nlc.hu
Sztárok

Harry herceg interjúja a családjáról

Öngyilkosság, éjszakai hívások, kegyetlen apa? Pontról pontra vettük Harry herceg állításait

Tények, odamondások, ferdítések és cáfolatok. Harry herceg interjúi több szemszögből vizsgálva.

Én nem élek a Buckingham Palotában, nem csacsogtam soha telefonon Vilmos herceggel, de azért egy fogadás során sokat tennék arra, hogy Harry herceg: „engem mindenki bánt a családban” interjúsorozatára bőven tudnának mit reagálni a királyi család tagjai – Károly herceg, Vilmos herceg, és a közel 100 éves királynő is.

Véleményük persze biztosan van, de nem reagálhatnak. Sokaknak ez érthetetlen, mivel nem ismerik eléggé a királyi család rég leporolásra váró hagyományait. Az már más kérdés, hogy miben különbözne a királyi család a valóságshow-celeb Kardashian famíliától, ha lépten-nyomon valamilyen tévéműsorban sírnák el a bánatukat. No de várjunk csak! Hát pont ezt csinálja Harry herceg, immár két hónapja töretlenül. Mert a világ legnagyobb problémája nem a koronavírus, a munkanélküliség, a klímaváltozás, vagy az egyes országban tapasztalható kamu sajtószabadság. Nem. A világ legnagyobb problémája: Harry herceg lelki élete és meditációs szokásai. Ezért pedig az első kétórás nagyinterjú után, további öt részes beszélgetős sorozatban ismétli el újra és újra, hogy a problémái a családja miatt vannak.

Oké, legyünk igazságosak. Nem lehet könnyű egy olyan családban felnőni, ahol az volt a mondás, hogy „Soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj!” De azt állítani, hogy az édesanyja elvesztése után senkitől nem kapott segítséget, vagy azt, hogy a feleségét pont úgy „kikészítettek”, mint az édesanyját, az kissé drámai túlzás.

Mind Vilmos, mind pedig Harry egyetért abban, hogy Diana halálában közrejátszott a mértéket nem ismerő média

A Mirror címlapján: “A BBC hazugságai készítették ki anyánkat” (Fotó: Hasan Esen/Anadolu Agency via Getty Images)

Az éremnek ugyanis két oldala van, bármennyire is közhelyes ez a mondás, és értsük meg, hogy Harry verziója nem fedi a teljes valóságot. És pontosan a fenti „szabály” miatt, Vilmos, vagy Károly, soha nem fog leülni a kamerák elé, és megcáfolni Harry állításait. Nem azért, mert nem tudnák, hanem azért, mert a királyi család az nem a Kardashian família. Hogy mennyire lenne mondanivalója Vilmos hercegnek, az talán azon a felvételen figyelhető meg a legjobban, ami néhány nappal az Oprah interjú után készült. Vilmos a feleségével egy jótékonysági eseményen vett részt, amikor az egyik riporter odakiabált neki: “a családja tényleg rasszista?” Normális esetben ezekre nem reagálnak a királyi család tagjai, de a trónörökösi sorban második Vilmos, akinek feleségét az interjú alatt többször is megrágalmazta a sógornője, nem bírta már szó nélkül hagyni az eseményeket, inkább hátra fordult, és csak annyit mondott, hogy: „Elmondhatom, hogy a mi családunk nem rasszista!”

Aki arra fogadott, hogy nagyapja temetése után Harry herceg kicsit lenyugszik, és közeledni kezd a testvéréhez, illetve az új, civil munkájára fókuszál, az nagyot tévedett. Harry beszállt a műsorgyártásba, sorozatokat gyárt a nejével az egyik streamszolgáltatónak, és Oprah-hoz is újra elment, hogy további epizódokon keresztül döfködje a kis kaliforniai konyhakését a rokonai hátába.

Lássuk, mit is zúdított Harry a népre, és a családjára a mentális megtisztító interjúja alatt, és azt, hogy mi lehet ott az érme másik oldala:

1. Úgy gondoltam, hogy a családom segíteni fog nekünk, de minden egyes kérésünk, vagy figyelmeztetésünk, hogy baj lesz, süket fülekre talált. Teljesen figyelmen kívül hagyták a jelzéseinket. Négy évet töltöttünk azzal, hogy a család részeként dolgozzunk. Mindent megtettünk, hogy ott maradhassunk, és tovább végezhessük a munkánkat. De Meghan szenvedett. Csapdában éltünk, nem volt lehetőségünk a távozásra. Végül meghoztam a döntést a családom érdekében, amire azt mondták: ezt nem teheted meg, Harry. Mégis mennyire kellene rossznak lennie a helyzetnek, hogy megtehessem? Nem akartam odáig eljutni, hogy Meghan véget vessen az életének. Meghan elmondta nekem, hogy öngyilkos akar lenni, és azt is eltervezte, hogy hogyan teszi meg. Csak az tartotta vissza, hogy én ne veszítsek el még egy nőt az életemből.” Harry az interjúban azt mondta: neje hat hónapos terhes volt a fiukkal, amikor a kocsiban erről beszélt neki.

Harry herceg interjúja a családjáról

Részlet Oprah Winfrey interjújából Harry herceggel, 2021 május 17. (Fotó: Apple TV/Northfoto)

Hogy is van ez? Szögezzük le: az öngyilkosság nem vicc. Senki nem kérdőjelezi meg Meghan Markle mentális problémáit, az élethelyzetéből adódó nehézségeit. De a tények kedvéért:

II. Erzsébet annak idején maga hivatott pszichiátert Dianához, amikor annak kiderült a bulimiája. Sőt, kilépve a komfortzónájából, az uralkodó nemcsak személyesen próbált segíteni Dianának és Károlynak, hogy rendbe hozzák a házasságukat, de a hírek szerint egy párterapeutát is szerzett nekik. Igen, ezek nincsenek benne a Netflix sikersorozatában. Tovább is van: Fülöp herceg leveleiben maga tartotta a lelket Dianában, amikor olyanokat írt neki, hogy „Nem tudom elképzelni, hogy bárki is képes lenne lecserélni téged egy másik nőre.” Tény, hogy Fülöptől Erzsébeten át Károlyig, egy nagyon más generációról, máshogyan szocializálódott személyekről beszélünk. De már Markle érkezése előtt is kiállt: Vilmos, Harry és Katalin a mentális betegségek megbélyegzése ellen, és felhívták a figyelmet a lelkisegélyszolgálatok fontosságára. Így nehéz elképzelni, hogy szó szerint megtiltották volna Meghan számára azt, hogy szakemberhez forduljon a problémájával. Amiről ma sem derült ki, hogy egészen pontosan mi volt.

Természetesen a legfontosabb, hogy Meghan Markle már pszichésen erősnek érzi magát, és nem történt tragédia! De azért nem nagyon érthető, milyen négy évnyi munkáról beszélnek, amikor 2017. novemberében jegyezték el egymást, és 2020. márciusában már elköltöztek az Egyesült Királyságból. 

2. Harry herceg arra is utalt, hogy néhai anyjának 1997-ben az egyiptomi Dodi Fayeddel volt viszonya, és ebben is párhuzamot lát a saját életével kapcsolatban. „Anyámat a halálba üldözték, miközben egy nem fehér bőrű emberrel volt kapcsolata. És most nézze meg, mi történt? És mindez visszaköszönt, ugyanazoktól az emberektől, ugyanazon üzleti modellnek és iparágnak köszönhetően. Nem álltak volna meg addig, amíg el nem veszítek egy másik nőt is az életemben.”

Hogy is van ez? Öntsünk tiszta vizet a pohárba: bár Harry herceg itt nem mondta ki, de nem a családjára, vagy a királyi családra, mint „üzletágra” gondolt, hanem az általa gyűlölt lesifotósokra, és a médiára. Egy biztos: a napokban Vilmos herceg videóban olvasta fel a közleményét azzal kapcsolatban, hogy az ominózus BBC interjú készítői, hogyan csapták be Dianát, mutattak neki hamis dokumentumokat, ezzel is erősítve a királyi család irányában táplált paranoiáját. Mind Vilmos, mind pedig Harry egyetért abban, hogy Diana halálában közrejátszott a mértéket nem ismerő média.

Azonban a faji kérdéssel már más a helyzet. Harry állítja, hogy egyes brit sajtótermékek, vagy inkább közösségi médián feltűnő kommentelők a bőrszíne miatt támadták Meghant. De az Oprah interjúban azt is állította, hogy Archie bőrszíne miatt még a család is „aggódott”. Erre reagált Vilmos herceg úgy: „A mi családunk nem rasszista!”

Kik zaklatták éjszaka Meghan Markle-t?

Harry és Meghan Oprah műsorában (Fotó: Apple TV/Northfoto)

3. „Mielőtt az Oprah interjú megjelent volna, előző este a családom, és a média is mindent bevetett az éjszaka közepén, hogy visszamondjuk, hogy adásba kerüljön az anyag. Megpróbálták befeketíteni Meghant. Emlékszem, bementem a szobába az éjszaka közepén, és a párnába temetett arccal zokogott. De nem akart engem is felébreszteni, mert úgy érezte, túl sok teher van rajtam.”

Hogy is van ez? Természetesen ebben is lehet igazság, ha Harry azt mondja. De kicsit éljük bele magunkat a másik oldalba is. Ott volt II. Erzsébet, akinek a férjén éppen akkor szívműtétet hajtottak végre, és akiről vélhetőleg a család már pontosan tudta, hogy „meghalni” megy haza a kórházból. Ott volt Károly herceg, aki – akármilyen keményszívűnek is próbálják beállítani – megrendülve vehette tudomásul, hogy apját hamarosan elveszíti, és egyetlen otthon maradt fiával, Vilmossal a pandémia közepén próbálta egyben tartani a családot, erőt adni a hónapok óta elzárva élő brit népnek és tehermentesíteni az anyját. Melyik családfő az, aki ne emelte volna fel a telefont, és kérte volna meg a fiát, és a menyét, hogy NE most nyilatkozzatok, hogy várjatok, mert a 99 éves nagypapa haldoklik? És milyen kettős mérce az, ahol Meghan Markle kétórás tévéinterjúban állíthatja azt, hogy Katalin hercegné „megríkatta őt” az esküvője napján, de azt már nehezményezi, ha ezt a palota megcáfolja? Szóval hogy is van ez?

4. Harry az interjúban úgy fogalmazott, hogy ma is hallja a lovak patáinak hangját, ahogyan kopogtak a betonon, amikor anyja koporsóját kísérte utolsó útjára London utcáin. „12 éves voltam, én már akkor sem akartam a királyi életet. Nem akartam a világgal megosztani a gyászt. De azt tettem, amit elvártak tőlem.”

Hozzátette azt is, hogy apja, Károly herceg nem járt el helyesen annak érdekében, hogy a két fia feldolgozza a tragédiát. Kiemelte, hogy szerinte mivel az apja nem kapott elég szeretetet és odafigyelést a szüleitől (II. Erzsébettől és Fülöp hercegtől), ezért lett vele és Vilmossal szemben is ennyire távolságtartó. „Emlékszem, azt mondta nekünk, hogy »nos, én is így nőttem fel, ti is így fogtok«. Szerintem viszont ennek semmi értelme: csak azért, mert ő szenvedett, nem jelenti azt, hogy a gyerekeinek is szenvedniük kell. Valójában éppen ellenkezőleg kellett volna az apámnak cselekednie! Ha szenvedtél, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy bármilyen negatív tapasztalatod is volt, a te gyerekeidnek élete más legyen.”

Hogy is van ez? Szedjük két részre ezt a nyilatkozatot. Valóban megrázó, és sokkoló élmény egy gyermek számára elveszítenie az édesanyját. Az pedig szinte elképzelhetetlen, hogy mindezt a fájdalmat milliók előtt kellett elszenvedniük. De Harry gyakran úgy beszél, mintha csak ő élte volna ezt át, a testvére nem. Vilmos ugyanúgy eltemette az imádott mamáját, és csak 2 évvel idősebb Harrynél. Hogy a család, a közvélemény, a politika, a nép… vagy kinek a nyomása volt nagyobb abban, hogy a fiúk is ott sétáljanak az anyjuk koporsója mögött (ami tegyük hozzá, hagyomány a királyi családban is), azt soha nem fogjuk kideríteni. De emlékezzünk vissza arra a történetre, ami több könyvbe is bekerült, és amit Anna hercegnő is elmondott az apja halála után. Diana temetése előtti este Vilmos és Harry azt mondták: nem akarnak a koporsó mögött sétálni London utcáin, képtelenek rá. Fülöp herceg lehajolt hozzájuk és azt mondta: „Ha én sétálok az oldalatokon, akkor jöttök?” Mire a fiúk azt felelték: „Ha te is ott leszel nagypapa, akkor megyünk.” Inkább tűnik ez gondoskodó, támogatásnak, mint kényszernek.

Diana temetése előtti este Vilmos és Harry azt mondták: nem akarnak a koporsó mögött sétálni London utcáin

Károly herceg, Vilmos herceg, Earl Spencer, Harry herceg és Fülöp herceg kíséri Diana hercegnét utolsó útjára, 1997-ben (Fotó: Anwar Hussein/WireImage)

Károly herceg ritkábban beszél a gyerekkoráról, ám érdemes a különböző évtizedekben adott interjúit időrendben elolvasni. Valóban többször mondta azt a harmincas, negyvenes éveiben, hogy élete földi pokol volt, amikor apja beíratta a skóciai  Gordonstoun  iskolába. Mivel a walesi herceg sokkal inkább művészlélek volt, az iskola nem igazán passzolt a személyiségéhez. A hitelesség jegyében említsük meg, hogy ide járt még András és Eduárd herceg, valamint a királynő két legidősebb unokája: Zara és Peter is. Tény, hogy II. Erzsébet és Fülöp herceg egy olyan korban született, ahol az érzelmek kimutatása nem volt a hétköznapok része, de így is sokat változtattak a gyereknevelési szokásokon Viktória királynőhöz képest.

Károly herceg valóban nehezebben találta a kapcsolatot a fiaival, és sok idő kellett neki ahhoz, hogy apaként ténylegesen jelen tudjon lenni a gyermekei életében. De ahogyan Fülöp herceg temetése után is írtunk, még  a saját apjához is a 70. születésnapja után került igazán közel. “Nagyon mély tisztelettel voltak egymás iránt, és a fikciós sorozatokkal ellentétben Fülöp nagyon szerette Károlyt, és nem, nem ő kényszerítette bele a Dianával kötött házasságba. Élete utolsó hónapjaiban Fülöp felkészítette Károlyt arra, hogy gondoskodjon az uralkodóról a halála után, és kijelentette, hogy Károlynak kell a család fejének lennie, minden tekintetben”– nyilatkozta idén áprilisban Robert Jobson, aki könyvet írt Fülöpről.

Minden szülő elkövet hibákat a gyermekei nevelésében, minden szülő csinálhatná jobban, lehetne következetesebb és így tovább. De talán Harry részéről is szükség lenne egy cseppnyi megértésre, és toleranciára. És talán a sérelmeit az apjával kellene megbeszélnie, nem öt interjún keresztül világgá kürtölni. A kérdés az, hogyan sikerült rendezni a kapcsolatát az apjával Vilmos hercegnek, hangos interjúk nélkül, míg Harrynek nem? Vajon mi akadályozta meg abban Károlyt és Harryt, hogy közös nevezőre jussanak, megértsék és elfogadják egymás álláspontját, és túljussanak a régi sérelmeken, esetleg bocsánatot kérjenek miatta?

Vilmos herceg sorai…

Vilmos herceg 3 nappal Harry interjúja után, Skóciába utazott, ahol a királyi családot képviselte. Beszédében több érdekes mondat is volt a gyerekkoráról, amit érdemes elolvasni: “…Már kisfiúként is itt töltöttem a nyarakat Skóciában. Soha nem láttam boldogabbnak az apámat, mint amikor a skót hegyekben sétálhattunk…A gyermekkorom tele volt nyaralásokkal, vidámsággal, a friss skót levegővel, sok úszással, és a kerti grillezésekkel, amelyekben a nagypapám volt a legjobb. Skócia számos boldog emlékem helyszíne, de néhány szomorúé is. Itt vakációztunk, amikor megtudtuk, hogy édesanyám meghalt. De a gyásszal teli, sötét napokban kényelmet és nyugalmat találtam Skócia tájain. Aminek az eredménye az lett, hogy mindig is mélyen fogok kötődnie ehhez a helyhez…De a szomorú emlékeket felváltotta az öröm, amikor 20 évvel ezelőtt itt ismerhettem meg, későbbi feleségemet Katalint.”

5. Harry egy ponton azt állította, hogy mivel fiatalon elveszítette az anyját, a kábítószer- és alkoholfogyasztását használta egyfajta mankóként, hogy megbirkózzon a veszteséggel. Közben azt is mondta, hogy gyermekkorában nem volt hajlandó szakemberrel beszélni a mentális egészségi állapotáról. Erre Meghan Markle vette rá. „Jártam háziorvosoknál. Jártam specialistáknál. Jártam terapeutáknál. Jártam alternatív terápiákra. Mindenféle emberrel összekerültem, de a fordulópont Meghan volt. Tudtam, hogy ha nem megyek terápiára és nem hozom magam rendbe, akkor elveszítem azt a nőt, akivel az egész életemet el tudom képzelni.”

Hogy is van ez?  Harry több interjúban is azt állította: felesége küldte őt pszichológushoz, és korábban nem is nagyon foglalkozott a mentális egészségével és a lezáratlan problémáival.2017-ben azonban Vilmos, Katalin és Harry közösen álltak ki a mentális betegségek megbélyegzése ellen, és akkor a testvérek, a Diana halála után érzett mélypontjaikról is nyíltan beszélgettek a Kensington Palota kertjében. Ennek kapcsán is elmondta, hogy bár kicsit későn, de végül segítséget kért a gyász feldolgozásában. Mindez még az eljegyzése előtt történt, és innentől kezdve kusza az egész történet. Természetesen a legfontosabb, hogy Harry már jól van, magabiztos, és békében él önmagával, ha a családjával még nem is, és talán a múlt helyett a jövőjére koncentrál.

6. „Igazából Meghan segít nekem, hogy megbékéljek a családommal. De ultimátumot is adott nekem, hogy járjak terápiára, vagy őt is elveszítem.”

Hogy is van ez? Nem vagyok párkapcsolati szakértő, hogy arról kezdjek tudományos értekezést, mennyire jó, ha egy kapcsolat tele van ultimátummal. De milyen megbékélés az, ahol nyugodt beszélgetés helyett, tévéinterjúkban üzengetünk egymásnak?

7. Bár nagyon kimerült volt, 2016-ban rákényszerítette a családja, hogy elutazzon Nepálba, és eleget tegyen a rangjával járó kötelezettségeknek. „Ez nagyon kimerítő volt, és hektikus”- mondta. A herceg szerint a családja közölte vele, hogy odautazik és kész. „Mindig én voltam az igenember, mindig hajlandó voltam igent mondani. De ez a sok igen kiégéshez vezetett.”

Bár nagyon kimerült volt 2016-ban rákényszerítette a családja, hogy elutazzon Nepálba

Harry herceg nepáli látogatásán, 2016-ban (Fotó: Ben Birchall – Pool/Getty Images)

Hogy is van ez? Nos, kezdjük a számokkal. 2016-ban Harry herceg 179 hivatalos eseményen vett részt. Ebből 18 rendezvény a nepáli látogatáson, 56 pedig a Karib-térségben volt. Ugyanebben az évben Károly herceg 530, Anna királyi hercegnő 509, az akkor 90 éves II. Erzsébet 332, és az akkor 95 éves Fülöp herceg 219 hivatalos eseményen vett részt. De Harryt megelőzte a testvére Vilmos, és sógornője, a szülési szabadságról visszatérő Katalin is 2016-ban. Vagyis, Harry a „mindig bevethető igenember”, annyit dolgozott, hogy tulajdonképpen majdnem mindenki megelőzte a listán a családban. A sértettséget inkább az okozta, hogy abban az évben nyáron ismerte meg egy vakrandin Meghan Markle-t, és nem tudott azonnal Kanadába utazni hozzá, mert a királynő elküldte néhány napra Nepálba. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a hivatalos lista szerint: januárban, februárban és augusztusban is szabadságot kapott Harry, vagyis ezekben a hónapokban összesen 3 hivatalos kötelezettségének tett eleget, mehetett hát a szerelméhez bőven.  Azért így kicsit más a történet.

8. „Nem sajnálom, hogy elmondtam azokat a dolgokat a családomról az áprilisi interjúban” – mondta Harry, aki saját bevallása szerint tele volt szorongással, amikor áprilisban vissza kellett térnie nagyapja londoni temetésére. „Ez volt a tesztje annak, hogy a meditációk, a terápiák segítettek abban, hogy elűzzem a negatív gondolatokat, de közben aggódtam és féltem visszamenni az Egyesült Királyságba.”

Hogy is van ez? Meditáció ide, kommunikációs tréning oda, a szorongást sokkal valószínűbb, hogy a közös gyász, a közös emlékek és a sógornője, Katalin hercegné enyhítette, aki a temetés után karon fogta, és elérte, hogy úgy, mint régen, hármasban sétáljanak vissza a kastélyba. Egy ponton pedig lemaradt, hogy a testvérek kettesben tudjanak beszélgetni kicsit. Katalin, akinek régi gúnynevét Meghan Markle előszeretettettel emlegeti az amerikai sajtóban, nem neheztelt, nem volt rideg, hanem még most is a kezét nyújtotta sógorának, akivel hosszú évekig nagyon is jó kapcsolatot ápolt.

Talán ezekben az emlékekben, ezekben a beszélgetésekben kellene keresni a gyógyuláshoz vezető utat, és nem a sértett tévéinterjúkban.

Kékvér:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top