nlc.hu
Sztárok

Presser Gábornak például Kanye Westtel volt egy balhéja

Plágium ügyek: íme pár híres másolás a zeneiparban

Nem Horányi Juli és Rúzsa Magdi az egyetlen, akik balhéznak egy dal kapcsán. Összeállításunkban sorra veszünk pár híres esetet, amikor zenészek rúgták össze a port a szerzeményeik miatt.

Horányi Juli és Rúzsa Magdi másolásos botránya napok óta lázban tartja az internetet. A két énekesnő, illetve rajongóik a közösségi platformokon, és a médiában üzengetnek egymásnak, Horányi az nlc-nek is elmondta a véleményét a témában. Bár most tőlük hangos a sajtó, korábban másokkal voltak tele a címlapok. 

Presser Gábor és Kanye West

Kanye West 2013-as New Slaves című dalában használt fel egy közel másfél perces részt az Omega Gyöngyhajú lány nevezetű nótájából, melyet többek közt Presser Gábor szerzett. Mint kiderült, Presserék korábban tárgyaltak a dal felhasználásnak feltételeiről, megegyezésig azonban nem jutottak, így aztán beperelték az amerikai rappert, mikor a Yeezus lemez megjelent.

Presser Gábor

Presser Gábor Fotó: Vörös Szilárd

Presser eredetileg 2,5 millió dollárt, azaz több mint 700 millió forintot követelt a tettért, a Blikk informátora szerint azonban West végül csak százezer dollárt, azaz nagyjából 29 millió forintot fizetett. A pénz a hírek szerint többfelé oszlott, ugyanis a dalnak sok szerzője van. A szerzemény később az ITV The Bay című sorozat előzetesében is felcsendült, később ezt is eltávolították.

Rúzsa Magdi és Alessandra Amoroso

Rúzsa Magdi 2012-ben robbantotta fel a rádiókat a Szerelem című dallal, melynek remixét a Compact Discóból ismert Lotfi Begi készítette. Később megjelent az olasz előadó, Alessandra Amoroso Comunque andare című dala, ami szembetűnő hasonlóságot mutatott Rúzsa dalával. Lotfi Begi akkoriban elmondta, hogy valóban nagyon hasonlít a két mű, de bíróságra nem megy az üggyel. 

A Szerelem című remix:

és Alessandra Amoroso videója:

Linda főcímzene egy X-Men rajzfilmben

2019-ben hatalmas pert indított egy magyar rendező, mert szerinte az X-Men rajzfilmhez lenyúlták Vukán György szerzeményét. Kriskó Zoltán többek között a Marvelt, a Disney-t, a FOX-ot, az Apple-t, és az Amazont is bevonta az ügybe, mert szerinte évtizedeken keresztül jogtalanul használták a Linda zenéjét. A Görbe Nóra főszereplésével készült Linda főcímdalát 1983-ban szerezte Vukán György, az X-Men rajzfilmsorozatot pedig 1992-től vetítették Amerikában. Íme a beperelt nóta:

Ed Sheeran esete Sami Chokrival

A Sami Switch művésznévvel elhíresült Sami Chokri még 2018-ban indított pert az énekes ellen, aki állítása szerint az ő OH Why című 2015-ös művéből vette át a dalban hallható „oh I oh I oh I oh I” részt. Sheeran akkor azt állította, hogy nem is emlékszik arra, hogy egyáltalán hallotta volna a dalt, a refrén pedig az előadó szerint a popzenében túlságosan is gyakori, amellyel az ítéletet hozó bíró is egyetértett. A plágiumpert végül a nemrég szomorú hírt közlő Ed Sheeran nyerte. 

Dua Lipát egy reggae banda perelte

2022-ben a floridai Artikal Sound System nevű együttes akarta bíróságra cibálni Dua Lipát, azt állítva, hogy a Levitating című nótát az énekesnő tőlük lopta. Elmondásuk szerint a 2017-ben írt Live Your Life című számuk nagyon hasonlít a Dua Lipa-dalra. 

Íme a Levitating:

és a pert indító együttes száma:

+1 Manuel x Azahriah klipje vs. Power Freaks

Horányi Juli és Rúzsa Magdi balhéja kapcsán a Redditen is elindultak a véleménykifejtések. Az egyik kommentelőnek például feltűnt, hogy a mindkét énekesnő klipjét jegyző cég korábbi munkái között nagy hasonlóságok vannak: az Azahriah és Manuel közös számához készített produkció kísértetiesen hajaz Jean Dawson Power Freaks című dalának klipjéhez, pont úgy, ahogy T.Danny Utálnak videója Kendrick Lamar Humble szerzeményéhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top