Sztárok

György herceg hatéves, és nem úgy ünnepel, mint ahogy a királyi családban szokás

Hétköznapi, de szeretetteli születésnapi partit álmodott meg legidősebb fiának Katalin hercegné. György ma lett hatéves, de vajon meddig ünnepelhet ennyire önfeledten és szabadon?

Különleges nap lesz György herceg hatodik születésnapja, mert édesanyja nemcsak az iskolai barátokat hívta meg az ünnepelthez, hanem valódi álomzsúrt szervezett legidősebb gyerekének – mindezt pedig egy családi nyaralással fejelik meg, és nem is akárhová utaznak, a cél Mustique. A gazdag emberek privát üdülőjeként üzemelő karibi sziget nagyjából százötven kilométerre található Barbadostól, és a leírások szerint mindössze 5,7 négyzetkilométer a területe, de maga a paradicsom, ahol a korallzátonyok között teknősök úszkálnak. Ez amúgy Vilmos herceg és Katalin hercegné kedvenc helye, és György herceg már másodszorra ünnepelheti itt a születésnapját. 

Katalin hercegné György herceg hatodik születésnapján készített képeit a Kensington-palota hivatalos oldala tette közzé: 

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a mesés családi vakáció csak a ráadás lesz a hatéves kis herceg születésnapi ünnepségei közt.

P. G., a népszerű

2013. július 22-én hatalmas üdvrivalgás köszöntötte London utcáin a királyi család frissen született tagját, Vilmos herceg és Katalin hercegné elsőszülött gyermekét, György herceget. A nagyszülők látogatása után a fellegekben járó, büszke szülők a csecsemővel együtt elhagyták a kórházat, hogy megkezdjék új életüket a Kensington-palotában, immár családként. A szőke herceg, aki harmadik a trónvárományosok sorában, alig kilenc hónapos volt, amikor szüleivel részt vett az első hivatalos útján, mégpedig Ausztráliában. 

Katalin hercegné, Vilmos herceg és György herceg Ausztráliában (Fotó: Mark Nolan/Getty Images)

Azóta számtalan helyen megfordult már, és minden alkalommal készültek róla olyan aranyos képek, amelyek a fél világot bejárták.

György herceg 2016-ban, Kanadában (Fotó: Samir Hussein/Pool/WireImage)

A segítőkész és udvarias György herceg ma már hatéves, igazi nagyfiú, akinek két testvére is született azóta. Magániskolában tanul, közel az otthonukhoz, ahol barátai csak P. G.-nek becézik, ami a Prince George rövidítése. Bár a nyarat a család Norfolkban található Anmer Hall birtokon tölti, a hercegné és férje a hírek szerint nem itt, hanem londoni otthonukban, a Kensington-palotában rendezik meg a születésnapi zsúrt.

Velük ünnepli a születésnapját

Az Express beszámolója szerint az idei ünnepségre csak néhány közeli barátot és családtagot hívnak meg. Egészen biztosan ott lesznek a vendégek között György iskolai barátai, valamint unokatestvérei: Savannah, Isla, Mia, Lena és Arthur. Hogy a néhány hónapos Archie-t is elveszik-e a buliba, azt nem tudni, de egy biztos: Vilmos és Katalin mindenki arra kért, hogy ne vásároljanak méregdrága ajándékot Györgynek. Egyúttal pedig azt is elárulták, hogy mostanában leginkább a fényképezés és a dinoszauruszok érdeklik a herceget, így bármilyen ezekkel kapcsolatos, leginkább fejlesztő játéknak biztosan nagyon fog örülni.

György herceg a család mókamestere (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

A partit egyébként Katalin hercegné szervezi, aki egy amerikai magazin információi szerint még egy bűvészt is bérelt a partira. Emellett az ételekkel is igyekeznek a herceg kedvében járni, hiszen csupa olyan finomsággal várják majd a hatéves ünnepeltet és barátait, amit ők imádnak – vagyis lesz pizza, és lesznek olasz tészták, illetve különböző rántott falatkák is, a születésnapi torta mellett pedig György muffint és jégkrémtortát is ehet. A legtöbb étel ugyanakkor friss bioalapanyagokból készül majd. 

Mit csinált hatévesen Vilmos, Katalin, Károly és a királynő?

Vilmos herceg legalább akkora „sztár” volt hatévesen, mint most a fia. Mindenki a mosolygós herceg lépteit figyelte, aki tíz nappal a saját születésnapja előtt részt vehetett nagyanyja hivatalos születésnapi parádéján is. Édesanyjával és dédanyjával utazott közös hintóban, és csakúgy, mint most a fia, bizony sokszor bohóckodott az erkélyen. Egy ponton azonban maga mellett találta a királynőt, aki rászólt, hogy viselkedjen. A csalódott hatéves herceg alig tudta leplezni a haragját.

Vilmos hercegről az egyik legviccesebb videó alig néhány héttel a hatodik születésnapja után készült. 1988 augusztusában megszületett András herceg első lánya, Diana hercegné pedig a fiaival elment meglátogatni sógora újszülött gyermekét, és a hatéves Vilmos annyit integetett a fotósoknak, hogy azok alig bírtak betelni vele. Anyja már szinte könyörgött neki, hogy tegye el a kezét, mert képtelen volt becsukni a kocsi ajtaját.

Katalin hercegné élete hatéves korában még közel sem volt ennyire eseménydús. Ő is 1988-ban ünnepelte a hatodik születésnapját, és a zsúrját a szülei szervezték, ahová meghívták Katalin iskolatársait is a Pangbourne-ben működő St. Andrew’s előkészítőből.

Így ünnepeltek tavaly

Egy évvel ezelőtt nem otthon ünnepelt a Cambridge család. Akkor a karibi térségbe utaztak vakációzni, és csatlakoztak hozzájuk Katalin szülei is.

Ami Erzsébetet illeti, ő „egyszerű” hercegnő volt a hatodik születésnapján – akkor ugyanis még nem az apja, hanem annak bátyja volt a trón várományosa. A hatéves hercegnőt persze már akkor is imádta a tömeg, a walesiek például egy káprázatos miniházzal lepték meg a hatodik születésnapja alkalmából. Bár az ajándék később egy tűzben megsérült, felújították, hogy a hercegnő használni tudja.

Károly herceg hatévesen leginkább hajók között töltötte az idejét – igaz, nem feltétlenül azért, mert imádta őket, hanem mert annyi programra cibálták el 1954-ben. Voltak Máltán királyi látogatáson, és húgával együtt a londoni kikötőben köszöntötték az Egyesült Államokból hazaérkező nagyanyjukat, az anyakirálynőt is.

Katalin módszere

Katalin hercegné az első a királyi családból, aki maga készíti a fotókat családjáról a nagyobb alkalmakkor, hogy ezeket osszák meg az emberekkel hivatalos műtermi képek helyett. A büszke édesanya nemcsak a születésnapok alkalmával készít felvételeket a gyermekeiről, hanem az első óvodai és iskolai napokon is, melyeket szintén megoszt a család az interneten.

Mi fog változni?

Vajon milyen lesz a herceg születésnapja, ha egyszer ő ül majd a trónon? Azt már szinte az egész világ megtanulta, hogy a brit királynő, II. Erzsébet születésnapját kétszer ünnepeljük – ezt még VII. Eduárd király vezette be, mert az ő születésnapja egy novemberi napra esett, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására. Eduárd a hivatalos ünnepséget júniusra helyezte át, és ezt azóta is tartja az udvar, de hogy a jövőben hogyan változik a dolog, azt egyelőre nem tudni. Egy azonban biztos: Györgynek ma még igazán gondtalan, csodás, önfeledt születésnapja lehet, amire felnőttként bizonyosan nagyon szívesen fog visszaemlékezni.

György herceg és Katalin hercegné a Kensington Palotában 2016 áprilisában (Fotó: Pete Souza/The White House via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top