Sztárok

Akin az egész világ röhög – Ma 60 éves Rowan Atkinson

1955. január 6-án született a világhírű Mr. Bean megformálója, a Fekete Vipera, a Johnny English, a Dilizsaruk és számos vígjáték főszereplője, akiért évtizedek óta rajong a világ. Rowan Atkinson azonban a filmvásznon látottak mellett a valóságban is különösebb megerőltetés nélkül képes kiakasztani az embereket, és sokszor saját magát is…

Bár a “Gumiarc”, ahogyan a szakmában hívják, a világ egyik legjobb komikusa, a színész a mindennapokban visszahúzódónak és unalmasnak titulálja magát, ezért utálja, ha a magánéletében is azzal nyaggatják, hogy nevettesse meg a környezetét. Nagy társasági életet él ugyan, elit körök rendezvényeinek meghívottja, de ott is inkább a háttérbe húzódik, ahogyan Vilmos és Katalin esküvőjén, ahol még a kamerákat is elkerülte. Pedig tényleg fürdik a népszerűségben, imádják az emberek, ám Rowan Atkinson nem szereti, ha körülötte felhajtás van. Különösképpen akkor nem, ha éppen a nyaralását tölti. Ezért a Mr. Bean-filmek forgalmazását eredetileg nem engedélyezte Olaszországban, ahol a nyaralója áll, hogy ne kelljen azzal töltenie a pihenőidejét, hogy autogramokat osztogat, és a rajongók elől bujkál a tengerparton.

Az autók megszállottja

A színésznek egyetlen “káros” szenvedélye van: a kocsik. Imádja a száguldást, és fontmilliókat költ sportkocsikra. Néhány éve emiatt került szó szerint meleg helyzetbe, amikor McLaren F–1 sportautójával nekirohant egy villanyoszlopnak, és a kocsi kigyulladt. Atkinson a világ harmadik legnagyobb autójavítási számláját termelte ki ezzel, közel egymillió font értékben. Ehhez képest Mr. Bean közlekedési atrocitásai tényleg a röhej kategóriába tartoznak. Mr. Bean és a zöld kisautója ugyanis elválaszthatatlanok a sorozatban, és nem volt ez másképp a valóságban sem. Atkinson a családi farmon nőtt fel, ahol már egészen kicsi korában kiderült az autómániája. Édesanyja Minijén tanult meg vezetni a házuk udvarán, amelynek örök emléket is állított a Mr. Bean jeleneteiben.

Másokat ellenőriz, és nem kér kaszkadőrt

Bár Atkinson profi színész, mégsem leányálom vele dolgozni, mivel a munkafolyamat minden részébe beleszól, és akár évekig hátráltatja a munkát, hogy minden úgy menjen, ahogyan ő szeretné. A Johnny English második részének esetében is így volt ez, amikor is az első munkamegbeszéléstől kezdve hét év telt el a film befejezéséig! Forgatás közben képes eltűnni akár órákra is, csak azért, hogy mások munkáját ellenőrizze. Érdekesség az is, hogy a Johnny English forgatásán nem használt minden veszélyes jelenetnél kaszkadőrt, a legtöbbször saját maga oldotta meg a helyzeteket. A sikert azonban nem adták ingyen: a színész mindehhez életében először kénytelen volt heteken át konditerembe járni, személyi edzőt fogadni, és sportolni, ami tőle elég nagy teljesítmény volt, mivel saját bevallása szerint egészen egyszerűen lusta ember.

Soha többet Mr. Beant

A gügye, esetlen Mr. Beantől nem szokatlan, hogy összevissza beszél, de az őt alakító Atkinsonról szinte el sem tudnánk képzelni, hogy gyermekkorában ő is viselkedési zavarokkal és dadogással küzdött. Feszült vagy váratlan helyzetekben még a mai napig vissza-visszatér e beszédhibája.  Atkinson néhány évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy ha felkérnék rá, hogy újra Mr. Beannel azonosuljon a filmvásznon, nemet mondana. Úgy érzi, hogy kiöregedett a szerepből, és így már nem vicces, hanem nevetséges lenne.

Atkinson több mint húsz év házasság után tavaly év végén elhagyta a feleségét egy nála sokkal fiatalabb hölgyért. A színésznek két felnőtt gyermeke van, fia, Benjamin kiköpött mása apjának, így ha arra kerülne a sor, akár belőle is lehetne Mr. Bean-utánpótlás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top