nlc.hu
Sztárok

Nagy Feró családja, unokái és fiatalsága

„Én is a csajok miatt kezdtem el ezt az egészet” – Nagy Feróra kíváncsiak a mai kamaszok

Nagy Ferót az elmúlt hónapokban a Keresztanyuban, és nem a színpadon láthattuk. Éppen ezért is volt érdekes megnézni, hogy mire keresnek vele kapcsolatban a leggyakrabban az emberek a neten, a legnagyobb meglepetést a kamaszok szolgáltatták.

Sokak szerint lázadó volt, ő azonban nem tartja magát annak. De az biztos, hogy Nagy Feró nem szokta véka alá rejteni a véleményét, ami a szívén, az a száján. 

Amire a legtöbben keresnek: Nagy Feró felesége

Nagy Feró első felesége Csuka Mónika. Ők ketten 1970 és 1977 között voltak házasok, a kapcsolatukból egy lányuk született 1975-ben. „Énekeltem, dolgoztam, közben zátonyra futott a házasságom. Azt gondolom, nem miattam. Még ennyi idő távlatából is csak annyit mondhatok, Feró szerette a lányokat… Egyet viszont el kell ismernem: jó apa volt és az is maradt” – mesélt a harminc évvel korábban történtekről Csuka Mónika a BEST magazinnak.

A válás után egyikük sem maradt egyedül. Csuka második férje egy belgyógyász szakorvos, akivel 30 éve élnek boldogan, de csak 2012-ben házasodtak össze. Házasságukból két gyerek született.

Még ennyi idő távlatából is csak annyit mondhatok, Feró szerette a lányokat

Csuka Mónika és Nagy Feró az Ős-Beatricében (Fotó: Story archívum)

Nagy Feró is újra megtalálta a boldogságot. Második felesége Molnár Ágnes, akivel szintén több, mint 30 éve élnek harmonikus kapcsolatban. Ám a szerelem nem indult egyszerűen. Megismerkedésük idején a Beatrice frontembere 37 éves volt, míg Ágnes tizenhét. Feró akkoriban nem tervezte, hogy újra megnősül. „Akkoriban elvesztettem a hitemet a házasság intézményében. A másik, hogy a ’80-as években nagyon rossz körülmények között éltem: nem nagyon kerestem pénzt! Amikor Ágnes terhes lett, teljesen elkeseredtem, hogy miként tartom el őket. Amikor elmagyaráztam neki, hogy semmink sincs, akkor úgy gondolta, hogy inkább öngyilkos lesz. Hirtelen sokkot kaptam” – nyilatkozta még 2017-ben a Színes Ásznak a zenész. Feró végül feleségül vette Ágnest, és a kisbaba is megszületett.

Arról már idén tavasszal beszélt a Blikknek a zenész, hogy náluk a felesége intézi a pénzügyeket. Számára pedig ez teljesen természetes. „Jön a gázsi és az asszony elveszi. Én meg kérek tőle, adjon már valamit, hogy legyen nálam költőpénz, ha netán a kocsmában meg akarok inni egy bambit. Általában úgy van, hogy testvériesen megosztozunk: száz százalék az övé, enyém meg a siker. Azt se tudom, hol jár a pénz, kinek a számlájára megy. Valószínűleg a feleségemére. Amikor aláírok egy szerződést, megadok egy bankszámlát, arra átutalják. Az asszony meg nézegeti, hogy na, jól van, papa, egész jól csináltad.”

Feróéknál Ágnes kezeli a családi kasszát

Nagy Feró feleségével, Ágnessel a Pappa Pia című film bemutatóján (Fotó: Olajos Piroska)

Amire a legtöbben keresnek: Nagy Feró gyerekei

Ferónak az első házasságából született meg egyetlen lánya, Nagy Gaby, aki 46 éves és a szülei nyomdokaiba lépett: több zenekarban zenél, valamint oktatással is foglalkozik. Arról már Feró mesélt a FEM3 egyik műsorában, hogy mennyire megviselte, amikor a válás után úgy érezte, elveszítette a gyerekét, de később, hétvégi apukaként mindig ott volt a lánya mellett, szoros maradt a kapcsolatuk. Sajnos a büszke papa nem lehetett ott lánya 2012-es esküvőjén, mivel lemondhatatlan fellépése volt.

Feró és lánya Gaby 2012-ben

Nagy Feró legidősebb gyermeke, Gaby (Fotó: Szabolcs László)

Az Ágnessel kötött házasságból két fiú született: Hunor és Botond. A zenész nagyobbik fia, Botond 2015-ben házasodott meg. Kisfiát, Patrikot pedig már többször láthattuk tévéműsorokban, ő idén már ötéves.

Feró kisebbik fia, Hunor már kétszeres apuka: lánya, Alíz Beatrice 2018-ban, fia, Nimród Zalán idén tavasszal született.

„Hogy miben változtatott meg a nagypapaság? Hát egyszerűen szerelmes vagyok” – mondta Feró a Családvarázsnak. Fiai szerint egyébként Feró sokkal engedékenyebb nagypapa, mint amilyen apa volt.

Hogy miben változtatott meg a nagypapaság? Hát egyszerűen szerelmes vagyok

Nagy Feró és fia Hunor, kisfiával Nimróddal (Fotó: Olajos Piroska)

Amire a legtöbben keresnek: Nagy Feró fiatalon

A Beatrice frontembere 1946-ban született Letenyén. A 75 éves előadó, akit az elmúlt hónapokban a Keresztanyu sorozatban láthattunk, erdélyi szülei annak idején azért jöttek át Magyarországra, mert Feró apja nem akart a magyarok ellen harcolni a román hadseregben. Még kisgyerek volt, amikor a család Budapestre költözött, és a kezdeti időszakban olyan szűkösen éltek, hogy egy kocsiszínben laktak, innen kerültek át később egy pincelakásba.

A fiatal Ferónak meggyűlt a baja az iskolákkal. A kőbányai gimnáziumból kirúgták, és bár az érettségi után felvették főiskolára, végül nem államvizsgázott le. „Eredetileg gyengeáramú villamosmérnök szerettem volna lenni. A Kandó automatika szakán tanultam, de nem tettem le a diplomát. Féltem, ha leállamvizsgázok, azonnal visznek is katonának. Azt meg nem akartam. Attól féltem, ha elvisznek, a végén még betéeszelek, és megpróbálok rendet csapni a seregben a sok tapsihapsi között” – nyilatkozta 2018-ban.

Talán az áramköröknél jobban érdekelte a zene, hiszen alig volt 18 éves, amikor 1963-ban már az első zenekarában kezdett zenélni. „Elkezdtem gitározni tanulni, de rájöttem, hogy nagyon strapás. Jó, akkor énekes leszek. Eltelt egy-két év, és észrevettem, hogy már nemcsak a csajok miatt csinálom, hanem azért, mert szeretem azt, amit úgy hívok, rock and roll. Hogy megvalósíthatom önmagamat, hogy cinikusan odabaszhatom a világnak: mindenki bekaphatja. Clint Eastwood is bekaphatja. De mint minden rocker, én is a csajok miatt kezdtem el ezt az egészet.”

Archív fotók Nagy Feró fiókjából
Megnézem
Összes kép (7)

Feró 32 éves volt, amikor válásuk után a felesége kiszállt a Beatrice-ből, és ő lett a frontember. Az immár rockzenét játszó bandát az aktuális rendszer kevésbé díjazta, Feró útlevelét pedig ekkoriban be is vonták. „Én soha nem voltam lázadó!” – mondta a lapunknak adott interjúban három éve. „Csak fölmentem a színpadra, mert úgy éreztem, hogy fontos dolgokat közölhetek a világgal. Nyilván, provokáltam is. Az ember mindig keresi a határokat, hogy meddig lehet elmenni, és amikor elérte, azt mondja magának, jó, menjünk egy kicsit még tovább. És akkor eszedbe jut, hogy milyen kurva jó lenne, ha úgy kezdődne a szám, hogy »Támadáááás! Egy-kettő-háárom!«.

Amire a legtöbben keresnek: Nagy Feró – Azok a Boldog Szép napok

Teljesen mindegy, hogy ki milyen stílusú zenét szeret, mert legalább három Beatrice-slágert mindenki ismer ebben az országban: a 8 óra munka, a Pancsoló kislány és az Azok a boldog szép napok nem nagyon hiányozhatnak a magyar házibulikból. A legtöbb keresést pedig az utóbbira indítják az emberek.

A dallal kapcsolatban egyébként érdekes látni, ahogyan a mostani kamaszok fórumokon kérdezgetik, hogy mégis miről szól az Azok a boldog szép napok? Kiknek, miről és miért írta a zenekar? Többségében ilyenkor a fiatalok megkapják egy link formájában a választ, arról a videóról, amiben a szovjet csapatok tömött vonatokon ülve vonulnak ki az országból a tankjaikkal együtt. A felvételek alá pedig bevágták a Beatrice slágerét. Kevés hatásosabb töri prezentációt tudnánk elképzelni erről az időszakról.

Amire a legtöbben keresnek: Nagy Feró Kossuth-díj

Nagy Feró 2021-ben kapott Kossuth-díjat, nyilván meg is indult a kommentháború, és több cikk is született ebben  a témában. A kitüntetést ugyanis sokan bírálták, amire a zenész a Borsnak reagált: a tőle megszokott stílusban közölte, hogy szerinte azért kapott Kossuth-díjat, hogy felidegesítse azokat a liberálisokat, akik ellene vannak, ő maga egyébként a negatív véleménynek is örül, mert szerinte ez annak a jele, hogy az elismerése felborzolta a kedélyeket.

„Van egy számomra igen kedves mondat – bár nem én találtam ki –, Tamási Áron fogalmazott jól: »Az igazságot is meg lehet szokni!« – Hallottam, hogy az interneten nagyon megoszlanak a vélemények a díjazásomról, de én szándékosan nem olvasok olyan kritikákat, amihez még a nevüket sem vállalják fel az emberek. Nem akarom, hogy bármilyen negatív gondolat eljusson hozzám. Egyrészt nem érdekel, másrészt ezek mögött a gondolatok mögött nincs tartalom. Az emberi butasággal nem lehet mit kezdeni, főleg, ha mindez óriási gyűlölettel párosul.”

Sztárlexikon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top