Sztárok

Dívák tetőtől talpig: mi lett a Táncdalfesztivál énekesnőivel?

Zalatnay Sarolta mondta nemrég, hogy úgy érzi, megengedheti magának az elfogultságot, mivel a saját generációja az, ami telis-tele van emlékezetes egyéniségekkel. Megnéztük, mi történt a Táncdalfesztiválon feltűnt énekesnőkkel az elmúlt évtizedekben.

Kovács Kati

Tavaly ősszel ünnepelte 75. születésnapját a Kossuth-díjas Kovács Kati. Már középiskolában is indult a Ki mit tud? versenyen, de az országos döntő zsűrije eltanácsolta őt, mondván, hogy „üvöltözik”, amikor énekel. Erre az időszakra így emlékezett vissza:

„Soha nem akartam se énekesnő, se színésznő lenni, mindenbe csak úgy belecsöppentem. Mindig mindenhol énekeltem, de nem vettem észre. Soha nem tanított senki, volt, hogy hónapokig gyakoroltam magamtól egy témát, amit hallottam. Egyszer szólt az iskolaigazgató, hogy az évzárón én fogok énekelni. Aztán valaki benevezett a Ki mit tud?-ra, de kiestem, mert dzsesszes dalokat választottam, amivel nem igazán tudtak mit kezdeni. Azt mondták, inkább énekeljen szépen…”

Két évvel később újra elindult a megmérettetésen, s ezúttal már nemhogy nem tanácsolták el, az Év hangja lett. Ennek a szériának lett a folytatása a ’66-os Táncdalfesztivál, melynek első győztese is ő lett a Nem leszek a játékszered című dallal. Mielőtt átmennénk Wikipédia-oldalba, gyorsan összegezzük, hogy ezt követően még kétszer diadalmaskodott a fesztiválon. A fiatalabbak kedvéért pedig megemlítjük, hogy 2014-ben fellépett a Sziget Fesztiválon, Christina Aguilera pedig feldolgozta az egyik slágerét. 2019-ben válogatásemezt adott ki.

Ami a magánéletét illeti, 1966-ban igent mondott Koncz Tibor zeneszerzőnek, második férje a szintén szakmabeli Lerch István volt. A ’90-es években ment férjhez harmadszorra. Ám hamar kiderült számára, hogy nem működik a kapcsolatuk. „A jelenlegi párommal húsz éve vagyunk együtt. Ő a legelső szerelmem. Ez talán egy kicsit túlzás, vagy talán kegyes hazugságnak is mondható, de szerintem ennyi belefér egy nő életébe” – mondta a Nők Lapjának még négy éve.

Kovács Kati (Fotó: MTI/Soós Lajos)

„A férjem civil. Informatikus. Nem szereti a nyilvánosságot. Amikor összekerültünk, azt mondta, egy kikötése van: ki akar maradni a médiából. Nem az a típus” – mesélte a Best magazinnak Kovács Kati.  Bár nem szült gyermeket, ő úgy fogalmazott egy interjúban, hogy mindig is voltak gyermekei. „Nem szoktam eljárni otthonról, régen a testvérem gyerekeit vittem csak el ide-oda, hogy lássanak mást is, legyen önálló véleményük a világról. Most már az ő gyerekeiket viszem maximum. Mert mindig voltak gyerekeim, még ha nem is sajátok. Felelősséget vállaltam értük.”

Toldy Mária

Toldy Mária is többször szerepelt remekül a Táncdalfesztiválon. A Más ez a szerelem különdíjat nyert, míg a Rövid az élet első helyezett lett.

Hogy milyen volt abban az időben ismertnek lenni? Arról 2016-ban így mesélt lapunknak. „Azt, hogy sztár vagyok, nem éreztem igazán. Inkább a szeretetet, amit az emberektől kaptam. Ha bementem egy boltba, hirtelen előkerültek a legszebb pulcsik, vagy gratuláltak, vagy csak kedvesen összesúgtak. Engem ez nem zavart, jó érzés volt, és jó érzés a mai napig.”

A Táncdalfesztiválokra korántsem úgy kell tekinteni, mint egy vérre menő versenyre. Rivalizálásról nemigen volt szó. „Drukkoltunk egymásnak. Szécsi Palira emlékszem, hogy mennyire izgult, hiszen az volt az első nagy fellépése. Próbáltam nyugtatni, és lám, mekkora sikere lett. Nem véletlenül, egy jelenség volt.”

Ám a pályája csúcsán járt, amikor úgy döntött, felhagy az énekeléssel, innentől kezdve a tanításnak és a családjának szentelte az életét. Első férje Bágya András zeneszerző volt, majd a válása után hozzáment Malek Miklós zeneszerzőhöz, két gyerekük született, Malek Andrea és ifj. Malek Miklós. Mária a gyerekei kedvéért olykor kivételt tett, és ismét fellépett a közönség előtt.

„Bárhogy kértek, nem adtam be a derekam, csak három alkalommal: a lányommal, Andival, majd Miklós fiammal, illetve az egész családdal 2012-ben a Malek család koncertjén.”

Malek Andrea, Malek Miklós és Toldy Mária (Fotó: Schumy Csaba/smagpictures.com)

Koncz Zsuzsa

Talán vele találkozunk ma is a legtöbbet. Legutóbb például decemberben láthattuk azt a videót, amelyben a Republic híres dalát énekeli Kulka Jánossal.

Ő is gimnazista volt, amikor jelentkezett egy osztálytársával a Ki, mit, tud?-ra és közösen a második helyig jutottak. 1967-ben játszott az Ezek a fiatalokban. Többször is fellépett a Táncdalfesztiválon, ahol két egymást követő évben Előadói díjat kapott, és II. helyet szerezte meg a versenyen. Koncz Zsuzsa nemcsak önálló énekesnőként ért el hatalmas sikereket, hiszen neve gyakran összeforr az idősebbeknek a Metróval, az Illéssel, vagy az Omegával. De emlékezetesek a Cipővel közös fellépései is.

Nemcsak szakmai életére kíváncsi a közönség, ám ő legtöbbször nem fecseg a magánéletéről. Rónai Egonnak kilenc évvel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy nem lenne képes kiadni az életét a médiának. Nemcsak a természete miatt, hanem azért sem, mert a hírnévnek vagy a sikeres előadói létnek ez a része őt sem érdekelte soha. 

„Nekem a magánélet a visszavonulás, a nyugalom, a feltöltődés területe, amelyből erőt, energiát nyerek a továbbiakhoz. Ezt szeretném megőrizni a magam számára. Úgy gondolom, ez nem tartozik a nagy nyilvánosságra. Az én közszereplésem a dalokkal kezdődik és azokkal véget is ér” – mondta már a Népszabadságnak.  Évekig volt Boldizsár Miklós dramaturg felesége, erről a róla szóló könyvben mesélt. A Kossuth-díjas énekesnő egyébként márciusban ünnepli majd a születésnapját. Gyereke nem született.

Koncz Zsuzsa koncert a Puskás Ferenc Sport Arénában, 2019-ben (Fotó: Schumy Csaba)

 Zalatnay Sarolta

Ciniről ellenben rengeteget olvashatunk a lapokban, de ellentétben a mostani cikkekkel, a 60-as években tényleg a hangjáról szólt minden. 1963-ban még gimnazista volt, amikor fellépett az iskolájában, itt figyelt fel rá Komár László is. Később együtt is dolgoztak. 1966-ban tizenkilenc éves volt, amikor második lett a Táncdalfesztiválon a Hol jár az eszem című dallal. Egy évvel később meg is nyerte a versenyt a Nem várok holnapiggal. Két évig dolgozhatott Londonban, majd a hazatérése után az LGT-vel zenélt együtt. ’71-ben visszatért a Táncdalfesztiválra, és ismét megnyerte azt. Jöttek a Cinik és Tinik, majd szépen sorban 18 nagylemez.

Zalatnay első férje Révész Sándor volt, majd Benedek Lászlóval kötött házasságot, végül pedig Márton Csaba lett a párja.

Amennyire sikeres volt a zenei életében, annyira nem volt sikeres az üzleti életben. 2004-ben a Fővárosi Bíróság 36 rendbeli, nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás miatt másodfokon jogerősen három év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Amikor börtönbe vonult, felbontotta harmadik házasságát. Két év letöltése után szabadult. 2015 márciusában aztán újra meggyűlt a baja a törvénnyel. Akkor egy korábbi állatmenhelyes barátnője jelentette fel, miszerint 1,9 millió forintját nem fizette vissza. A Budapest Környéki Törvényszék másodfokon jogerősen 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte 3 évre felfüggesztve, folytatólagosan elkövetett csalás miatt.

Zalatnay Saroltának nem született saját gyereke. Erről az időszakról Joshi Bharat műsorában úgy beszélt, hogy tíznél is több sikertelen beültetés, egy méhen kívüli terhesség, majd későbbi méhnyakrákja miatt döntött az örökbefogadás mellett. Niki hároméves volt, amikor az énekesnő örökbe fogadta. „…Ott állt a sarokban és pityergett. Megkérdeztem, hogy ő kicsoda. Mondták, hogy ő Nikolett, se anyja, se apja, és azért sír, mert ő nem kell soha senkinek… Aláírtam a papírokat, és pár nap múlva elhoztam próbaidőre. Egymást választottuk” – mondta a műsorban.

Dékány Sarolta

Az 1969-es, 1971-es és az 1972-es Táncdalfesztiválon is szerepelt. Első férje Máté Péter volt, ám a házasságkötés után két évvel elváltak. Dékány szerint azért nem sikerült a frigy, mert nem tudta felvenni a tempót a nem mindennapi iramot diktáló férje mellett. 

1971-ben mondta ki az igent Koós Jánosnak, és két évvel később világra hozta lányát Rékát, majd ’76-ban a fia, Gergő is megszületett. Miután édesanya lett, visszavonult.  48 évig, a népszerű előadóművész haláláig voltak házasok. Nagy szerelemben, boldogságban éltek, kitartottak egymás mellett.

„Hihetetlen, hogy nincs többé, pedig még csak 81 éves volt, fiatal a halálhoz, élhetett volna még. (…) Szép életünk volt, jó lett volna, ha én megyek el előbb. Egyszerűen nem lehet túlélni, amit érzek” – nyilatkozta a Best magazinnak hónapokkal férje halála után.

Koós János és Dékány Sarolta (Fotó: smagpictures.com)

Katona Klári

Alig volt 18 éves, amikor szerepelt a Táncdalfesztiválon, amit egy évvel később meg is nyert. Innentől kezdve pedig a legnagyobb hazai zene-, és dalszerzőkkel dolgozott együtt. Számos külföldi kitüntetés mellett, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is megkapta.

„Számomra az éneklés tizenhárom éves korom óta a létezés természetes része. Olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. Tizenöt éve jógázom, ma is járok énekórára. Mások általában régi önmagukat akarják felidézni, én viszont teljesen szinkronban vagyok a mostani magammal. Csak a két lemez között most talán egy kicsit hosszabb ideig gondolkodtam” – nyilatkozta még 2001-ben. Úgy tartják róla, hogy a leginkább manír-, és allűrmentes magyar énekesnő. Ő sem teregeti ki a magánéletét, erről így mesélt korábban.

Katona Klári az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában

„Sosem fizetném meg ezt az árat a népszerűségért. Tizenkilenc éves koromban sem tettem meg, és most sem fogom. Nincs az a helyzet, hogy egy átmeneti sikerért ezt megtegyem.”

Férje Babos Gyula, gitárklasszis volt. Házuk 2008-ban leégett, szerencsére sem ők, sem Gyula lánya nem sérült meg a balesetben. Férje két éve hunyt el.

Szűcs Judit

19 éves volt, amikor indult az 1972-es Táncdalfesztiválon. Bár a hatalmas sikert nem ez, hanem az 1977-es Metronóm hozta meg számára. Itt adta elő a Táncolj még című slágerét, amellyel a harmadik helyezést érte el. Számos énekesnőhöz hasonlóan ő is turnézott, vagy fellépett az NDK-ban, Szovjetunióban, Csehszlovákiában, Kubában. Szerették volna befuttatni az NSZK-ban is, ebben még egy topmenedzser is közreműködött, ám a vízumproblémák miatt ez nem jött össze. 1985-ben már kislányával volt várandós, amikor a Skorpió zenekarral Kubába ment koncertezni. Pár hónappal később pedig életet is adott Tímea Ritának, akinek édesapja Fülöp Csaba zeneszerző. Az énekesnő házassága 1995-ben ért véget.

Szûcs Judit (Fotó: Zsigmond László)

Akik már nincsenek köztünk:

Cserháti Zsuzsa hosszú évek mellőzöttsége után, 1996-ban tért vissza. Egy fia született. 2003-ban, rettentően fiatalon, alig 55 évesen, nyelőcsővéna ruptura következtében halt meg.

Mary Zsuzsi az 1968-as Táncdalfesztiválon diadalmaskodott. Hat gyermeket szült, és válása után is jó kapcsolatban maradt férjével, Klapka Györggyel. Ellentétben kolléganőivel, magánéletéről mindig nyíltan beszélt, talán túlságosan sokat is kiadott magából a bulvárnak. Látszólag egy energiabomba, mindig vidám énekesnő volt, ám ma már sejtjük, hogy ez csak a látszat volt. 2011. december 24-én karácsonyi családi vacsorát követően italt fogyasztott és gyógyszereket vett be. Holttestét másnap reggel fedezték fel.

Harangozó Teri a Ki, mit, tud? után, 1968-ban, és ’69-ben is második lett a Táncdalfesztiválon. Öt évtizeden át szórakoztatta az embereket a hangjával. Egy gyors lefolyású tüdőbetegség végzett vele 2015-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top