Sztárok

70 éves a sztárgyár – Így készültek a legnagyobb sikerfilmek

1945 májusában alakult meg a Paramount Pictures, a legnagyobb világsikerek filmvállalata. Itt készült többek között A Keresztapa, a Titanic vagy a Volt egyszer egy Vadnyugat, amelyek felejthetetlen élményeket nyújtottak nemcsak a közönségnek, hanem az alkotóknak is, hiszen a kulisszák mögött nem mindig minden úgy van, ahogyan azt gondolnánk.

A Paramount Pictures elődjét a magyar származású Adolph Zukor alapította még az 1920-as években, de a vállalat becsődölt. Az újonnan létrehozott cég azonban ontotta a sikereket, eleinte az Elvis Presley-filmeknek, majd olyan rendezőknek köszönhetően, mint például Francis Ford Coppola vagy Alfred Hitchcock. A forgatások és a gyártások azonban nem mindig mentek zökkenőmentesen. Nézzük a 10 legérdekesebbet!

“Véletlenek” hozták össze a Római vakációt

Az eredeti tervekhez képest semmi sem úgy alakult, ahogyan a filmkészítők gondolták, de talán ezt utólag már senki nem bánja. Az 1953-as sikerfilm forgatókönyve egy cellában készült, ahová az író, Dalton Trumbo Amerika-ellenes tevékenység miatt került. Frank Capra helyett ezért William Wyler lett a rendező, mert Capra hallani sem akart többé a filmről, amikor ezt megtudta. Elizabeth Taylor lecsúszott a női főszerepről, mert amikor fel akarták kérni, éppen nem volt elérhető, Cary Grant pedig visszautasította a férfi főszerepet, mert nem bírta elviselni, hogy a filmben ő csak másodrendű szereplő lenne a történet szerint partnere mellett, így végül Audrey Hepburn és Gregory Peck aratta le a Római vakáció minden sikerét.

Egy film, amelyben bosszút álltak a nőkön

Alfred Hitchcock, a közönség “sokkolója” több filmjét is a Paramount Picturesnél készítette, így például az 1960-as Psychót, amely mind a stábnak, mind a nézőknek felért egy rémisztő élménnyel. Hitchcock ugyanis a filmbéli történethez hasonlóan a valóságban is kínozta színészeit a forgatás alatt. Különösen a női kollégák életét nehezítette meg, egyesek szerint azért, hogy bosszút álljon a női nemen, amiért szinte kivétel nélkül kikosarazták őt. Janet Leigh-nek például végkimerülésig kellett a szerepét játszania, egy teljes hétig kellett a víz alatt állnia, és 70 kameraállásból kellett rögzíteni a híres zuhanyjelenetét, mire a rendező megfelelőnek ítélte azt, és végre meggyilkolhatták őt.

Repült a rendező, mert nem ismerte Hepburnt

Az 1961-ben készített film valóban álom volt luxuskivitelben, legalábbis Audrey Hepburn számára, aki a női főszereppel Elizabeth Taylor után a második legjobban fizetett színésznő lett a filmszakmában. Holly eljátszásáért ugyanis 750 ezer dollárt zsebelt be. Hepburn számára nemcsak pénzről volt itt szó, hanem teljes imázsváltásról: a kislányos szerepekből kibújva komoly nővé érett a mozivásznon. Hogy ez az új szerepkör tökéletes legyen számára, kirúgatta az eredeti rendezőt, hogy olyannal dolgozhasson, aki már ismeri őt, és jól használja a filmben a képességeit.

Igazi túlélő-show volt a Volt egyszer egy Vadnyugat forgatása

Az 1968-as film a westernek csúcspontjának számít. A rendező, Sergio Leone már éppen elhagyta volna ezt a műfajt, amikor a Paramount bőséges költségvetést és Henry Fondát kínálta fel számára egy újabb westernfilmhez, ennek pedig már nem tudott ellenállni. A női főszereplővel, Claudia Cardinaléval szinte biztosra lehetett venni a sikert. A forgatások alatt azonban nem számított, ki mennyire befutott sztár, Leone mindenkit könyörtelenül munkára fogott. Hogy élethűek legyenek a jelenetek, akár órákra is képes volt kiállítani a színészeket a tűző napra egy-egy felvétel előtt, de olyan is előfordult, hogy az egyik banditának szándékosan bekente a száját mézzel, hogy rászálljanak a legyek, ahogyan az már csak a koszos-poros westernfilmekben lenni szokott.

A film, amely a maffiózók kézikönyve lett

Az 1972-ben forgatott A Keresztapa Francis Ford Coppola rendezésében, Nino Rota zenéjével, Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével biztos garancia volt a sikerre. Olyannyira, hogy a film megjelenése után az amerikai szenátus több nyomozóval együtt veszélyesnek ítélte a filmet, mert állítólag alvilági bűnszervezetnek nyújtott inspirációt a további tevékenységeikhez. Az egyik maffiacsalád feje, Joe Bonano úgy gondolta, hogy ezt a filmet minden “kollégájának” látni kell, mert tökéletesen megmutatja számukra, hogyan is kell viselkedniük és “dolgozniuk”. A film tehát túlszárnyalta a valóságot.

Még álmukban is dolgoztak a színészek az Orient Expresszen

Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényének 1974-es megfilmesítése nem volt egyszerű feladat sem a színészeknek, sem a háttérstábnak. Nemcsak a különleges helyszínek és a szűk forgatási helyek nehezítették a munkát, hanem az is, hogy Albert Finney, aki Poirot szerepét játszotta, évekkel fiatalabb volt a valóságban a karakterénél, ezért sokkal idősebbnek kellett őt maszkírozni. Mivel a forgatások után esténként színházban lépett fel, naponta kellett feltenni és leszedni a maszkját, ami órákat vett igénybe. Ezért a stáb sokszor a még alvó színészt a forgatások helyszínére szállította, és öntudatlan állapotban sminkelte, hogy a kimerült színész még tovább pihenhessen.

Haláleset árnyékában készült a Grease

1978-as film készítése bár úgy zajlott le, mintha egy végeláthatatlan házibulin lett volna a stáb, a forgatást tragédia árnyékolta be. John Travoltának éppen akkor halt meg barátnője, Diana, így a filmben látott felhőtlen jókedv a valóságban korántsem volt igaz. Travolta támasza a munka során Olivia Newton-John volt, akivel aztán életre szóló barátságot kötött.

Életveszélyes volt a Titanic forgatása

Az 1997-es kasszasiker hat hónapos forgatása nem sokkal volt kevésbé izgalmas, mint a valóságban megtörtént események. A munkálatok során ugyanis gigantikus tartályokban, több tízmillió liter vízzel, óriási díszletekkel és hatalmas hajóval vették fel a jeleneteket. Mindez rendkívül látványos volt a mozivásznon, ám a stáb tagjai közül többen megsérültek, és szinte mindenki megbetegedett a vízben játszódó jelenetek során. A színészek közül sokan őrültnek titulálták a rendezőt, James Cameront. A női főszereplő, Kate Winslet pedig kijelentette, hogy soha többé nem hajlandó vele dolgozni, miután egy jelenetben majdnem megfulladt, egy másikban pedig elrepedt egy csontja.

Az utolsó Mr. Bean

A 2007-es Mr. Bean nyaral a híresen gügye karakter utolsó szereplése volt, legalábbis Rowan Atkinson szerint, aki már a film készítése előtt bejelentette, hogy ez az utolsó alkalom, amikor megformálja Mr. Beant, mivel már túl öregnek érzi magát ehhez a szerephez. A kritikusok vegyesen fogadták a filmet, ám a közönség kasszasikert csinált belőle, és bár a Paramount csak a forgalmazásában vett részt, busás haszonhoz jutott általa, Mr. Bean pedig végleg visszavonult.

Börtönbe juttatta a stábtagokat a legújabb Indiana Jones

A 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királyságát először senki nem akarta sem megírni, sem leforgatni, sem eljátszani. Végül George Lucas, Steven Spielberg és Henry Ford újabb sikerfilmet készített, és ezt már a bemutató előtt is sejteni vélte a környezetük. A film és a forgatás részleteinek titkait ugyanis több stábtag is kikotyogta a nyilvánosságnak, megszegve a komoly titoktartási megállapodást, sőt olyan is akadt, aki ellopta és az interneten árulta a film dokumentumait. Volt, akit “csak” kirúgtak ezért, de olyan is akadt, akit többévi börtönbüntetésre ítéltek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top