Sztárok

Nem mindenki vette komolyan a feladatát: így teljesítenek a híres keresztszülők

Mit jelent ma keresztszülőnek lenni, és mennyire felelősségteljesek a hírességek ebben a szerepkörben? Egyáltalán, ki kinek a gyermekét tartotta keresztvíz alá? Ez ügyben vizsgálódtunk.

Ismert embereket ugyanúgy fel szoktak kérni keresztanyának vagy keresztapának, mint bárki mást – adja magát tehát a kérdés, hogy hogyan szoktak teljesíteni ebben a különleges szerepben a sztárok. Mielőtt azonban még rátérnénk erre, essen néhány szó arról, mit foglal magában a feladat.

  • Keresztszülőknek nevezik egyes keresztény felekezetekben azokat, akik a gyereket a keresztvíz alá tartják. Elsődleges feladatuk a hagyomány szerint az, hogy a gyerek keresztény neveltetéséről gondoskodjanak, de régebben az is hozzátartozott a szerepkörhöz, hogy ha a gyerek elárvult, a keresztszülők vették a gondjukba.
  • Régi hagyomány volt az is, hogy ők adták a gyerek második keresztnevét, és fizették a keresztelő költségeit.
  • A Római Birodalom idején a feltételezések szerint a keresztény szülők a váratlan haláltól való félelem miatt választottak keresztszülőket: így akarták biztosítani, hogy haláluk után legyen, aki a hitük szerint neveli fel a gyereküket. Úgy vélték, a szertartáson a keresztségben részesülők megszabadulnak a bűntől, és mint Isten fiai születnek újjá, ezáltal a keresztény egyház tagjává válnak.
  • A középkorban egy gyereknek több keresztszülője is lehetett, az újkortól kezdve az embereknek többnyire két keresztszülőjük van. Kivételt képeznek az uralkodói családok, ahol rendszeresen minimum ötöt választanak egy újszülöttnek.
  • Mára a helyzet mindehhez képest sokat változott: olyan gyereknek is választanak „keresztszülőket”, akit egyébként nem keresztelnek meg – ez egyfajta gesztus, amellyel arra kérik a keresztszülőt, hogy példamutatásával és bölcsességével ő is legyen részese a kicsi életének.
  • Ma már az egyházak is megengedőbbek, van olyan felekezet, amely azt sem kéri, hogy legalább az egyik keresztszülő legyen hitét gyakorló személy.
  • Nem kell feltétlenül két keresztszülőt választani, és nem is kell, hogy ők párkapcsolatban éljenek.

Most, hogy mindezt tisztáztuk, nézzük, hogyan is teljesítenek az ismert emberek ebben a szerepben.

Ahol a szoros barátság volt az ok

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston, Courtney Cox és Coco még 2005-ben (Fotó: Profimedia)

2004-ben Jennifer Aniston tartotta keresztvíz alá legjobb barátnője és kolléganője, Courteney Cox lányát, Cocót. A szertartáson nem voltak kamerák, nem engedték be egyetlen lap munkatársát sem, de egy 2016-os interjúban Aniston elárulta, hogy nagyon szeret vigyázni a keresztlányára, aki kiskorától kezdve azért könyörög neki, hogy a gardróbjában játszhasson.

„Természetesen hagyom neki. Az a kedvence, amikor az ékszereimben parádézhat. Azt hiszem, elég laza keresztanya vagyok. Leginkább medencés partikat szervezek, hagyom, hogy felpróbálja a ruháimat, és rengeteget rajzolunk” – mondta a Jóbarátok sztárja, aki a jófej keresztanya szerepben érzi magát a legjobban. Aniston egyébként maga is híres keresztszülővel büszkélkedhet: keresztapja nem más volt, mint Kojak, vagyis Telly Savalas.

Tudtad?

Liptai Claudia és Gesztesi Károly lányának, Pankának a keresztapja Sváby András.

Kovács Kokó István egyik fiának Czene Attila a keresztapja.

Jakupcsek Gabriella két fiának keresztanyja Molnár Piroska színésznő.

Pachmann Péter fiának a keresztanyja Janza Kata színésznő.

Koós János volt Bajor Imre két gyerekének, Marcinak és Lilinek a keresztapja. Bajor Imre 2014-ben hunyt el, Koós János pedig idén tavasszal hagyott itt minket.

Az apa halála hozta őket össze

Paris Jackson és Macaulay Culkin, New York, 2017 - Fotó: Profimedia

Paris Jackson és Macaulay Culkin 2017-ben New Yorkban (Fotó: Profimedia)

Macaulay Culkin állandó vendég volt Michael Jackson Neverland nevű birtokán, és a popsztár videóiban is szerepelt – amikor pedig Jackson középső gyereke, Paris megszületett, az előadó Culkint kérte fel keresztapának. Noha a Reszkessetek, betörők! egykori gyereksztárja maga is csak tizennyolc éves volt akkor, a feladatát komolyan veszi: amióta Jackson meghalt, Paris és Culkin sok időt töltenek együtt, még közös tetoválást is csináltattak. Bár sokan tartottak attól, hogy a korábban számos függőséggel megharcoló Culkin és a lelkileg oly labilis Paris tartsák a kapcsolatot, a lány szerint keresztapjától csak támogatást és lelki erősítést kap. Jackson három gyerekének keresztanyja egyébként ugyanaz a személy: a popsztár mindháromszor Elizabeth Taylort kérte fel.

Őt is felkérték

Michael Jackson maga is híres keresztszülő volt. Amikor Lionel Richie és felesége adoptálták Nicole-t, a popsztárt kérték fel keresztapának.

Harsányi Levente

Csisztu Zsuzsa idősebbik fiának is híres keresztszülője van: Krisztián még 2007-ben született, és szülei Harsányi Leventét kérték fel keresztapának. A rádiós-tévés műsorvezetőnek ráadásul nem ő az egyetlen keresztgyereke, mert Ganxsta Zolee is őt választotta, amikor a lánya megszületett.

„Több mint tíz éve vagyunk jó barátságban Levivel. Természetes dolog volt, hogy őt választjuk keresztpapának, a férjem húgát pedig keresztmamának… Szerencsére Levi értékrendje tökéletesen egyezik a miénkkel, ezért ha a kicsi felnő, komoly dolgokban is biztosan számíthat majd a keresztapjára” – nyilatkozta még a szülése előtt a Borsnak Csisztu. Harsányi egy 2010-es interjúban elmondta, hogy alapvetően igyekszik jó keresztszülő lenni, de a sok-sok munka mellett mindig kevés ideje marad a gyerkőcökre.

A klasszikus keresztmami szerep

2011-ben a csapból is Lady Gaga szólt. Sorra ontotta magából a slágereket, és olyan hírességek keresték a barátságát, mint Elton John. Még a 2010-es Grammy gálán duetteztek is együtt, majd 2011-ben, amikor a brit világsztár és férje, David Furnish örökbe fogadták első fiukat, Zacharyt, Gagát kérték fel keresztmaminak is, hogy aztán néhány hónappal később a második fiuk keresztanyja is az énekesnő legyen.

David Furnish, Elijah Furnish-John, Zachary Furnish-John és Elton John (Fotó: Getty Images)

„Nagyon segítőkész keresztanyuka, jön és meglátogatja a fiúkat, amikor csak teheti. Amikor kisebbek voltak, szívesen fürdette őket, elalvás előtt énekelt nekik, és mesét is olvasott. Az egyik legnagyszerűbb keresztanya. Igazán törődő, odaadó nő, akiből csodás anyuka lesz” – mondta egy interjúban Elton John, és elárulta azt is, hogy a fiúk imádják az énekesnő dalait, akit ők csak a „Gaga-Mothernek” hívnak.

Elton John és Lady Gaga (Fotó: Getty Images)

Itt vajon mi történt?

2010-et írtunk, amikor Hajdú Péter és Sarka Kata második gyereke világra jött. A kisfiú a Dávid nevet kapta, a keresztmamája pedig nem más lett, mint Szabó Zsófi. Az RTL műsorvezetője gyakran átjárt Hajdúékhoz, és altatókat dúdolt a kisfiúnak, akinek anyja a legjobb barátnője volt.

„Nagyon nagy a szerelem köztük. Ha nincs vele Zsófi, akkor rengeteget emlegeti őt a kisfiam. Sajnos nem találkoznak sűrűn, mert Zsófi nagyon elfoglalt, de amikor tud, átjön meglátogatni a keresztfiát. Anno egyébként az én ötletem volt, hogy ő legyen a Dávid keresztanyja, hiszen nagyon felelősségteljes, a mi barátságunk pedig annyira szoros, hogy egészen biztos egy életen át tart majd” – mondta Sarka Kata még 2013-ban a Nők Lapja Cafénak. 2014-ben azonban valami megváltozott: számos újságcikk született, amelyek arról szóltak, hogy Zsófi, Kata és Péter között valami megromlott.

„Nálunk ugyanúgy családtag, és valószínűleg mindig is az lesz, merthogy a kisfiam keresztanyja, és a Dávidka nagyon szereti. Ez az ő döntése, hogy hogyan alakítja az életét” – nyilatkozta akkor Sarka Kata. Mindez azonban akkoriban történt, amikor Zsófi elvesztette imádott édesapját, és néhány hónappal később már ismét mosolyogva lehetett együtt látni az egykori két barátnőt, Dávidka volt például a keresztanyja esküvőjén a gyűrűhordó is.  2017-ben azonban ismét sok minden megváltozott: Sarka és Hajdú a különválás mellett döntöttek, és azóta Szabó Zsófit kevesebbet lehet együtt látni a keresztfiával. Egy-egy lájkból azonban most is jól látható, hogy a két barátnő nem veszítette el örökre egymást. 

A legnépszerűbb keresztapa

Romeo Beckham és Elton John - Fotó: getty Images

Romeo Beckham és Elton John (Fotó: Getty Images)

Elton John is népszerű keresztapajelölt volt egykor: közel tíz híres keresztgyereke van, köztük a leghíresebb a Beckham házaspár két legidősebb fia, Brooklyn és Romeo. A fiúk megható videókkal szokták köszönteni Eltont nemcsak a születésnapján, de a házassági évfordulóján is.

Az énekes és férje mindeközben a lehető legtöbb születésnapi rendezvényen ott van a srácok mellett, és támogatja is őket, legyen szó sportról, vagy Brooklyn esetében a fényképészkarrierjéről. Még évekkel ezelőtt az a hír is járta, hogy közel 175 millió fontot oszt majd el a keresztgyerekei között a végrendelete szerint, ez azonban még az előtt volt, hogy a zenésznek saját gyerekei lettek volna, így feltételezések szerint az összeg végül jóval kisebb lesz.

Brooklyn Beckham és Elton John

Brooklyn Beckham és Elton John 2015-ben (Fotó: Profimedia)

A titkok titka

Miközben Katalin és Vilmos bejelentették a gyerekeik keresztszüleinek névsorát, addig Meghan és Harry úgy döntöttek, hogy ezt sem hozzák nyilvánosságra. Brit lapértesülések szerint azonban a kis Archie Harrison keresztapja vélhetőleg Harry gyerekkori barátja, Charlie van Straubenzee, keresztanyja pedig Serena Williams teniszező.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top