nlc.hu
Sztárok

X-Faktor mentorok és műsorvezetők akkor és most

A nézeteltérések a stúdióban maradnak – drámák és konfliktusok az X-Faktor múltjában

Elfáradt? Vannak még tehetségek? A régi mentorok jobbak voltak, vagy az újak viccesebbek? Valódiak a konfliktusok a mentorok között, és ki volt a legjobb műsorvezető? Az X-Faktor 10. évada előtt számos kérdést kell megválaszolnunk.

Ritka az, amikor egy show-műsor tíz évadot is megél. Nem azért, mert elfogynának a tehetségek, hiszen gondoljunk csak bele, hogy aki a kezdéskor csak 5-6 éves volt, az ma már kamaszként felszánthatja a színpadot az énekhangjával, hanem azért, mert ez a formátum is képes elfáradni. Az RTL azonban nem hagyta, hogy ez megtörténjen, az elmúlt években folyamatosan alakított a műsor menetén, a mentorokon. Hol a felhajtott farmernadrágos Instagram-generációra szabva, hol a TikTok-nemzedékre fazonírozva a csatorna egyik legsikeresebb műsorát, az X-Faktort.

Ennek köszönhetően hazánkban ősszel már a tizedik évadot tűzik képernyőre a tehetségkutatóból, melynek az ingét mindig köldökig kigomboló Simon Cowell az atyja. „Az X-Faktornak sikerült létrehozni a popzenei Harry Pottert”– ezt már Geszti Péter, egykori mentor mondta az RTL kameráinak, visszaemlékezve az elmúlt 10 évre.

Hogy mi a siker titka, hogy mitől tud valaki hosszú távon megmaradni az X-Faktor után is az emberek emlékezetében, arról sokan sokfélét gondolnak. Szikora Róbert szerint a legfontosabb az a bizonyos X, vagyis a tehetség, ami vagy ott van az emberekben, vagy nincs. Csobot Adél kapcsán pedig nemcsak a tehetség volt egyértelmű és hallható, hanem az is, hogy egy olyan jelenség a színpadon, egy olyan egyéniség, maga a vidámság, akiről nem tudta levenni a szemét, és nem tudtak nem rá figyelni a nézők. Ezt már Keresztes Ildikó elevenítette fel, amikor a jubileumi évad előtt, egykori és jelenlegi mentorok és versenyzők visszatekintettek az elmúlt 10-11 évre. Arról se feledkezzünk meg, hogy Csobot Adél számára nemcsak az országos ismertséget, a további tévéműsorokat, majd magát a mentori széket hozta el az X-Faktor, hanem a magánéleti boldogságot is. „Tizennyolc éves voltam, amikor megismertek az emberek, és itt ismertem meg a gyermekeim apját, így az X-Faktor egy elmondhatatlanul fontos pontja az én életemnek” – mondta Csobot.

Családi drámák

Azt persze senki sem vitatja, hogy az X-Faktor legalább annyira szól a versenyzők magánéletéről és drámájáról, mint a tehetségükről. Ilyen volt 2010-ben, rögtön az első évadban a Vastag testvérek párbaja. Tamás és Csaba ugyanis mindketten ugyanabba az évadba jelentkeztek, és be is jutottak a döntőbe, csakhogy az egyik adás alkalmával úgy alakultak a szavazatok, hogy nekik kettejüknek kellett párbajozniuk a bent maradásért. Ma már tudjuk, hogy Csaba megnyerte az első évadot, öccse pedig idő előtt búcsúzott. Ekkor pedig egy családi dráma játszódott le az ország előtt a színpadon. „Azt a jelenetet, amikor elbúcsúzunk a testvéremmel, én soha nem bírtam végignézni. Mindig elkapcsoltam, ha véletlenül megláttam a tévében” – mesélte a megható, de drámai pillanatról Vastag Csaba. Testvére, Tamás azonban máig szép emlékkel gondol vissza erre az estére. „Nekem ez egy kerek történet volt, és egyáltalán nem bántam, hogy kiestem… Akkor az életkoromból adódó tudásom eddig volt elég.”

X-Faktor mentorok és műsorvezetők akkor és most

Vastag Csaba és Tamás a 2010-es X-Faktorban (Fotó: Szabó Lilla)

Nem zsűri, hanem mentor

A tíz évad alatt megannyi mentort is „elfogyasztott” a műsor. Tóth Gabi, Keresztes Ildikó, Radics Gigi, Dallos-Puskás Bogi és Csobot Adél mellett Geszti Péter, Szikora Robi, Malek Miklós, Nagy Feró, Alföldi Róbert, Little G, ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás-Dallos Peti értékelte és mentorálta a versenyzőket. Nem volt azonban mindenkinek egyértelmű, hogy elfogadja a felkérést. „Engem Ördög Nóri hívott fel, hogy elmennék-e egy mentorcastingra. Viszont én rögtön azt mondtam, hogy nincs erre a projektre hat hónap az életemből, hiszen koncertjeink vannak. Ráadásul, amikor megtudtam, hogy fiatalokat kell mentorálni, tanítani, akkor tudtam, hogy ez nem olyan műsor lesz, ahová odamegyek, zsűrizek egyet, aztán mehetek is haza. Tudtam, hogy az X-Faktor sokkal több időt fog elvenni az életemből, amennyit feltételezek. Elmentem a castingra, de biztos voltam benne, hogy én ebben nem tudok részt venni” – mondta évekkel korábban egy interjúban Nagy Feró, akit az győzött meg az X-Faktorról, amikor kiderült, hogy a mentorokkal egymás ellen is versenyeznek tulajdonképpen, és az, hogy kicsit taníthat, mentorálhat fiatalokat.

X-Faktor mentorok és műsorvezetők akkor és most

Az X-Faktor 6. szériájának versenyzői és mentoruk: Bakó Krisztina, Wolf Kati, Szabó Mariann, Nagy Feró, Wittmann Zsolt, Vastag Csaba és Nádor Dávid (Fotó: RTL Magyarország)

Konfliktusok a mentoroknál

A mentorok között nem kevés konfliktus is kialakult az évek alatt. Volt, hogy komoly szakmai viták húzódtak meg a háttérben, de akadt olyan szituáció is, amikor egyetlen SAPKA okozta az ősrobbanáshoz hasonló hangulatot a táborban. Itt Szikora-Tóth és Alföldi feszült egymásnak. A jelenet annyira kellemetlen és kínos volt, hogy a színész-rendező a mai napig nem szereti visszanézni. Szikora az asztal előtt kiabálta ugyanis fiatal kolléganőjének, hogy adja meg a tiszteletet, ha ő megállít és véleményez egy versenyzőt, akkor abba ne szóljon bele. „Nagyon meglepődtem, és nem számítottam ilyen reakcióra a Robitól”– emlékezett vissza az ominózus adásra Tóth Gabi. Szikora azonban még annyi év távlatából is úgy érzi, hogy Gabi és Alföldi egymást erősítve támadták be, ő viszont nem hagyta magát.

11:15-től látható a jelenet:

De kiakadás jutott a megújult mentorcsapatnak is. Nehezen szokott össze – évekkel később pedig még üzengetett is egymásnak – a Tóth Gabi, ByeAlex, Puskás, Gáspár négyes. Gáspár Laci azt nehezményezte, hogy Gabi „nagyasszonyoskodott” a válogatók alatt. „Szerintem a Lacinak még soha nem volt olyan nő az életében, mint én, aki vissza mert volna feleselni. És amikor jöttem én a habitusommal, az nem nagyon tetszett neki” – mondta ennyi év távlatából Gabi, aki azért érezte sértve magát, mert a három új férfi mentortársa úgy viselkedett, mintha a játszótéren lennének. De Gáspár Laci nemcsak Gabival, hanem két évvel később Puskás-Dallos Petivel is kemény vitába keveredett, ráadásul az élő műsorok alatt. Akkor Gáspár a kollégája szakmaiságát kérdőjelezte meg, ami Petinél elhozta a totális kiborulást. „Rossz volt ezt hallgatni, és nem vagyok rá büszke, de változatlanul jogosnak tartom a kifakadásomat” – mondta az RTL-es visszaemlékezésben.  Gáspár szerint azonban azért jók ezek a viták, mert azt mutatják, hogy igenis fontosak számukra a versenyzőik. Amit már nem látnak a nézők, az az, hogy elmondásuk szerint képesek arra, hogy a vitáikat, a nézeteltérésüket ne hurcolják magukkal, hanem letegyék és bent hagyják a stúdióban.

De nemcsak az egymásnak feszülésekben lehet „számítani” a friss házas Puskásra, hanem a táncolásban is. Bár az első évadban már Szikora Robi is táncra perdült egy-egy versenyzővel, a színpadon ugrabugrálás fogalmát az ex-Megasztáros Puskás karolta fel az X-Faktorban. „Fogalmam sincs, hogy mikor jött el az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy nem kell mindig a mentorszékben ülni, és kényelmesen pöffeszkedni, mondogatni a dolgokat. Igenis megmutattam, hogy nekem van lábam, és ezeket nem félek használni” – magyarázta Puskás, aki az asszonykórustól a falusi DJ-ig mindenkivel ropta a színpadon. „Összevissza trollkodott. Én először nem akartam ezt, aztán beszálltam” –  emlékezett vissza a nevetését elnyomó Gáspár a válogatóknak ezeknek az pillanataira.

Házigazdák akkor és most

A mentoroknál többet talán csak a műsorvezetői gárda változott. Az X-Faktornak volt a műsorvezetője az azóta a TV2-höz szerződött Ördög Nóra és Kiss Ramóna, valamint a továbbra is a csatornánál dolgozó Lilu, Sebestyén Balázs, Istenes Bence és az újonc Miller Dávid is. Bence, habár ma már az Álarcos énekesnek a színpadán vezényli a műsort, jó emlékeket őriz az RTL-es tehetségkutatóról. Elmondása szerint a legjobb pillanatok mindig azok voltak, amik spontán történtek, akár bakik, akár nagy rácsodálkozások, meglepetések.  Míg neki kellemes emlékei vannak, addig Sebestyén Balázs korábban így nyilatkozott a HVG-nek: „Persze van olyan, hogy csatornaérdek miatt az ember megcsinál valamit, ahogy én is beugrottam az X-Faktorba, mikor Stohl kidőlt, pedig az egyáltalán nem az én profilom.”

X-Faktor mentorok és műsorvezetők akkor és most
Megnézem
Összes kép (3)

Az elmúlt kilenc évadban volt olyan versenyző, aki a műsor egy-egy fázisa között adott életet a gyermekének, volt olyan, akinek megkérték a kezét az élő show végén, volt olyan mentor, aki feleségül vette a kolléganőjét és volt olyan versenyző is, aki két csodaszép kisfiút szült a műsorvezetőnek. Hogy mit tartogat a most induló 10. X, az hamarosan kiderül…

Róluk sem felejtkeztünk el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top