Sztárok

Majkától Balázsig – Híres tévéseink első műsorvezetői próbálkozásai

Mindenki kezdte valahol, és nem mindenkinek ment elsőre is prímán. Meglestük, hogy jelenkorunk legnépszerűbb tévései, Ördög Nóra, Kasza Tibi, Sebestyén Balázs, Stohl András és a többiek milyenek voltak, amikor először bízták rájuk egy műsor vezetését.

Ördög Nóra

Első próbálkozások: Top of the Pops, Kölyökklub

Ördög Nóra villámgyorsan küzdötte fel magát segédszerkesztőből egy popzenei műsor élére. A Top of the Pops az RTL Klub műsorán a Vivának és az MTV-nek próbált konkurenciát állítani, de nem volt túl hosszú életű, Ördög Nóra karrierje viszont annál inkább. Jónás Rita helyére dobták be őt a Kölyökklubba, és a gyerekműsorban három éven át állt helyt közvetlenségével és természetességével, és ez nyitotta meg neki a kapukat a későbbi presztízsműsorok felé. Sajnos a Top of the Popsból nem találtunk ízelítőt, de legalább ebben a kölyökklubos jelenetben is popzenéről beszél.

Kasza Tibor

Első próbálkozás: Kasza!

Kasza Tibi nem siette el a dolgot. Miután mind a rádióban, mind a tévéképernyőkön több éven át bizonyította, hogy laza, humoros arc, aki bármilyen helyzetből ki tudja magát vágni egy jó poénnal, a TV2 látott annyi fantáziát benne, hogy a korábban inkább popzenei karrierjéről ismert Kaszának saját műsort adjon. A szimplán csak Kasza! címre keresztelt talkshow első adásába úgy tapostak bele a kritikusok, hogy mellette A szürke ötven árnyalata-trilógia kritikái már-már pozitívnak tűntek. Önkritikusan maga Kasza Tibi is több interjújában elismerte, hogy valóban bénán indult a műsor, bár tény, hogy részről részre érzékelhető volt a fejlődés. Azonban a nyitány megsemmisítő fogadtatása hosszú távon is rányomta a bélyegét a show-ra, amely a kezdeti sokkból sosem tudott teljesen magához térni.

Stohl András

Első próbálkozás: Reggeli

Stohl András valahol forradalmi tettet hajtott végre akkor, amikor 2000-ben elment reggeli műsort vezetni egy kereskedelmi televízióhoz. Stohl akkor már bőven elismert színésznek számított, márpedig akkoriban az elismert színészek nem igazán keveredtek a kertévékkel. Persze amit ezért kapott, az semmi volt ahhoz képest, amikor két évvel később a Való Világ műsorvezetéséért kritizálták, ráadásul a Reggeliben ott volt mellette a szintén elismert színházi emberként számon tartott Alföldi Róbert is, tehát nem egyedül kellett elvinnie a balhét. A mostani Stoh Andrással ellentétben a régi felvételeken látni, hogy akkoriban még kifejezetten élvezte a televíziózást, és sokkal felszabadultabban viselkedett a kamerák előtt, mint manapság.

Liptai Claudia

Első próbálkozások: Claudia Show, Big Brother

Liptai Claudia a Csííízzel és a Pasikkal kezdte meg kertévés kalandjait, de ezek még inkább színészi, nem pedig műsorvezetői feladatok voltak. A TV2 látta meg először a lehetőséget Liptaiban arra, hogy egy új szerepkörben is kipróbálhassa, és kapásból két fontos műsorát is rábízta 2002-ben. Bár a kettő közül a Big Brother ütött nagyobbat (Till Attilával azóta is bármikor kitűnő párost alkotnak), a Claudia Show azért bírt nagyobb jelentőséggel, mert teljes mértékben a műsorvezetője egyéniségére épített. Egyébként egy kevésbé prosztó Mónika Show-variáns volt, ahová nem csak ciki, hanem elismert emberek is szívesen mentek vendégeskedni, ami nagyrészt Liptainak volt köszönhető, aki a kezdetektől magabiztosan és humorosan vezette a show-t. Azonban a műsor még így sem bizonyult túl hosszú életűnek, és már 2003-ban beszántották, a Big Brother második évadát pedig totálisan szétalázta a konkurens Való Világ, de a két műsor arra így is elég volt, hogy Liptai azóta is a TV2 meghatározó arca legyen.

Sebestyén Balázs

Első próbálkozás: a Z+ Megálló című műsora

A VIVA elődjét még Z+-nak hívták, és itt kezdte meg műsorvezetői szárnypróbálgatásait az ifjú Sebestyén Balázs. Azzal sosem volt gondja, hogy természetesen viselkedjen a kamerák előtt, de az már nem igazán tett jót neki, hogy gyakorlatilag azt csinálhatott a kívánságműsorban, amit csak akart, mondhatni szerkesztői kontroll nélkül marhulhatott. Az évek során már elnézést kért a korai tahóságaiért (például amikor egy lányt piszkált a túlsúlya miatt), és az sem volt ritka, hogy olyan nívós poénokat szállítson, mint amikor adás közben nemes egyszerűséggel elfingta magát. Bármilyen tahó is volt akkoriban Balázs – a piszkálódós humora azóta is megmaradt, csak sokat finomodott – , ez a néhány év elégnek bizonyult ahhoz, hogy az RTL Klubnál felfigyeljenek rá, és egy saját nevére keresztelt show-műsort kapjon. A többi pedig már tévétörténelem.

Istenes Bence

Első próbálkozások: a VIVA Megálló és Interaktív című műsorai

Szinte hihetetlen, de Istenes Bence tíz éve még VIVA Benként futott, és ugyanazt a műsort vezette, amivel kb. egy évtizeddel korábban Sebestyén Balázs is befutott. Nem csoda, hogy kettejüket éveken át folyton összehasonlítgatták, ugyanis a pályaívük sokáig kísértetiesen hasonlított egymásra. A korai években Balázshoz hasonlóan Bennek is jól ment a szemtelen humor, de ő ezt valahogy ártatlanabbul, visszafogottabban és kicsit szerethetőbben csinálta. A kamerák előtti lazaságára nem lehetett nem felfigyelni, így tényleg nem csoda, hogy az RTL Klub őt is megkörnyékezte és átcsábította.

Majka

Első próbálkozások: Vad csajok, Kontra, Cool a verda

Majkát a Való Világ első évadával ismerte meg az ország, és bár kezdetben úgy tűnt, hogy a reality után a zene lesz a meghatározó az életében, 2004-ben a Cool TV-hez szerződött, és a műsorvezetői szerepben is nagyszerűen érezte magát. Több kisebb műsorban is részt vett, melyek egyike sem hagyott mély nyomot a magyar tévétörténetben, de az kétségtelen, hogy mindegyiket az ő személye és kisugárzása tette nézhetővé. Ezek közül a legprosztóbb talán a Vad csajok volt, ahol egy kocsiba beültetve mindenféle őrültségekre (pl. póló kicserélése a kamerák előtt) próbált rávenni partizó lányokat. A Cool a verda egy laza tuningműsor volt, a Kontrában pedig Papp Szabival állították egymást vadabbnál vadabb feladatok elé. Arra mindenesetre ez a néhány, kissé tét nélküli műsor jó volt, hogy Majka egyre profibb műsorvezetővé és televíziós személyiséggé váljon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top