nlc.hu
Sztárok

Portré a születésnapos Charles Leclercről

25 éves Charles Leclerc, a Forma-1 szívtiprója, aki egy csapásra felnőtté vált, miután elvesztette az apját és a legjobb barátját

Lehet agyondicsérni Michael Schumachert, ódákat zengeni Fernando Alonsóról, Sebastian Vettelről vagy épp Kimi Raikönnenről, de az biztos, hogy értük messze nem rajongtak úgy a lányok/nők, mint a mai Forma 1-es generáció egyes tagjaiért. Köztük is előkelő helyet foglal el a Ferrari ifjú titánja, Charles Leclerc, akinek az élete is van olyan érdekes, mint a pályán nyújtott teljesítménye.

Lehet, hogy Charles Leclerc 2022-re nem fog a kedvenc éveként emlékezni, hiszen az év elején elhúzták előtte a mézesmadzagot, hogy akár világbajnok is lehet, aztán a csapata sorozatos hibái miatt a nyári szünet környékére nagyjából minden esélye elszállt, hogy elhódítsa a világbajnoki címet Max Verstappentől. Van azonban valami, amiben már régóta felülmúlja a hollandot: a nők sokkal jobban imádják.

Ha a 2022-es Forma 1-es csapatokat össze kell hasonlítanunk, akkor azt kell mondanunk, hogy lehet, hogy a legnagyobb, legjobban fizetett sztárok a Red Bull és a Mercedes csapatánál dolgoznak, de ha a jóképűséget is díjaznák ebben a sportban, idén biztosan a Ferrari és a McLaren küzdött volna egymással a világbajnoki címért. Utóbbi csapatban Lando Norris és Daniel Ricciardo dobogtatja meg a női szíveket, míg előbbiben Carlos Sainz és Charles Leclerc teszi ugyanezt. Ugyan a versenyek során teljesen eltűnnek az autójukban, sőt még egy sisak is takarja őket, a Netflix Drive to Survive című dokumentumfilm-szériájának köszönhetően minden eddiginél közelebb kerültek a versenyzőkhöz a rajongók, így ma már nemcsak azoknak lehet óriási rajongótábora, akik a világbajnoki címért küzdenek. Charles Leclerc így duplán szerencsés: jóképű és a világbajnoki címért is küzd(ött).

A monacói világpolgár

Charles Leclerc Monaco városállamában született 1997-ben. A jachtokról és a monarchikus berendezéséről ismert Monacóval kapcsolatban létezik egy általános téveszme, miszerint aki monacói lakcímmel és/vagy állampolgársággal rendelkezik, az biztosan gazdag. A városállam egy adóparadicsom, ami teli van az átlagember számára megfizethetetlen luxussal és kőgazdag lakosokkal, de maga Leclerc az élő bizonyíték arra, hogy nem mindenki gazdag, aki monacói. Persze azért ne legyenek kétségeink: a Leclerc család azért biztosan jobban élt a magyar átlagnál már azelőtt is, hogy Charles hazahozta volna a Forma 1-es, jelenleg évi 12 millió dolláros fizetését. A versenyző állítja, a Ferrari versenyző akadémiája nélkül nehezen bírta volna a családja a versenyeztetését, rengeteg mindent köszönhet nekik.

Charles Leclerc születésnap forma 1 Monaco drive to survive

Fotó: Mark Thompson/Getty Images

Bár az ősei között akadnak gazdag monacóiak, Leclerc szülei nem tartoztak közéjük. Édesapja, Hervé Leclerc ugyan maga is volt autóversenyző a nyolcvanas és kilencvenes években, de a legmagasabb kategória, ahová eljutott, a Forma-3 volt, az pedig még messze nem fizet olyan jól, mint a Forma-1. Édesanyja, Pascale Leclerc pedig sokáig fodrászként dolgozott a városállamban, és valljuk be, nem sok fodrászt ismerünk, aki ebből meggazdagodott volna. A szülőknek három fia született, Lorenzo, Charles és Arthur Leclerc, és ők hárman már kiskoruk óta versengtek egymással a gokartban és azon kívül is. Mindhárman autóversenyzők szerettek volna lenni, de a legidősebb Lorenzónak be kellett látnia, hogy neki nem fog összejönni a dolog. Egyrészt a család pénztárcája már nem bírta el három fiú versenyeztetését, másrészt Lorenzo rájött, hogy az öcsikéi gyorsabbak nála, és inkább a háttérbe húzódott.

Út a Forma 1-ig

Nem akarunk Wikipédia-szócikké válni, ezért nem soroljuk fel, hogy Leclerc őstehetségként hány díjat hódított el a gokartban és hogyan haladt az autóversenyzés útján lépésről lépésre egészen addig, hogy megszerezte az első Forma 1-es ülését még 2018-ban. Ebből az időszakból inkább csak azt osztanánk meg, hogy az első években a legnagyobb ellenfele már akkor is Max Verstappen volt, általában vagy ő vagy Leclerc nyerte a gokart-versenyeket, ezért volt idő, amikor saját állításuk szerint is kimondottan utálták egymást. Ez persze idővel csillapodott és ha legjobb barátoknak azért ma sem mondanánk őket, már jóban vannak, és inkább a kölcsönös tisztelet jellemzi a kapcsolatukat.

Charles Leclerc születésnap forma 1 Monaco drive to survive

Anthoine Hubert édesanyja és Charles Leclerc a 2019-es belga Forma 1-es futamon, az egy perces gyász szünet után (Fotó: Profimedia)

A Forma 1-be érkezésig azonban Charles Leclercnek még felnőtté kellett válnia, méghozzá nagyon fiatalon. Az első tragédia 2015-ben történt az életében, amikor a keresztapja, Jules Bianchi balesetet szenvedett a Forma 1-es Japán Nagydíjon, kómába esett, majd 285 nap múlva belehalt sérüléseibe. A Leclerc és Bianchi család régi barátok voltak, Charles Leclerc először épp Jules apjának gokart pályáján kezdett el gokartozni, így ez a veszteség igazán fájdalmasan érintette. De annyira azért nem fájt neki, hogy feladta volna az álmait emiatt. A 2017-es éve még ennél is nehezebbnek bizonyult. Elveszítette az apját, Hervét, aki hosszú betegeskedés után, 54 évesen hunyt el. Már nem láthatta a fiát a Forma 1-ben versenyezni. Egy másik fájdalmas momentum pedig Charles egyik legjobb barátjához, Anthoine Huberthez kötődött. 2018 F2 bajnoka 2019. augusztusában a Spa-Francorchamps versenypályán autójával a gumifalba csapódott, és olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy életét vesztette. Charles-t nagyon megrázták a történtek, de ment tovább.

Szép pályaív, nagy szerelem

Az ifjú Leclerc bemutatkozása a Sauber versenyzőjeként 2018-ban olyan jól sikerült, hogy 2019-ben rögtön átültették a Ferrari versenyautójába, ahol a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel csapattársaként is tudott villantani. Rögtön a második versenyén pole pozíciót szerzett, ezzel a Ferrari történetének legfiatalabb pole-t szerző versenyzőjévé vált, és még abban az évben két versenyt nyert, és a negyedik helyet szerezte meg a pontversenyben. Nem rossz egy kezdőtől, igaz? Bár 2020-ban kicsit visszaesett, 2021 már újra erős volt, 2022-ben pedig először küzdhetett valódi eséllyel a világbajnoki címért. És ez csak a kezdet.

Charles Leclerc születésnap forma 1 Monaco drive to survive

Charles Leclerc és Charlotte Sine (Fotó: Profimedia)

Charles Leclerc ma már egyike a gazdag monacóiaknak, a barátai és rajongói között tudhatja Charlotte hercenőt, akinek besegít az alapítványánál is, ami gyerekeket segít abban, hogy úszni tanítja őket. Igazi áloméletet él, szabadidejében rengeteget búvárkodik és természetesen van egy világszép barátnője is, immár három éve. A párja Charlotte Sine, aki a földije, vagyis Monacóban él és jelenleg ugyan építésznek tanul, de influenszerkedésből él. Az Instagram oldalából jól látni, hogy rendszeresen elkíséri Leclercet a versenyeire, és ő az egyik legnagyobb rajongója. Külön pikantériája a kapcsolatuknak, hogy a pilóta az előző barátnőjét, az olasz celeb Giada Gianni-t azzal az indokkal hagyta ott, hogy most nem szeretne kapcsolatot, mert minden figyelmével a versenyzésre akar fókuszálni, majd nem sokkal később összejött Charlotte Sine-nel. A pár mindenesetre nagyon boldog, és kis szerencsével a három nyelven (olaszul, franciául és angolul) is folyékonyan beszélő Charles jövőre is küzdhet majd a Ferrari színeiben a világbajnoki címért. Ráadásul arra is van egy kis esély, hogy az öccse, Arthur előbb-utóbb szintén F1-es pilótává váljon. És egy kérdés a végére: hogyan kell ejteni a Leclerc nevet? A válasz: Charles angolos és franciás kiejtéssel is elfogadja, szóval szabadon választható. Boldog születésnapot, Charles Leclerc!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top