nlc.hu
Sztárok

Dave Gahan akkor és most

Dave Gahan: a Depeche Mode idén 60 éves énekese többször kicselezte már a halált

60 éves lesz idén Dave Gahan, az ikonikus Depeche Mode énekes-dalszerője. Nézd meg, mennyit változott 40 év alatt!

Dave Gahan képeit nézegetve az az érzésünk támad, hogy nem fog rajta az idő. Ő is olyan, mint Keith Richards, a Rolling Stones legendás gitárosa, aki a 60-as évek óta, minden viszontagság ellenére, még mindig a színpadon van. Abban mindenképp hasonlítanak a zenészek, hogy mindketten nagy túlélők.

Dave Gahan figurája a ‘80-as években vált ikonná a Depeche Mode élén, onnantól kezdve, hogy különleges zenéjükkel berobbantak a köztudatba, a fél világ Gahan lábai előtt hevert. Az énekes idén ünnepli a 60. születésnapját, ám a kora egy cseppet sem látszik rajta.

Balhés fiatalból világsztár

Gahan családi háttere nem volt egyszerű: édesapja kétéves korában elhagyta a családját, a zenész egészen 10 éves koráig azt hitte, hogy mostohaapja, Jack Gahan az igazi apja. Amikor Jack meghalt, az énekes édesapja feltűnt a színen, ám ezzel csak még inkább összezavarta az akkor 10 éves gyereket. Erre később egy interjú során így emlékezett vissza: „Sosem felejtem el. Tízéves voltam, és egy nap, mikor hazaértem az iskolából, egy idegen volt a házban, akit anyám apámként mutatott be. Emlékszem, sírtam és mondtam, hogy az lehetetlen, hisz az én apám halott.”

A kamaszkor küszöbén álló fiú ezek után nem találta a helyét, az iskolában a tanulással, majd a rendőrséggel is meggyűlt a baja, mire betöltötte a 14 évet, már háromszor került a fiatalkorúak bírósága elé, egy hajszál választotta el attól, hogy javítóintézetben kössön ki. A bűnlajtstrom hosszú volt, autólopástól kezdve a vandalizmuson át a graffitizésig szinte minden balhéban benne volt. Ahogy az énekes is többször elmondta már az interjúk során, a Depeche Mode mentette meg attól, hogy végül tényleg börtönbe kerüljön.

Dave Gahan 1981-ben és 2021-ben

Dave Gahan 1981-ben és 2021-ben (Kép: Getty Images)

Siker és drogok

1981-ben robbant be a köztudatba a Depeche Mode – akkor még egész konszolidált külsővel. A banda 1980-ban állt össze, Composition of Sound néven, amit végül Gahan javaslatára változtattak Depeche Mode-ra. A sikerhez pedig nemcsak a különleges, akkor újszerű zenére, hanem Gahan karizmatikus színpadi jelenlétére és egyedi hangjára is szükség volt. Az út azonban nem volt zökkenőmentes, Dave Gahant mintha folyton üldözné a halál. A ‘90-es évek elején meg is kapta a „macska” becenevet a mentősöktől, olyan sokszor kellett a heroinfüggősége miatt visszahozni a halálból.

Depeche Mode 1981
Megnézem
Összes kép (7)

Miután ‘93-ban a drogok miatt a mentők vitték el szívrohammal egy koncert közepén, ‘95-ben újra megkísértette a halál: öngyilkosságot kísérelt meg, felvágta az ereit. „Ez kétségtelenül öngyilkossági kísérlet volt – nyilatkozta erről az esetről Gahan –, de egyben segélykiáltás is. Biztos voltam abban, hogy rám fognak találni.” 1996-ban pedig leállt a szíve túladagolás miatt, ami után testen kívüli élményről számolt be. A drogfüggőségtől végül sikerült megszabadulnia, később így mesélt arról az időszakról egy interjúban: „Megesküdtem magamnak minden reggel… ööö, délután, amikor magamhoz tértem, hogy abbahagyom. Klasszikus drogfüggő dolog, egy drogfüggő élete abból áll, hogy mindennap ugyanazt csinálja és más eredményt vár. Ez az őrület definíciója.” A rehab óta sem alkoholhoz, sem pedig droghoz nem nyúlt az énekes.

2009-ben aztán megint szembe kellett néznie saját halandóságával, amikor rosszindulatú daganatot találtak a húgyhólyagjában, amit végül sikeresen eltávolítottak. A szerelmi élete szinte el is törpül ennyi halálközeli élmény és megpróbáltatás után: jelenleg harmadik feleségével, Jennifer Sklias színésznő-íróval él New Yorkban. Mindketten hoztak magukkal egy-egy gyereket korábbi házasságukból is, de van egy közös, most már felnőtt lányuk, Stella Rose, aki szintén énekesnek készül.

Akkor és most:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top