Sztárok

II. Erzsébet kétszer is megverte Katalint

Nemcsak egy közvélemény-kutatáson, de a koronázási ünnepség évfordulóján is II. Erzsébet volt a népszerűbb. Friss fotók.

1953. június 2-án koronázták meg II. Erzsébetet Londonban, ennek a hatvanadik évfordulóját ünnepelték kedden egy hálaadó istentisztelettel a britek. A ceremóniára az egész királyi család összegyűlt a Westminster Abbey-ben, még a nyolcadik hónapban járó cambridge-i hercegné is jelen volt. Ahogyan az már megszokott, a királyi család tagjai közül Vilmos herceg és felesége kapták a legnagyobb tapsot az utcákon felsorakozott több ezer embertől. Ez egészen addig így volt, míg meg nem érkezett a királynő és férje, Fülöp herceg. Az alattvalók ugyanis hatalmas üdvrivalgással köszöntötték uralkodójukat, mintegy kifejezve hálájukat és köszönetüket az elmúlt hat évtized munkájáért. És valószínűleg annak is örültek, hogy a ceremónián a 92 éves Fülöp is részt vett, előző este ugyanis gyengélkedett, így felesége nélküle ment el egy, épp a koronázási jubileumra adott estélyre.

További képek a mai eseményekről, itt!
További képek a mai eseményekről, itt!

Erzsébetnek nem ez volt az egyetlen sikere a népszerű cambridge-i hercegi pár fölött, még ha ezt a sikert ő nem is akarta, és nem is tehet róla. Egy komoly közvélemény-kutatás eredményét tették közzé, mely szerint a britek teljesen elégedettek II. Erzsébet királynő munkájával, Vilmos és Katalin teljesítményéről azonban ez nem mondható el. A válaszadók hetven százaléka szerint a hercegnek és feleségének jóval több nyilvános szereplést kellene vállalnia, többet kellene utaznia az ország érdekében – ezt a véleményt már több kutatás megerősítette. Az alattvalók véleménye mindig sokat számított a Windsoroknak, hiszen a monarchia intézménye azért stabil a mai napig, mert a királyi család mindig azt tette, amit az emberek elvártak tőlük.

További képek, itt!
További képek, itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top