nlc.hu
Sztárok

Brigitte Bardot napjainkban

Visszavonultan él a 86 éves Brigitte Bardot

Brigitte Bardot 39 évesen vonult vissza a filmezéstől, azóta az állatvédelemnek szenteli az életét.

Brigitte Bardot 1934-ben, Párizsban született. Kislányként balerinának készült, tizenévesen aztán modell lett, majd rövidesen a filmipar is felfigyelt rá. Filmes karrierjében a nagy áttörést az 1956-ban bemutatott És Isten megteremté a nőt című romantikus dráma hozta meg. A színésznő a korszak egyik meghatározó szexszimbólumává vált. A filmezés mellett énekléssel is foglalkozott. Pályafutása során 47 filmben szerepelt és több mint 60 dalt adott ki. 1973-ban, alig 39 évesen azonban visszavonult a szórakoztatóipartól, hogy az állatvédelemnek szentelhesse az életét. „Erről álmodtam. Ez az, amire mindig is vágytam”  – nyilatkozta a Vanity Fairnek.

A 18 éves Brigitte Bardot

A 18 éves Brigitte Bardot (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Első jelentősebb állatvédő kampányát 1977-ben, a fókabébik leölése ellen indította Kanadában. 1986-ban megalapította a Brigitte Bardot Alapítvány az Állatok Jólétéért és Védelméért nevű szervezetet, melynek javára számos ékszerét és értékes relikviáját is elárvereztette. Az alapítvány számos állatvédelmi programot finanszíroz a világ minden táján, többek között állatkórházat építettek Chilében, egy rezervátumot a bántalmazott medvék számára Bulgáriában, de sokat tesznek a koalák védelméért Ausztráliában, az elefántokért Thaiföldön és a lovakért Tunéziában. Folyamatosan fellépnek az állatkínzás ellen és a veszélyeztetett fajok védelmében. 

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot (Fotók: Profimedia)

Bardot nagyjából az ezredfordulóig ugyan még rendszeresen megjelent a nyilvánosság előtt, azonban leginkább ezt is az állatvédelem érdekében tette. A showbusinessbe nem vágyott vissza többé. „Tudom, milyen érzés, ha vadásznak rád” – írta Brigitte a Tears of Battle: An Animal Rights Memoir című könyvében, hozzátéve, hogy azért adta fel karrierjét, mert nem akart egyedül meghalni, mint Marilyn Monroe vagy Marlene Dietrich. „Az életemet mentettem meg. A hírességimádat… fojtogatott.” Bevallotta, hogy eleinte élvezte a figyelmet, de gyorsan meggyűlölte. „Még mindig nem bírom, ha figyelnek rám.”

Brigitte Bardot

1990 körül (Fotó: Foc Kan/WireImage)

Bardot élete során négyszer volt férjnél. 18 évesen kötött házasságot Roger Vadim rendezővel, akitől 1957-ben vált el. Második férje Jacques Charrier színész volt, akitől 1959-ben megszületett a fia, Nicolas-Jacques Charrier. A következő évben elváltak, a fiút pedig az apja nevelte fel, édesanyjával ritkán találkozott. 1966 és 1969 között Gunter Sachs német–svájci milliárdos volt a férje. Az ezt követő évtizedekben számos hírességgel élt párkapcsolatban, házasságot azonban nem kötött. Egészen 1992-ig, amikor feleségül ment Bernard d’Ormale-hoz, akinek a mai napig is a felesége.

Brigitte Bardot és férje, Bernard d'Ormale

Brigitte Bardot és férje, Bernard d’Ormale (Fotó: PA Images via Getty Images)

Brigitte Bardot és férje ma St.Tropez-ban található birtokukon, visszavonultan élnek. A 86 éves legenda évek óta nem mutatkozik nyilvános eseményeken, ugyanakkor a mai napig aktívan részt vesz állatvédő alapítványa irányításában. Bár szerepléseket nem vállal, a szervezeten keresztül nyílt levelek formájában gyakran felszólal az állatokkal szembeni kegyetlenkedésekkel szemben. Más ügyekben is felszólal ugyanakkor, és akkor is vállalja a véleményét, ha az nem egyezik meg a többségével. A #MeToo-mozgalommal kapcsolatban például 2018-ban úgy nyilatkozott, ő nem talál semmi kivetnivalót abban, hogy a színésznők „cicáznak” a producerekkel, hogy karrierjük szárnyalhasson.

„Az állatok jelentik az életét, és lévén egy spontán nő, sokszor olyan véleményeket fogalmaz meg, amelyeket jobb lenne, ha megtartana magának. Nem igazán érti, hogy Bardot-ként a szavainak súlya van. Számos tekintetben egy meggondolatlan és egocentrikus gyermek maradt” – nyilatkozta róla életrajzírója, Marie-Dominique Lelievre.

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top