nlc.hu
Sztárok

Megnéztem a hétvége összes zenés-táncos showját

Tévéműsorokkal túladagolni? Megnéztem a hétvége összes zenés-táncos show-műsorát a két kertévén

Tudom, léteznek ennél látványosabb kihívások is a világon, de higgyétek el, tényleg egyáltalán nem könnyű párhuzamosan egymás mellett nézni a Dancing with the Starst és az X-Faktort, valamint a Sztárban sztár leszek!-et és az Álarcos énekest. Megpróbáltam és levontam a tanulságokat.

Az RTL Klub és a TV2 műsorszerkesztői már régóta szeretnek játszani a tévét nézők türelmével, és jellemzően nem másféle műsorral akarnak megverni egy sikerműsort, hanem valami nagyon hasonlóval. Ennek köszönhető, hogy a hétvégi főműsoridős sávok választéka kísértetiesen hasonlóvá vált egymáshoz, és mindent elárasztottak a zenés-táncos-tehetségkutatós show műsorok a vicceskedő zsűritagjaikkal és könnyes drámáikkal. Ebben persze nincs sok újdonság, azonban az elég régen fordult már elő, hogy mindkét csatorna szombat és vasárnap esti műsorsávját is ilyen produkciók uralják. Az X-Faktor indulásával idén ősszel is telítődtek a hétvégéink: szombat esténként a Dancing with the Stars celebjei küzdenek meg az X-Faktor tehetségeivel, vasárnap pedig az Álarcos énekes beöltözött sztárjai csapnak össze a Sztárban sztár leszek! sztárnak öltöző wannabe celebjeivel. Mivel a TV2 és az RTL Klub ezekre a hétvégi show-ira egyáltalán nem sajnálja a pénzt, és a marketingbüdzséjükből is jelentős szeletet szakítanak ki maguknak, így teljesen érthető, hogy a tévénézők is kíváncsiak az agyonreklámozott műsoraikra. Csakhogy azokat nagyjából pont egyszerre adják.

A kertévés háború áldozatai: a nézők

Tudom, 2021-et írunk és ma már semmi sem könnyebb annál, hogy újranézzünk egy tévéműsort, és ehhez még videokazettára sem kell azt felvennünk, de egyrészt az Álarcos énekes kivételével (oké, most még az X-Faktor sem élőben megy, de később ez változni fog) ezek élő műsorok, ahol az ember egy sportközvetítéshez hasonlóan nem szeretné előre tudni a végeredményt, másrészt például kétgyerekes apukaként nem áll végtelen idő rendelkezésemre a tévézéshez, szóval azt már elképesztően nagy luxusnak érezném, ha szombat este mondjuk megnézném az X-Faktort, vasárnap délután meg bepótolnám a bő háromórás Dancing with the Starst, hogy aztán este egy Sztárban sztár leszek!-kel folytassam a sort, hétfőn pedig a munkaidőmbe valahogy bepasszírozzak még egy Álarcos énekest. Sok lenne a jóból, igaz? Dönteni azonban nem akartam a kétszer két műsor között, így a tévénézők régi, hasznos segédeszközével, a távirányítóval megpróbáltam a lehetetlent: egymással párhuzamosan nézni a kertévék nagy zenés-táncos show-műsorait. Törekedtem arra, hogy mindig a reklámszünetben kapcsoljak át a másik csatornára, majd ragadjak ott a következő reklámszünetig, de a kertévék szombaton nem könnyítették meg a dolgom: szerettem volna elkerülni az üresjáratokat, de az X-Faktor és a Dancing with the Stars reklámjai eléggé hasonló időben indultak, így amikor átkapcsoltam a másik csatornára, ott is épp reklámokat nézhettem. Vasárnap a Sztárban sztár leszek! és az Álarcos énekes esetében már kicsit jobb volt a helyzet, így üresjáratból is kevesebb jutott nekem tévézés közben. Ez azonban minden héten elég nagy lutri.

GIF

Dupla zsűrivel az X-Faktor ellen

Az rögtön érződött, hogy a szombat este volt az igazi harc terepe. A korábban mindent verő X-Faktortól láthatóan beijedtek a TV2-nél, és bizarr módon áthívták vendégeskedni a Dancing with the Starsba a Sztárban sztár leszek! összes mesterét, arra gondolva, hogy Majkáék népszerűsége majd ott tartja náluk a nézőket, akik ezért nem akarnak majd átkapcsolni a konkurens RTL Klubra. Nálam azonban ez a döntés pont fordított hatást ért el: a Dancing with the Stars lendületét eddig is megakasztották a túl hosszúra nyúló zsűriértékelések, és az, hogy erre még rápakolták Tóth Gabiék véleményét is, gyakorlatilag teljesen meggyilkolta a műsor lendületét, ráadásul Majkáék tényleg csak jópofizni meg dicsérgetni mentek oda, így a jelenlétük rövid idő alatt teljesen súlytalanná vált, viszont zabálta a műsoridőt. Nem vagyok sem Bereczki Zoltán, sem Ördög Nóra, de a helyükben ülve eléggé megsértődtem volna azon, ha a csatorna azzal próbálja menteni a műsorát, hogy egy másik műsor zsűritagjait hívja át erősítésként.

Dupla zsűrivel az X-Faktor ellen

A DWTS zsűrije és műsorvezetői: Bereczki Zoltán, Kováts Gergely Csanád, Ördög Nóra, Molnár Andrea, Lékai-Kiss Ramóna és Stohl András (Fotó: Sajtószoba)

Pedig még azt sem lehet mondani, hogy az RTL-nél annyira megerőltették volna magukat: az induló X-Faktor a szokásos első fordulós biztonsági játék volt, ahol a zsűri előtt felvonult a falu bolondja ugyanúgy, mint a nagyon tehetséges fiatal, akit rögtön úgy ünnepelnek a zsűritagok, mintha megtalálták volna a következő Adéle-t, miközben csak annyi történt, hogy a sok borzalmas produkció után egy közepesnél erősebb éneklés is felüdülésnek tűnik. Ráadásul a valamiért ByeAlexnek öltöztetett Miller Dávid és Csobot Adél érkezése sem tudta frissebbé tenni a műsort. Tény, hogy ByeAlexnek, Gáspár Lacinak és Puskás Petinek köszönhető az X-Faktor másodvirágzása, viszont a regnálásuk már olyan hosszú ideje tart, hogy sajnos már érződik rajtuk, hogy túl régóta futják ugyanazokat a köröket. Már volt időnk kiismerni a manírjaikat, és látjuk, mikor dolgoznak rutinból. Némileg megkönnyítette a dolgom a párhuzamos tévézésben, hogy az X-Faktor műsorideje jóval rövidebb volt a Dancing with the Starsnál, így a TV2 táncos műsorának utolsó harmadát már zavartalanul nézhettem: pechemre ez pont az a végtelenségig elhúzott szavazattarhálási és „Úristen, ki fog ma kiesni?” szakasz, amit a legjobban unok az ilyen műsorokban.

Puskás Peti, Csobot Adél, Byealex, Gáspár Laci és Miller Dávid (Fotó: RTL Magyarország)

Puskás Peti, Csobot Adél, Byealex, Gáspár Laci és Miller Dávid (Fotó: RTL Magyarország)

Az Álarcos énekesnek nem tesz jót az elkapcsolgatás

Vasárnap már korábban beállt a rend a rövidebb Álarcos énekes és az ultrahosszú élő show-val jelentkező Sztárban sztár leszek között. Az Álarcos énekes, bár nem élő műsor, rá kellett jönnöm, hogy a hétvégi négyesből ez bírja a legnehezebben a csatornák közötti távirányítós szörfözgetést. Ha az ember együtt próbál ötletelni a nyomozókkal, akkor egyáltalán nem segít a helyzetén, ha időről időre a másik csatornára kapcsolás miatt kulcsinformációkról marad le. A kapcsolgatás mellett azonban az új zsűri is megölte a műsort: Sebestyén Balázsék után sajnos Nagy Ervinék négyese messze nem olyan szórakoztató, és még az X-Faktornál azt mondtam, hogy jót tenne a műsornak egy új zsűri, itt pont az új zsűri miatt lett az élmény sokkal döcögősebb. Ennek tükrében érthető, hogy az RTL-nél miért nem akarnak kockáztatni a legsikeresebb brandjükkel. A Sztárban sztár leszek! ráadásul erős ellenfél: a zsűrije és a műsorvezetője is működik, ez a legkönnyedebb a négy közül, és azt is jól bírja, ha csak időnként nézünk bele. Az X-Faktor bevezető adása ebben azonban ebből a szempontból verhetetlen, ugyanis gyakorlatilag egy nagy montázs az egész, így elkapcsolni vagy odakapcsolni olyan, mintha egy zenetévé klipjéről kapcsolnánk el és egy következő klipnél kapcsolnánk vissza: nem érezzük meg, hogy bármiről is lemaradtunk volna. A Dancing with the Starsnál pedig akárhányszor kapcsoltam oda, mindig azt éreztem, hogy egy végeláthatatlan zsűriértékelést nézek, és emiatt legszívesebben azonnal visszamenekültem volna az ennél jóval pörgősebb X-Faktorhoz.

Nagy Ervin az Álarcos énekesben (Fotó: RTL Magyarország)

Nagy Ervin az Álarcos énekesben (Fotó: RTL Magyarország)

Egy egyhangú hétvége

Fontos leírnom azt is, hogy a négy műsort így egymás mellett nézve még feltűnőbbé válik, mennyire hasonlítanak egymáshoz ezek a formátumok. Egy idő után úgy éreztem, hogy valójában egyetlen hatalmas giga-mega-tehetségkutató show képkockái pörögnek a szemem előtt változó szereplőkkel, ahol csak nüansznyi különbségek döntik el, hogy melyik tetszik épp jobban. Úgy érzem, akkora túladagolást kaptam belőlük, hogy most legalább pár hétig egyetlen újabb zenés-táncos show-t és tehetségkutatót sem akarok látni. Hiányérzetem pedig a kapcsolgatás közben egyáltalán nem volt – maximum az Álarcos énekes esetében a fent részletezett okok miatt –, hiszen, amiről nem tudom, hogy nem történt meg, az nem fáj. Viszont a műsorok után a hírek között szörfözve a Facebookon már gyorsan kiderült, hogy mi mindenről maradtam le. Tóth Gabi találkozott Tóth Andival és elmondta, hogy ő valójában mennyire imádja őt, és én ezt nem láttam? Ahogy nem láttam azt sem, amikor Gáspár Lacit leterhesezte az egyik játékos. Elképesztő információk ezek, főleg annak tudatában, hogy mindkét este három és félórát adtam az életemből, hogy ezeket élőben láthassam. Nem jött össze.

Még több Álarcos énekes, X-Faktor, Sztárban Sztár leszek és Dancing with the Stars az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top