Sztárok

Majka kiakadt az aranyáron kapható szájmaszk miatt

Majka 38.000 forintért vásárolt 100 darab szájmaszkot, felháborítónak tartja a fogyasztói ár ilyen mértékű emelését.

Majka, tegnap esti posztjában arról ír, mennyire vérlázító, hogy szó szerint aranyárban vásárolt egy patikában 100 darab arcmaszkot. A bejegyzése több ezer megosztást, hozzászólást eredményezett, és kivételesen most még az utóbbiakat is érdemes átlapozni, mert rengeteg hasonló történettel találkozhatunk. (Három darab arcmaszk 4000 forintért, egy flakon gyógyszertári kézfertőtlenítő 8000 forintért – ilyen és ehhez hasonló hozzászólások érkeztek.)

Miközben a hozzászólók zömmel vele értettek egyet, a gyógyszertárosok kiakadtak Majka bejegyzésén: szerintük a rapper így próbál feltűnést kelteni a közösségi médiában. Kérdés, hogy kinek van igaza? 

Ha Majka, vagy bárki megvásárolja a 100 darab maszkot 38.000 forintért vagy a fél literes kézfertőtlenítőt 8.000 forintért, addig miről beszélünk? A kereslet határozza meg az árakat, más kérdés az, hogy ez mennyire etikus. A kormány kijelentette, fogják vizsgálni a koronavírus-helyzet kapcsán meglódult árakat, de szerintem most a hatóságoknak kisebb gondjuk is nagyobb ennél. 

Visszatérve a szájmaszkokra, egy ilyen doboz néhány hónapja 2-3000 forint körül mozgott. 2019. év elején jómagam is vásároltam egyszer szájmaszkot, amikor az irodánkban az egyik kolléga erősen köhögött. Ő is szájmaszkot viselt, de a többiek is átszaladtak a szomszédos patikába és egy kötelező értekezletnyi időre mindannyiunk viselt ilyet. 40 forint volt. Negyven.

Majka esetében mindegy, hogy a gyógyszertár, a nagykereskedés vagy a gyártó emelt ilyen szinten árat. A sokszoros áremelést semmi nem indokolja és az esetben az sem releváns, hány követője van az énekes-műsorvezetőnek. A magam részéről emelem kalapom minden olyan vállalkozás előtt, amely most rugalmasan kezeli a koronavírus-helyzetet. Láthatunk felemelő példákat:

  • amikor a Michelin-csillagos étterem házhoz szállításra rendezkedik be,
  • amikor a menő cukrászda lehúzza a rolót és tulajdonosa magánszemélyeknek ajánlja fel a segítségét, mert most lesz két hónapnyi szabadsága,
  • mikor egy jógaoktató online streamen folytatja az óráit,
  • amikor a színházi előadásokat élő közönség nélkül tartják meg. 

Egy később posztjában, szintén március 13-ai keltezéssel egyébként Majka is pontosan erről ír: „Az igazság az, hogy a kereskedők, legyen az kis, vagy nagyker, pofátlanul és aljas módon túlárazzák most ezt a termékeket, és visszaélnek azzal, hogy az emberek pánikolnak és szükségük van rá. Nem kell felháborodni, főleg nem azoknak, akiknek semmi okuk rá. Akiknek meg lenne, azok véleménye jelen helyzetben abszolút nem érdekel!! Ők folytassák csak a nyerészkedést. Egyszer majd valahol csak számon kérik tőlük…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top