nlc.hu
Sztárok

Újraházasodó hercegek és hercegnők

Újraházasodó koronások, akiknek a második lett az igazi

Nem mindig az első választásunk hozza meg számunkra a boldogságot. Vannak olyan hercegek és hercegnők, akik dacolva a család akaratával és az emberek ítélkezésével, a válás mellett döntöttek és újraházasodtak. Az idő pedig őket igazolta, mert a második választásuk bizonyult az igazinak.

A leghíresebb koronás újraházasodó kétségtelenül VIII. Henrik. Nem csoda, hogy az angol király életéről megannyi mozifilm és sorozat készült. A király a fivére halála után feleségül vette annak özvegyét, de mivel fiú utód nem született a házasságból, Aragóniai Katalin pedig jóval idősebb volt Henriknél, az uralkodó inkább Boleyn Anna ágyában kereste a boldogságot. A hangos válás odáig fajult, hogy elszakadva a római katolikus egyháztól, Henrik megalapította az anglikán egyházat, egy általa levezényelt perben kimondták a válást és ő újra kimondhatta az igent. Ma már persze tudjuk, hogy Henriknek sem a második, sem a harmadik, sem a negyedik, sem az ötödik násza nem hozta meg a várt boldogságot. Egészen pontosan hatszor nősült, de vélhetőleg ez a szám emelkedett volna, ha még 10 évet él…

A leghíresebb második

II. Erzsébet négy gyermekéből három elvált, és már a legidősebb unokája is felbontotta a házasságát néhány éve. Mind közül természetesen Károly herceg válása volt a leghangosabb, akinek Diana Spencerrel kötött első házassága már a kezdetektől halálra volt ítélve, tekintve, hogy Károly már ekkor is Kamillát szerette. Első házassága alatt Károly és Diana is félrelépett, és sem az elvárások, sem a korona nyomása, sem a fiaik miatt nem akartak tovább együtt maradni. Diana 1997-ben hunyt el autóbalesetben. A szóbeszéd szerint akkori párja, Dodi Fayed már a lánykérésre készült. Bár Károly vélhetően már ekkor készen állt volna arra, hogy újraházasodjon, nyilvánvalóan tekintettel volt a gyászoló fiaira, ahogyan a közvéleményre is. Végül 2005 februárjában jegyezte el Kamillát, és a frigyre II. Erzsébet is az áldását adta (egy 1772-es rendelet szerint, enélkül nem házasodhatnának a királyi család tagjai – a szerk.). Az esküvőt végül áprilisban tartották, a polgári szertartáson a királynő nem vett részt, ennek azonban diplomáciai oka volt, nem Kamilla személye ellen szólt. A ceremóniát követő misén azonban már II. Erzsébet és Fülöp herceg is jelen volt. Károly herceg második házassága úgy lett sikeres és stabil, hogy hatalmas ellenszéllel néztek szembe. Bár – a pletykákkal ellentétben – Vilmos és Harry elfogadták Kamillát, és a királynőnek is egyre jobban a szívébe férkőzött, a nép évekig csak a gonosz harmadikat látta benne. Pedig az igazságot valószínűleg csak négy ember ismerheti igazán: Diana, Károly, Kamilla és persze az uralkodó.

Károly walesi herceg és Kamilla cornwalli hercegné

Károly walesi herceg és Kamilla cornwalli hercegné (Fotó: Hugh Hastings – WPA Pool/Getty Images)

Akárhogyan is, az idő a wales-i herceget és második nejét igazolta, akik immár 17 éve élnek boldog házasságban. Idén pedig a királynő egyértelmű nyilatkozatot adott ki arról, hogy mennyire támogatja Kamillát, és elismeri az eddigi munkáit. Uralkodásának 70. évfordulója alkalmával II. Erzsébet kinyilatkoztatta, hogy azt szeretné, ha Károly uralkodása alatt Kamilla nem cornwalli hercegné lenne, hanem királyné. „Kamilla óriási támasza lett a férjének. Olyan ember a herceg életében, aki mindig felvidítja. Ráadásul amióta összeházasodtak, Kamilla példamutató munkát végez, az egyik legtöbbet dolgozó tagja a családnak. Olyan ügyeket karol fel, mint a családon belüli bántalmazás, vagy a nők azonos jogai a munkába. Soha nem vitatkozik, elkerüli a botrányokat. Ezt a hűséget „jutalmazta” kinyilatkoztatásával a királynő. Persze mindig lesz némi ellenállás a személyét illetően, de nem lehet mindig mindenkinek megfelelni” – mondta a People magazinnak egy, a királyi családhoz közel álló személy.

Annának érezhetően erősre sikerült a második igen

II. Erzsébet másik gyermekének, Anna királyi hercegnőnek is a második házasság hozta meg a boldogságot és a stabilitást. Anna a királynő és Fülöp herceg egyetlen lánya, aki néhai apjához hasonlóan a sportok nagy szerelmese, és a személyiségük is nagyon hasonló. Diana előtt Anna volt a figyelem középpontjában, holott ő erre egyáltalán nem vágyott. Inkább élte meg teherként a rangjával járó fürkésző tekinteteteket, éppen ezért nem meglepő, hogy a két gyermekének járó koronás rangokat köszönettel visszautasította, mert inkább a civil élet felé terelte őket.

Anna hercegnő és Mark Phillips

Anna hercegnő és Mark Phillips (Fotó: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

Bár Anna első szerelme éppen mostani sógornőjének, Kamillának az első férje, Andrew Parker Bowles volt, házasság nem lett a románcból. A hercegnő első férje Mark Phillips hadnagy volt, akihez 1973-ban ment feleségül, esküvőjüket a televízió is közvetítette világszerte. Szerelmi házasság volt, ők ketten sok mindenen keresztülmentek az évek alatt: egy évvel az esküvőjük után Annát el akarta rabolni egy fegyveres férfi az autójából.

Két gyermekük született: a 70-es évek végén Peter, majd a 80-as évek elején Zara. De bármennyire úgy látszott kívülről, hogy rendben van a hercegnő kapcsolata, a valóságban már a szakadék szélére sodródott. Mark unta a kötelezettségeket és a kötöttségeket. Ami pedig kezdetben annyira vonzó volt Anna számára a férfiban, – vagyis, hogy lázadó közember – az később már inkább terhes lett. Házasságuk utolsó éveit megcsalások és elhidegülés jellemezte, a válást pedig 1992-ben mondta ki a bíróság. Anna hercegnő ekkor már újra szerelmes volt, mi több, a válása után néhány hónappal meg is házasodott Skóciában. Második választottja Timothy Laurence volt. Anna házassága a Brit Királyi Haditengerészet parancsnokával sokkal stabilabbnak bizonyult. Timothy remekül beilleszkedett a családba, jó kapcsolatot ápolt Anna apjával, Fülöp herceggel is. Soha nem vonja ki magát a kötelezettségek alól, ugyanakkor kerüli a felhajtást és a reflektorfényt. Ők ketten idén ünneplik a 30. házassági évfordulójukat.

Zara Tindall, Anna hercegnő és Sir Timothy Laurence

Zara Tindall, Anna hercegnő és Sir Timothy Laurence (Fotó: Andrew Matthews/PA Images via Getty Images)

Ő házasodott először, ő is vált el először

Nagyon úgy tűnik, hogy Anna hercegnő elsőszülöttje, vagyis Peter Phillips is hasonlóan járt, mint az anyja. Peter közel 20 éve, 2003-ban, a kanadai Forma 1-es nagydíjon pillantotta meg először Autumn Kellyt. Randira hívta a nőt, szerelem szövődött közöttük, majd 2007-ben az eljegyzésre is sor került. 2008-ban ő volt az első a királynő unokái közül, aki megházasodott, s a frigyből két gyermek született: a ma már 12 éves Savannah, és a 10 éves Isla. A lányok egyre többet jelentek meg szüleik oldalán a királyi család hivatalos eseményein, azonban Peter és Autumn fotóiról lassan eltűnt a mosoly és a boldogság.

Autumn Kelly és Peter Phillips

Autumn Kelly és Peter Phillips eljegyzésük után, 2007-ben (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

2019-ben romlott meg végleg a házasságuk és 2021-ben a bíróság is kimondta a válást. A pletykákkal ellentétben Autumn nem költözött vissza Kanadába, lányaik érdekében ő is az Egyesült Királyságban maradt. Peter Phillips pedig úgy tűnik, mostanra megtalálta a boldogságot. Új választottja egy Lindsay Wallace nevű nő, akivel körülbelül egy éve vannak együtt. Ennyi idő után pedig elmélyült annyira a kapcsolatok, hogy Peter a királynő platinajubileumának ünnepségeire is új szerelmével érkezett. Láthattuk őket az Epson Derbyn, ahogyan a felvonuláson is. A Tatler magazin információi szerint Lindsay egy olajmágnás lánya, és már tavaly bemutatkozott a családnak, mert ott volt a királynő két dédunokájának – Lucas Tindallnak és August Brooksbanknek – a keresztelőjén.

Lindsay Wallace és Peter Phillips

Lindsay Wallace és Peter Phillips a 2022-es Epsom Derby-n (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

A dán herceg

II. Margit dán királynőnek két fia van. Egyikük a trónörökös Frigyes koronaherceg, aki immár 18 éve él házasságban és négy gyermek apja. A királynő kisebbik fia Joakim herceg, akinek szintén négy gyermeke van, de két nőtől. Joakim még 1995-ben, 26 évesen kötött házasságot Alexandra Christina Manley-vel. A marketinggel foglalkozó nőt egy estélyen ismerte meg Hongkongban, és viszonylag gyorsan egybekeltek. Bár két fiuk is született a házasság alatt – a most 22 éves Miklós, és a 20 éves Félix – a szülők kapcsolata kilenc év után megromlott, a válást végül 2005-ben mondták ki. Joakim vágyott a boldogságra, és nagyon fiatalon lett elvált férfi. A válást követő hónapokban ismerkedett meg a francia származású Marie Cavallierrel, akinek 2007-ben gyűrűt húzott az ujjára. A következő év tavaszán egybe is keltek, ráadásul a dátum egybeesett Joakim nagyszüleinek a 73. házassági évfordulójával. A herceg második házassága sokkal stabilabbnak és nyugodtabbnak bizonyult. Ebből a kapcsolatból is két gyermeke született, Henrik és Athena.

Joakim dán herceg és felesége Marie hercegné

Joakim dán herceg és felesége Marie hercegné (Fotó: Ole Jensen – Corbis/Corbis via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top