Szépüljünk

Lásd rózsaszínben a világot!

Tényleg nem blicceled el a havi 30 perces önvizsgálatot a mellrák idõbeni felismerése érdekében? Pedig akár a mellápoló szérumok használata közben is tarthatsz egy alapos ellenõrzést!

A nőiesség és a szépség összetartozó fogalmak. Nőiességünk vállalásakor természetes, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a dekoltázsunk és a kebleink finom hangsúlyozására. De eléggé odafigyelünk ennek az értékünknek a megóvására?









Az első lépést neked kell megtenned


 






A mellrákellenes küzdelem mindannyiunkat érint. Tudomásul kell vennünk, hogy saját egészségünk megóvása és a betegségek megelőzése, időben történő felismerése igenis a saját dolgunk, senkire nem háríthatjuk át ennek a felelősségét. Kisebb vagyonokat költünk kozmetikumokra, heti szinten is órákat áldozunk a szépségünkre, ám biztos vagyok benne, hogy a legtöbbünk elblicceli a havi 30 percet, amit a mellünk átvizsgálására kellene fordítanunk. Tudjuk, hogy az igazán érintett korosztály a mellrák esetében a negyvenedik életévüket betöltöttek, de nem legyinthetnek a huszonévesek sem, mert sajnos semmiféle garancia nincs arra, hogy fiatalabb korban nem alakulhat ki a betegség.
Hazánkban 2001 óta szervezetten történik a mellrák szűrése. Minden 45 és 65 év közötti nő kétévente meghívólevelet kap mammográfiai vizsgálatra a lakóhelyéhez legközelebbi szűrőállomásra. Döbbenetes adat: még mindig az érintettek 50-60 százaléka megy el a vizsgálatra. (Kétségtelen, hogy kellemetlen vizsgálat a mammográfia, no de a szemöldökszedés is fáj, könyörgöm, és azt mindenki csinálja, pedig még nem halt bele senki egy kis bozontosságba. Néha tényleg érthetetlenek vagyunk mi.) A fiatalabb korosztály esetében még szervezett szűrés sincs, csak az önellenőrzés jelenthet esélyt a betegség időben történő felismerésére.
A rossz hír: Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a legnagyobb arányban a mellrák sújtja.
A jó hír: az idejében felismert és kezelt szövődménymentes mellrák 5 éves relatív túlélési esélye 98 százalék.







 A rózsaszín szalag csak a kezdet


 


Evelyn H. Lauder (ő Estée Lauder menye) 1989-ben lett elnökségi tagja a New York-i Memorial Sloan-Kettering rákközpontnak, és az általa elindított gyűjtésnek köszönhetően megalakult egy mellrákközpont, a világon elsőként. 1992-ben Alexandra Penney-vel (a Self magazin akkori főszerkesztője) megálmodták a rózsaszín szalagot, amit Estée Lauder szaküzleteiben kezdtek el osztogatni, és felvilágosító anyagokat is kaptak az érdeklődők. A megjelölt termékek vásárlásával anyagilag is támogathatjuk a mellrák elleni küzdelmet, ezeknek az eladásából származó bevételt ugyanis a világ számos pontján kutatóközpontokat támogató amerikai mellrák elleni alapítvány számára utalják át. A minden év októberében megrendezett figyelemfelkeltő akcióhoz azóta nagyon sokan csatlakoztak, köztük a Clinique is.
A vasárnap megrendezett Egészség Hídja Összefogás rendezvény alapgondolata is Evelyn H. Lauder nevéhez kötődik. A 2000 óta minden évben megrendezett nemzetközi világítási kampány részeként több mint 50 országban világítanak ki rózsaszín fénnyel híres épületeket, emlékműveket vagy természeti képződményeket, Magyarországon a Lánchíd „öltözik” minden évben rózsaszín ruhába.













 Jó, ha tudod:



 


1. Menstruáció, szoptatás és terhesség idején teljesen természetes a mellekben a mirigyállomány megduzzadása, ne ilyenkor végezz önvizsgálatot. (A legjobb a menses utáni héten.)
2. A vizsgálatot tükör előtt állva és fekve is végezd el. • Alaposan vedd szemügyre a melledet a nagy és egy kisebb tükör segítségével minden oldalról, hogy nem látszik-e valamilyen dudor, behúzódás. • Mindezt végezd el lógó karral, csípőre és tarkóra tett kézzel is. • Az ujjaiddal körkörös mozdulatokat végezve tapintsd végig a melleidet, a kulcscsont alatti területet és hónaljakat is. • Háton fekve is tapintsd át az érintett területeket úgy, hogy a vizsgált oldalon a karodat a tarkód alá teszed.
3. Mind a két melledre fordíts figyelmet.
4. A dús keblűek nehezebben tudják alaposan elvégezni az önvizsgálatot, de nem csak nekik érdemes kérni a nőgyógyásznál tapintásos mellvizsgálatot. Egyébként ez egy lelkiismeretes dokinak magától is eszébe jut. Nem kellemes a dolog, de jusson közben eszedbe, hogy az életed múlhat rajta.







Azonnal (de tényleg!) irány az orvos, ha…
…keményedést, dudort, csomót tapintasz;
…megváltozik a mellbimbó alakja, esetleg váladékozik;
…méret- vagy alakbeli (eddig nem tapasztalt) eltérés alakul ki a két mell között;
…a bőr jellege más lesz, esetleg szokatlan a színe;
…az egyik kar vagy a hónalj duzzadása esetén.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top