Sztárok

Nem csak a 20 éveseké a világ, de akkor hol vannak az 50 pluszos tévések?

Tényleg csak csinos, fiatal és pimasz műsorvezetőkkel lehet eladni manapság a tévéműsorokat, vagy van még igény az idősebb, tapasztalt és hiteles házigazdákra? Mi a helyzet külföldön, és mennyire igazodunk a világban jelenleg uralkodó trendhez itthon?

Nálunk valahogy az idősebb generációt könnyebben leírjuk, mint mondjuk Olaszországban vagy az Egyesült Államokban. Az olaszok tisztelik és megbecsülik a nyugdíjas korban járó embereket, az Egyesült Államokban pedig hetvenévesen Donald Trump elnöki székbe ült, de ne csak egy ilyen szélsőséges példából induljunk ki. Általánosságban is az a trend uralkodik a cégek kialakításánál, hogy az idősebbeket felkérik tanácsadónak, hiszen feltételezik, hogy a tapasztalatukból okulhatnak a többiek, és közben ugyanabban a csapatban vannak teljesen kezdők és középkorúak is, ami összességében jó lehetőség, hogy a friss lendület és a tapasztalat nyerő kombinációt hozzon létre.

83 évesen is képernyőn volt, a nézők pedig imádták!

Emlékszem, egyik télen éppen egy londoni hotelszobában ültem, és a tévét kapcsolgattam, amikor a Szombat esti láz kinti verziója ment az egyik csatornán. A műsorvezető a 2017-ben elhunyt Sir Bruce Joseph Forsyth-Johnson volt. A brit tévés tizenegy évadon keresztül, egészen 2013-ig, vagyis 83 éves koráig volt a show házigazdája. A közönség, a versenyzők és a zsűri is imádta, pedig nem ugrált majom módjára a színpadon, és nem üvöltött a mikrofonba 30 másodpercenként, hogy szavazzatok! Meg egyáltalán, nem kiabálva akarta átadni a mondandóját, nem kérte számon a közönséget a reakciójuk miatt, mégis interaktívan együtt lélegzett a produkcióval.

 

Mi lenne velük Szellő nélkül?

Mondjuk, nehéz megállapítani, hogy mi van itthon, ha lassan tényleg minden (főműsoridős) show-t ugyanaz a öt-hat ember (Tilla, Sebestyén Balázs, Ördög Nóra, Istenes Bence, Majka és Kiss Ramóna) vezet. Nem azt mondom, hogy Dévényi Tibi bácsi dobáljon piros labdákat a Konyhafőnökben vagy a Séfek séfjében, de még csak a próbálkozást sem látok arra, hogy mások is teret kapjanak.

Hová tűntek a Friderikusz Sándorok, Kepes Andrások és Endrei Juditok a képernyőről?

A híradókban sem sokkal jobb a helyzet, bár a világítóhajú Szellő István már elmúlt ötven, így ott legalább törekvés van. Ebben egyébként a CNN sem áll sokkal fényesebben, és nem voltam rest összeszámolni, hogy a csatorna 66 műsorvezetője közül alig 20 töltötte be az ötvenet.

Szellő István és Erős Antónia, az RTL híradósai (Fotó: Birton Szabolcs)

Próbálkozások

Félreértés ne essék, az 50 feletti műsorvezetőknek nem a koruk miatt van helyük a képernyőn, hanem azért, mert tapasztaltak, tudják tartani a lépést a jelen kihívásaival, ugyanakkor képesek azt a fajta folyamatos biztonságot és nyugodt műsorvezetést is képviselni, amire szintén éhezik a néző. Érdekes párosítás volt például, amikor az RTL összeeresztette egy műsorba Vágó Istvánt és Sebestyén Balázst, de miért nincs több ilyen próbálkozás? Jó, mondjuk ebben a konkrét esetben tudjuk, hogy a színfalak mögött az összhang nem volt nagy, viszont nézőként üdítő párosítás volt. Talán még sokan emlékeznek arra is, hogy néha milyen éles szócsatát vívott a nagy öreg Szikora Robi és az ifjú énekesnő Tóth Gabi az X-Faktor mentorszékében. Azonban a Hagyjál főzni! Vajda Pierre és Istenes Bence kiadásában, már inkább volt a „tudjuk le” kategória.

Vajda Pierre és Istenes Bence az RTL Klub Hagyjál főzni! című műsorában (Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence)

A 60 az új 30

Bár itthon Szulák Andrea, majd Liptai Claudia esti talkshow-ja is megszűnt (amihez persze az is hozzájárult, hogy lehetetlen egy 10 milliós országban annyi igazán érdekes sztárt összekaparni, hogy 20 évadot megéljen a műsor), az Egyesült Államokban a 65 éves tévés Oprah az egyik legnagyobb véleményvezér. Ahogyan a délutáni műsorsávot uraló kolléganőjének, a 62 éves, tornacipős Ellen DeGeneresnek sem nagyon mondanak nemet a világsztárok, ha meghívja őket a műsorában.

Nálunk bebuktak a Late Night show-típusú próbálkozások, de a tengerentúlon, az egyik népszerűbb műfaj. Bár egyre több a fiatal és tehetséges újonc, a „nagyok”, mint O’ Brien, Kimmel, Leno, Colbert, Jon Stewart mind elmúltak ötvenévesek. De a háziasszonyok kedvencei, a tévésdokik (Dr. Oz és Dr. Phil), akik egy petákkal sem érnek többet, mint a „google doktor”, szintén ötven felett járnak.

Hillary Clinton az Ellen DeGeneres Showban (Fotó: Brooks Kraft/Getty Images)

Kivel tervezzenek a csatornák?

Vannak persze pozitív példák, hiszen – bár hölgyek koráról nem illik beszélni, mivel nyilvános adat, ezért merjük leírni – a Barabás Évi 2006 óta vezeti a Fókuszt, és 51 éves. De folyamatosan képernyőn van, az 55 éves Gundel Takács Gábor, a 64 éves Joshi Bharat, az 57 éves Jakupcsek Gabriella és a képernyőre visszatért az 52 éves Sváby András is. Nekünk mégis hiányérzetünk van. A televíziók fiatalítanak, az RTL-en ez sokkal egyértelműbben látszik az X-Faktor mentorai esetében, vagy amikor az Álarcos énekest a Tik-tokon lehet követni, és az egyik YouTube sztárt tették a nyomozók közé, bár itt érdekes, hogy közben mondjuk azt kellett volna kitalálniuk, hogy Csepregi Évát rejti a pandajelmez. De nehéz megmondani, hova vonzana új nézőket egy idősebb-fiatalabb verziójú műsorvezető-páros. 

KÍSÉRLETEZZETEK, kedves tévék!

Jakupcsek Gabriella és Sváby András az ATV Jakupcsek Plusz című műsorának felvételén (Fotó: Schumy Csaba)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top