az „eau” megnevezés arra utal, ahogy a szóban forgó illatszer vízalapú. Még az






Versace Bright Crystal – puszta érzékiség, kristály és csillogás
eau de parfum közel 15%-ban is tartalmazhat parfümolajat, az eau de toilette csupán ennek a háromnegyedét öleli fel. Az eau de Cologne-nek pedig kevesebb mint 5% a parfümolajaránya.

• Összetevők
  
A parfümök alapanyaga elsősorban növényi eredetű, de néhány állatból is készül kivonat, ez utóbbi az állatvédők aktív közreműködésével kevésbé elterjedt alkotóelemét képezi az illatoknak. A növényi alapanyagok azonban végtelenül változatosak. A leggyakrabban használt összetevők a jázmin, a vanília, a levendula, a narancsvirág és a rózsa. Még a nyári melegben inkább virágos, gyümölcsös, citrusos, zöld és édes jegyeket használunk, a hideg ősszel szerezzünk be fűszeres, érzékibb és keleties alapanyagokból kevert parfümöt. Ilyen illóolajok például a fahéj, a levendula, a vanília és a szantálfa.







Kedveskedj a kedvesednek! YSL – L’Homme





 Tipp a vásárlásra



Az utóbbi években elterjedtek a parfümériákban a papírcsíkok, amelyeken az illatokat tesztelhetjük. Ez a technika azonban nem helyettesítheti a bőrünkön tett próbát. Amíg a szívillat szépen lassan előbújik a fejillat alól, és végül kirajzolódik az alapillat, még jó esetben is néhány órának kell eltelnie. Ezért van az, hogy minden nő életében legalább egyszer előfordult már, hogy használat közben döbbent rá, miszerint az adott illat rossz választás volt. Célszerű tehát megfontolni a döntést, és a bőrünkre tett illatmintát félóránként vizsgálni. 






Ha még nem találtad meg az idei őszi és téli illatod, itt választhatsz magadnak trendi parfümöt! Kattints ide!

Hamarosan következik: Ajándéktippek karácsonyra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top