nlc.hu
Sztárok

Ilyen most Amanda Lear

A 81 éves Amanda Lear ma is a kifutók sztárja, és új dalai is vannak – akkor és most!

A hetvenes évek diszkókirálynője, Amanda Lear a mai napig sem vonult vissza, sem a színpadtól, sem a modellkedéstől, sem pedig a festészettől.

Amanda Lear 1939-ben Vietnamban született francia-angol apa és orosz anya gyermekeként. Karrierjét modellként kezdte a hatvanas években, így ismerkedett meg többek között Salvador Dalíval is, akinek a múzsája lett. A hetvenes évek elején David Bowie-val járt, ő biztatta, hogy próbálkozzon meg az énekléssel. Első kislemeze 1975-ben jelent meg. Férfias hangszíne okán már akkoriban is pletykálták róla, hogy valójában férfinak született. Egy brit transzszexuális művész, April Ashley például azt állította, hogy az ötvenes évek végén még fiúként ismerte meg Leart, illetve többen is tudni vélték, hogy Peki d’Oslo néven lépett fel melegbárokban. Valószínűbb azonban, hogy a pletykát valójában még Salvador Dalí indította el, mégpedig reklámcélból. A művésznevével kapcsolatos spekulációk szerint egyébként az „A Man” (Egy férfi) és a „Dalí” kombinációja, esetleg a „L’amant Dalí” (Dalí szeretője) eltorzított változata.

Amanda Lear a hatvanas években és 2020-ban

Amanda Lear a hatvanas években és 2020-ban (Fotók: Getty Images)

A hetvenes évek második felében, illetve a nyolcvanas évek elején volt a csúcson, majd az eurodiszkó hanyatlásával az ő karrierje is válságba került. A szakmában maradt azonban és azóta is nagyjából 2-4 évente újabb és újabb lemezeket adott ki, angol illetve francia nyelven. Legutóbbi albuma Let Me Entertain You címmel 2016-ban jelent meg. Lear mindemellett filmes és színházi produkciókban is szerepelt, tévéműsorokat vezetett, több könyvet is írt, illetve fiatal kora óta fest és rendszeresen kiállít.

Az énekesnő idén nyáron töltötte be a 81. életévét, amiből persze annak rendje és módja szerint legalább két évtizedet letagadhat. Mindezt persze nem kizárólag a szerencsés genetikának, hanem minden bizonnyal szépészeti beavatkozásoknak is köszönheti, túlzásokba azonban nem esett e téren. Párizsban él és a legkevésbé sem vonult vissza: a mai napig is vállal fellépéseket énekesnőként és műsorvezetőként, illetve olykor még modellként is. Idén januárban például Jean Paul Gaultier haute couture kollekciójának bemutatóján lépett kifutóra.

1966-ban, Salvador Dalí oldalán
Megnézem
Összes kép (8)

A karantén időszakában leginkább kedvenc elfoglaltságának, a festészetnek hódolt. A közösségi médiában is aktív, legújabb alkotásait a Facebookon, illetve az Instagram-oldalán is gyakran megosztja. 

„Szeretném, ha úgy emlékeznének rám, mint egy festőre, aki időnként énekelt, táncolt és színészkedett. De jelenleg sajnos csak egy énekesnő vagyok, aki szabadidejében fest. Szerintem művészként hatalmadban áll mindenféle módon kifejezni magad, írhatsz, táncolhatsz, festhetsz, beszélgethetsz. Olyan ember vagyok, akinek nagyon nagy szüksége van arra, hogy minden lehetséges módon kifejezze magát” – fogalmazott egy interjújában.

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top