nlc.hu
Sztárok

Meryl Streep gyermekei és fiatalkora

72 éves lett Meryl Streep, aki a tökéletesség hajszolása helyett az igazi értékekre figyel

72. születésnapját ünnepli Meryl Streep, akinek három gyermeke is megházasodott 2019-ben. Ő maga egyébként nem harcol az öregséggel, és a Los Angelesben tomboló felszínes világ sem hozza lázba.

Meryl Streepet már fiatalon férfiakkal hasonlították össze. Rekorder Oscar-jelölt ő, akinek gyermekei is követik az útját. Ő közben elmenekült Kaliforniából, és köszöni, hogy az öregedéssel csak még jobb szerepek találják meg.

Meryl Streep

Meryl Streep A francia hadnagy szeretője című filmben 1981-ben (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Meryl Streep fiatalon

Minden generációnak más kép él Meryl Streepről a fejében. Az elmúlt évtizedekben számos kasszasikerben tündökölt, s alakításaiért rendre rangos díjakra jelölték. Fényesen ragyogó csillag az övé az álomgyárban, de csak kevesen tudják, hogyan indult Mary Louise Streep élete. 1949. június 22-én született az Egyesült Államokban. Még csak kiskamasz volt, amikor elkezdett komolyabban operaéneklést tanulni. 15 esztendős korára belefáradt a szemüveges, sötét hajú, rendezett külsejű, jókislány „szerepébe”, és radikális változásokra szánta rá magát, többek között megváltoztatta ruhatárát, és kiszőkítette a haját. Az érettségi bankett bálkirálynője lett, s ekkoriban már a szurkolólányok csapatát is erősítette. Ahogyan később egy interjúban megfogalmazta, ez az átalakulása volt az „első igazi karaktere”, s azóta is próbál kaméleonként folyton megújulni.

A New Yorkban található Vassar College bölcsésztudományi főiskola művészi képzéseire járt, s ekkor állt először színésznőként színpadon. „Nem tudtam, hogyan csinálom, hogy honnan jön az erő, vagy az, amit a barátaim tehetségnek vélnek, én csak azt éreztem, hogy imádom, és ezt szeretném csinálni az életem hátralévő részében” – fogalmazott.

Meryl Streep

Meryl Streep a Kramer kontra Kramer című filmben 1979-ben (Fotó: Getty Images)

1975-ben, vagyis 26 évesen debütált a Broadway színpadán. Majd mesterdiplomát szerzett a Yale Egyetem drámaképzésén. Innentől kezdve már tévés és filmes szerepek is megtalálták, 1978-ban pedig Emmy-díjra is jelölték. Egyik kritika követte a másikat, s a sajtóban máris úgy mutatták be Streepet, mint Jane Fonda óta az első olyan amerikai színésznőt, aki a „férfisztárok karizmájával és erejével vetekszik”. Nem is saját kolléganőivel hasonlították össze, hanem férfi pályatársaival, mint De Niro, Jack Nicholson, Al Pacino, vagy Dustin Hoffman. Alig volt 29 éves, amikor Oscar-díjat nyert a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításáért. Ezt pedig olyan további sikerek követték, mint a Sophie választása, a Silkwood, a Távol Afrikától, vagy az Éjszaka csendje.

1978-ban a szerelem is rátalált. Választottja Don Gummer szobrász lett, akihez abban az évben hozzá is ment. A családalapítással egyidejűleg a fontossági sorrend is változott az életében, ahogyan ő fogalmazott, Hollywood csillogása is megkopott a szemében. „Los Angelesben én voltam Meryl Streep, mindig tiptopnak kellett lennem, akkor is, ha csak kiraktam a gyerekeket az ovinál, iskolánál. Az emberek rám néztek, bámultak, és rájöttem, hogy pokolian nézhetek ki, és legközelebb nem kapok munkát, mert nem edzek eleget, mert mitesszereim vannak, vagy mert nem csillog-villog a házam. Nem tudtam megbirkózni ezzel a folyamatos nyomással, ezért Connecticutba költöztünk” – mondta egy interjúban.

Meryl Streep és Don Gummer

Meryl Streep és férje, Don Gummer 1979 decemberében (Fotó: Getty Images)

Harmincéves volt, amikor megszületett az első gyermeke, Henry, majd ’83-ban érkezett meg Mary, három évvel később Grace és 1991-ben Louisa. „Számomra a család a legfontosabb dolog a világon.”

Ám tévedett, amikor azt gondolta, hogy emiatt háttérbe szorul a karrierje. A nyolcvanas években ugyanúgy megtalálták a remek szerepek, és ebben az évtizedben nyolc(!) Oscar jelölésből kettőt szobrocskára is tudott váltani.

A fiatalságról is különös véleménye van. Azt mondta, soha életében nem érezte magát fiatalnak. „Lélekben mindig egy negyvenes nőnek éreztem magamat. Aztán, amikor betöltöttem a negyvenet, nem éltem meg drámaként. Oké, ez is pipa, jól vagyok. Ezt éreztem… Persze már az idősebb szerepek találnak meg. Idősebb nőket játszom, érettebb és érdekesebb karakterek. Hollywoodban nem egyszerű dolog az öregedés, főleg a nők számára. De én hálás vagyok ezekért a szerepekért.”

Meryl Streep Oscar-díj

Meryl Streep 1983-ban a Sophie választása című filmben nyújtott alakításáért nyerte el a díjat (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Meryl Streep lánya

A színésznőnek összesen három lánya és egy fia van. Henry, a legidősebb már 41 éves, zenészként éli életét. 2019-ben vette feleségül barátnőjét Tamrynt, és egy évvel az esküvőjük után megszületett első gyermekük, aki kislány lett.

Meryl Streep legidősebb lánya Mary, vagyis, ahogyan a világ ismeri: Mamie Gummer, aki anyjához hasonlóan színésznőként lett ismert és sikeres. Játszott az Emily doktornő, a Férjem védelmében, és a The Good Fight sorozatokban, de feltűnt olyan mozikban, mint a 2013-as Mellékhatás is. Mamie 2011-ben ment feleségül Benjamin Walker színészhez, azonban két évvel később elváltak. Bátyjához hasonlóan 2019-ben ő is megházasodott. Második férje Mehan Sethi lett. Mamie már várandósan mondta ki az igent, mi több, első gyermeke, aki egy kisfiú lett, néhány héttel az esküvő után meg is született.

Az Oscar-díjas színésznő harmadik gyermeke a most 35 éves Grace, aki szintén színésznő, és anyjához hasonlóan a Vassar College hallgatója volt. Leginkább színházi szerepekből ismeri a közönség, anyjához hasonlóan ő is a Broadwayn debütált. Számos sorozatban feltűnt mellékszereplőként, például a Híradósokban és az American Horror Story egyik évadában. Testvéreihez hasonlóan 2019-ben ő is házasságot kötött. Választottja a zenész Tay Strathairn volt. Ám a kapcsolatuk nem bírta ki a következő évet sem. 42 nappal az esküvő után már különköltöztek. A válást pedig 2020 tavaszán mondta ki a bíróság. Azóta Grace-re újra rátalált a szerelem, új vőlegénye Mark Ronson zeneszerző-producer.

Streep legfiatalabb lánya a modell, színésznő Louisa, idén június elején lett 30 éves. Ő is a Vassarra és a Yale Egyetemre járt, csakúgy, mint az édesanyja. Bár többnyire színházi színésznő, de hamarosan a tévénézők is láthatják az HBO egyik idei sorozatában a  The Gilded Age-ben.

Meryl Streep és családja

Meryl Streep férjével és gyermekeivel 2004-ben (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Meryl Streep – Oscar

1978 és 2017 között a színésznőt 21 alkalommal jelölték Oscar-díjra. Ebből még hármat tudott szobrocskára váltani. A legjobb színésznőnek járó díjat zsebelhette be a Kramer kontra Kramer, a Sophie választása és a Vaslady filmekben nyújtott alakításáért is.

Az Oscar-jelölésekben rekorder színésznő legemlékezetesebb beszédét mégsem ezeken a gálákon, hanem 2017-es Golden Globe-on mondta, amikor kitért az akkor frissen megválasztott Trump elnök beiktatására, s megnyilvánulásaira. „Tavaly egy előadás nyűgözött le, horgokat akasztva a szívembe – mondta Streep, akinek a hangja néha el-elcsuklott a beszéd során. – Nem azért, mintha annyira jó lett volna, mert semmi jó nem volt benne. Amiatt képedtem el, hogy ez a beszéd mennyire hatásos volt, elérte a célját, és nevetésre késztette a célközönségét. Összetörte a szívemet, amikor egy ember, aki az országunk legnagyobb tiszteletnek örvendő pozíciójára pályázik, egy mozgáskorlátozott riportert utánzott. A mai napig nem tudtam kiverni a fejemből, mert nem egy filmben láttam, hanem a való életben. Amikor egy közszereplő így megaláz valakit, az mindenki életére hatással van, mert engedélyt ad rá, hogy az emberek ugyanezt tegyék egymással. A tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, az erőszak erőszakot gerjeszt.

Amikor a hatalmon lévők arra használják a pozíciójukat, hogy másokat bántsanak, mindannyian veszítünk. Ezért van szükségünk a sajtóra, hogy felelősségre vonják a hatalom birtokosait, és minden botrány után rájuk irányítsák a reflektorfényt. Alapítóink ezért foglalták az alkotmányunkba a sajtó védelmét és szabadságát. Ezért arra kérem a sajtó képviselőit és mindenki mást, hogy védjék meg az újságírókat, mert nagy szükségünk lesz rájuk a jövőben, az igazság védelme érdekében.”

Meryl Streep 2017 Golden Globe

Meryl Streep 2017-ben a Golden Globe-on (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Meryl Streep – Mamma Mia

Bár nem tartozik a leginkább díjazott filmjei közé, a közönség imádta a 2008-as Mamma Mia! mozit, és az azt követő, 2018-ban bemutatott folytatást is. Csak kevesen tudják, hogy az első rész munkálatai alatt, amikor Meryl Streep Svédországba, az ABBA hazájába utazott rögzíteni az egyik legfontosabb dalt, a The Winner Takes it Allt, a felvétel rögtön az első próbálkozásra sikerült. Ezt még Benny Anderson egykori ABBA-tag (a sláger egyik szerzője) is igazi csodának nevezte.

Streep egyébként még 2001-ben látta először a színházi darabot New Yorkban, nem sokkal a 911 után, s levélben köszönte meg az alkotóknak, hogy ilyen csodálatos vidámságot csempésztek az emberek szívébe azokban a nehéz időkben.

Sztárlexikon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top