Szépüljünk

Szépítő ásványok

Egyre figyelemreméltóbb az ásványi anyagokat főszerephez juttató irányzat a szépségiparban, akár krémekről, akár sminkről van szó. Lehet, hogy nem tudod, de valójában most is egy féldrágakő őrleménye ékesíti a szemhéjadat?

Évezredes hagyománya van a festékek készítésénél az ásványi eredetnek. A sárgák és vörösek egész tárházát nyújtja például a különböző vas-oxidokkal társult okker. A kozmetikai ipar is előszeretettel használta ezeket a színezőket, ám némelyik összetevőről (például higany, ólom) bebizonyosodott, hogy egészségkárosító, így egy időre sokan elfordították a fejüket, ha ásványi anyagokat emlegetett valaki a szépségiparban. Szerencsére egyre többen tudják, hogy az ásványi eredetű/tartalmú kozmetikum sokkal tágabb fogalom, mint pusztán a színezőanyagok kérdése. Miről van szó?

A szervezetünknek, ezáltal a bőrünknek rengeteg ásványi anyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Ma már tudjuk, hogy a bőrünket a helyes táplálkozás mellett a krémeinkben található ásványi anyagokkal is kényeztethetjük. Nem pusztán divat diktálta irányzat a természetes eredetű sminkek térhódítása sem. Az egyre gyakoribb érzékeny bőr számára sokszor problémát jelentenek a vegyi eredetű festékek, olykor lehetetlenné is válik az alkalmazásuk.

 

Ásványok a krémekben

A bőr vitalitásához, regenerálódásához szükséges ásványi anyagok egész tárházát nyújtják a kőzetek, az őket átmosó ásványvizek. Bizonyos kőzetek kiemelkedően kedvező összetételűek, ilyen a vulkanikus obszidián is, amelynek magas a szilícium-, kálium-, nátrium- és vastartalma (az összetevők arányától függően az obszidián sok színvariációja ismert, ezt jelzik a találó nevek is, mint a füst- vagy arany obszidián). A gyönyörű zöld malachit a magas réz-, míg a rózsaszínes rodokrozit a mangántartalma miatt vonta magára a szépségipar figyelmét. A vörösesbarnától a feketéig sok árnyalatban fellelhető hematit szemcséi a vastartalmuk révén kerültek be a szemkörnyékápolók összetevői közé, hatásukra halványabbá válnak a sötét karikák.

Biotherm - Rides Repair szilíciumos regeneráló, ránctalanító krém
Biotherm – Rides Repair szilíciumos regeneráló ránctalanítókrém

 

 

Ásványok a sminkekben

A fejlett technikának köszönhetően az ásványokat rendkívül finomra lehet őrölni, és ezek a parányi szemcsék tökéletesen illeszkednek az arcbőrünkhöz. Ennek hála, remek alapanyagai a púderek és az alapozók mellett a szemfestékeknek és a pirosítóknak is. (Régi trükk: úgy ellenőrizheted egy púder kellő finomságát vásárlás előtt, hogy a kézfejedre való felvitel után az apró redőkbe beleül-e nehézkesen, vagy csupán könnyedén bevonja őket.)

Nem csak az érzékeny bőrűek számára ajánlatos ilyen sminktermékeket használni: nem irritálják a sérült, gyulladásos-pattanásos bőrt sem. A rozáceás bőrűek is csak ilyen természetes eredetű ásványi arcfestékekkel tudják elkendőzni az őket zavaró foltokat. Kifejezetten finom sminkek készíthetők ezekkel a festékekkel, amelyek a természetes hatás eléréséhez nélkülözhetetlenek.

L’Oreal Paris - ásványi sminkek ecsettel: alapozópúder, pirosító, szemhéjfesték
L’Oréal Paris – ásványi sminkek ecsettel: alapozópúder, pirosító,
szemhéjfesték

Jó, ha tudod, hogy ásványianyag-tartalmú lehet az a smink is, amely tartalmaz vegyi anyagokat. Ha a teljesen natúr termékeket keresed, akkor mindig figyelmesen el kell olvasnod a tájékoztatókat, és nem árt, ha átböngészed az összetevők listáját.

 

 

 

Univerzális fényvédelem

Mac, Mineralize SPF15 cink tartalmú fényvédő alapozópúder, velúr párnás tégelyben
MAC, Mineralize SPF 15 cinktartalmú
fényvédő alapozópúder, velúrpárnás
tégelyben

A napozószerekben a kezdetek óta alkalmaznak ásványi anyagokat, mert a védőhatásukat ezek a készítmények két szinten fejtik ki. A tartós védelem csak a felkenést követő 10-20 perc múlva alakul ki, hiszen a hatóanyagoknak át kell jutniuk a felszíni hámsejteken. Az azonnali védelmet azok az ásványi anyagok jelentik, amelyek mechanikusan visszaszórják a fényt a bőrfelszínről (ezért fontos, hogy egyenletesen kenjük be magunkat, nem hagyva hézagot a sugarak számára). Az ásványoknak (például titánium-dioxid, cink-oxid) ezt a remek fényvisszaverő tulajdonságát a sminkekben is kiaknázzák, ennek köszönhető az ásványi alapozók, púderek magas fényvédő tulajdonsága.

Mit mire a szépségiparban?

Szilícium: erősíti a bőrszövetet, gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát.

Kalcium: a bőr tömörségét befolyásolja a mennyisége, különösen idősebb korban tesz jó szolgálatot a krémekbe zárva.

Magnézium: a bőr tömör szerkezetének kialakításában játszik szerepet.

Cink: a védelmi rendszert erősíti a bőrszövetben is.

Vas: az oxigénszállítás miatt jelentős a szerepe.

Foszfor: a bőr tömörségét befolyásolja a mennyisége.

Mangán: a sejtvédelem, és a fibroblasztok erősítése a feladata.

Réz: fokozza a kollagéntermelést.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top