Sztárok

#maradjotthon – A TV2 karanténműsorában a bizonytalanság a főszereplő, meg Tóth Gabi

„Mélyebb tartalmat mutatunk a családommal" – ecsetelte a #maradjotthon! egyik celebszereplője a beharangozóban. Mondjuk, mihez képest mélyebb? Egy felszínes Instagram-posztnál csak tartalmasabb lehet. Hétfőn bemutatkozott a TV2 karanténműsora, amiben hírességek és hétköznapi hősök mutatják be, hogyan élik a mindennapjaikat a koronavírus-járvány alatt. Megnéztem az első részt.

Kevés dologgal lehet úgy kiűzni engem a világból, mint azzal, hogy a „sztár őszintén mesélt arról”. Pedig ezzel harangozták be a Tényekben a TV2 új műsorát, és ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy ha eddig nem volt őszinte valaki, akkor mi volt?  A #maradjotthon bennem két kérdést vetett fel: a hírességek képesek lesznek e levetkőzni a sztárallűröket és forgatókönyv nélkül megmutatni azt, ami van. És az is érdekelt, hogy melyik hétköznapi szereplő életéből tanulhat, informálódhat a néző.

Dr. Kiss Csabával nyitunk, a kótaji háziorvossal, akit a családi házában tesztelnek le. Egy kis szobában lakik, ott nézi laptopon  a filmeket, miközben húslevest szürcsöl, és ő maga is elmondja, hogy a leterhelt laboroktól várja az eredményt, de már nagyon szeretné megölelni a családját, és jó lenne visszatérni dolgozni. A doktor a zárt ajtón keresztül kommunikál a feleségével, és láthatóan ez a bizonytalanság lelkileg képes teljesen felőrölni mindenkit.  Így indul a #maradjotthon, és ennek köszönhetően legalább már láthattuk közelről, hogy mire is számítsunk, ha kirendelik hozzánk a védőfelszereléses embereket mintát venni. Határozottan jó irány, aztán megjelennek a celebek, akik azt hivatottak bemutatni, hogy ők is ugyanolyan problémákkal küzdenek a kijárási korlátozás és a koronavírus kapcsán, mint bármelyik magyar család. Na, lássuk…

Mintát vesznek Dr. Kiss Csabától

Mintát vesznek Dr. Kiss Csabától (Fotó: tv2)

Tóth Gabi elmondja, hogy humorral kezeli a helyzetet, és a lánya a legfontosabb nekik, de a férje munkája szünetel, hiszen séf.  Arra számítottam, hogy majd Gabi énekelget a kislányának, miközben a  férje – ahogyan az Instagramon is nyomja – főzi a rakott krumplit, és közben áldják a kertet, ahová kimehetnek, hogy ne bolonduljanak meg, és szépen eltelik a műsoridő. De nem ez történt. Azt gondoltam, hogy elmismásolják, elkozmetikázzák a ránk szakadó terheket, de nem ez történt. Nem a saját bajukat nagyítják fel, Tóthék – vagy Krauszék, ahogy tetszik – egy telefonbeszélgetéssel szemléltetik a tényt, hogy házaspárok veszítik el kevesebb, mint nyolc óra alatt a munkájukat. Azt már én teszem hozzá, hogy egy olyan országban, ahol az emberek többségének nincs módja félretenni. Minden, tökéletesen megjelenített bulvárfaktor ellenére Krausz Gábor kimondja azt, amiben most sok családfő őrlődik, hogy mégis hogyan kezelje ezt az ismeretlen helyzetet az apa, aki elveszítette az állást, újszülött gyerek van otthon, és senki nem tudja, mit hoz a jövő.  

Tóth Gabi

Tóth Gabi és kislánya Hannaróza (Fotó: tv2)

Számomra teljesen ismeretlen a harmadik család, ahol a két kisfiú arról panaszkodik, hogy nagyon szeretnének már kimenni a házból. Szerencsére három perccel később Dobó Ági bemutatkozik, így számomra is kiderül, hogy az ő családját látjuk. Minden rosszindulat nélkül, de hangosan felröhögtem, amikor azt ecsetelte, hogy ő aztán érti mennyire nehéz a gyerekeket otthon tartani, és nem elmenni játszóházba, moziba, parkba velük. Persze nagy kerttel, nagy verandával és családi házban is nehéz lehet „bent tartani” a gyerekeket, de próbálja ki ezt három gyerekkel, egy panelban a celebünk, és sokkal jobban át fogja látni a „problémát”.

Dobó Ági

Dobó Ági (Fotó: tv2)

Közben rájövök, hogy ő beszélt a Tényekben a mélyebb tartalomról. Mondjuk minden mélyebb a szétfilterezett Insta-posztoknál.  Kalandozásomból Dobó Ági ötperces „érzek magamon minden tünetet” produkciója ébreszt fel, amit akkor sem kellene tévében mutogatni, ha maga a szereplő is elismeri, hogy kicsit rápörgött a témára. Spoiler: Nem volt lázas, de ez csak 10 perc dráma után derült ki. Segítségére ide is teszem a koronavírus, influenza és a nátha tüneteit. #maradjotthon - A TV2 karanténműsorában a bizonytalanság a főszereplő, meg Tóth Gabi

 

A negyedik szereplő ismét egy hétköznapi figura. Egy New Yorkban élő magyar lány, aki a szállodaiparban dolgozik, és az ő munkája is megszűnt. Végül, amikor még lehetett lelépett New Yorkból és az apjához ment Floridába. Ott észlelt magán, a koronavírus tüneteihez hasonlító panaszokat, mondjuk tesztet nem csináltak rajta. Hogy az ő szereplésével mi a cél, arra nem nagyon jöttem rá. Talán azt akarja bemutatni, hogy az amerikai egészségügy sem bírja a tempót, vagy vele mondatták fel a sablon, Coelho-szintű bölcsességeket. Szerencsére hamar vissza is repülünk Tóthékhoz, ahol falunapra hívták zsűrizni a családfőt. Végül nem a meggyfesztivál, hanem a síró gyerek viszi el a show-t. „Az a jó, hogy 24 órából tizennégyet üvölt ez a gyerek” – kommentálja lánya produkcióját Krausz. 

Krausz Gábor és Tóth Gabi

Krausz Gábor és Tóth Gabi (Fotó: tv2)

A #maradjotthon sokkal több szereplővel folytatódik, és az irány nem rossz. Jön még gyerekorvos és kórházaknak főző séf is. Lesznek szülés előtt álló celebek, és Tóth Gabi is tovább idegeli a férjét, aki hazatér a bevásárlásból. Minél több hétköznapi probléma, minél kevesebb Instafilter és minél hitelesebb a kép, annál inkább lesz befogadható a tartalom az otthonukban ragadt emberek számára. Azoknak, akik szeretik ezt a műfajt, és akik még képesek tévét nézni.

Celebek, civilek és a koronavírus:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top