nlc.hu
Sztárok

Szabados Ági akkor és most

Így lett Szabados Ági híradósból a könyvmolyok királynője

Komoly híradósként ismertük meg, mára pedig tudjuk, hogy nemcsak a hírek, hanem az olvasás szerelmese is Szabados Ági.

Ha a milleniál (vagy az idősebb Z-generáció) tagjait megkérdezed, mi a kedvenc könyvük, vagy mi miatt kezdtek el olvasni, a válasz 99%-ban a Harry Potter lesz. Ezt Szabados Ági is alátámaszthatja, aki hamisítatlan milleniálként a Roxfortnak köszönheti, hogy elvarázsolta őt az irodalom világa. Mára már tudjuk, hogy ez a műsorvezető egyik legnagyobb szenvedélye és hivatása, sokáig azonban csak a profi híradósként ismertük, akinek a laza személyisége csak néha villanhat meg.

Szabados Ági egyetemista kora óta űzi mesterfokon a komoly hírolvasást, 22 évesen kezdte ugyanis a szakmát gyakornokként a szegedi helyi tévécsatornán. Persze nem rögtön a híradós székbe pottyant bele: ment terepre riporterként, tekerte a súgógépet, de rendezőasszisztens is volt, mielőtt a kamera másik oldalára került. Egy Sportklub Televíziós kitérő után aztán 2014-ben megérkezett az RTL Híradóhoz, ahol először D. Tóth András, majd Rábai Balázs mellett vezette a műsort.

Szabados Ági

Hermione Grangert megszégyenítő szorgalommal vágott bele a Híradóba az első napjain Szabados Ági. (Fotó: Sajtóklub RTL Klub)

Bár Ági elmondása szerint „a hírek szerelmese”, azért mindig is látszott, hogy vágyakozik arra, hogy a személyiségének többi részét is megismerjék a nézők. Híradósnak lenni szuper, de mégis rideg keretek közé szorítja az embert. „Rendesen belém ivódott, hogy híradósként mit lehet és mit nem. Nem nevethetem el magam, nem sírhatom el magam, és még sorolhatnám, mit nem lehet”mesélte Ági egy alkalommal.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy emellett egyre nagyobb helyet követelt a szívében az irodalom. Ez először csak a Nincs időm olvasni kihívás Facebook csoporttal manifesztálódott, ami – ha nem ismernéd, vagy nem vagy a több, mint 40 ezer tag egyike – gyakorlatilag egy online könyvklub. Ez 2017-ben indult útjára, egy évre rá pedig Ági elvégzett egy irodalomterapeuta képzést. Innen már csak úgy egy lépés választotta el attól, hogy megvalósítsa minden könyvmoly álmát és saját könyvesboltot (és kiadót) nyisson.

Szabados Ági

Szabados Ági és Rábai Balázs (Fotó: Sajtóklub RTL Klub)

„Amit ígérhetek: csak általam válogatott könyvek, amelyeket szerintem érdemes olvasni, a saját kiadványaim, és a személyes jelenlétem, mert hogy igyekszem a Híradó mellett minden időmet ott tölteni, hogy valóban segíthessek, ha nem tudjátok, mit olvassatok” – írta a Libertine Könyvesbolt hírét bejelentő posztjában 2020 őszén.

Miután Ági ennyire elmerült a híradótól totálisan eltérő világban, az emberek pedig imádták ezt az oldalát (is), egy idő után egyre bátrabban vállalt be lazább dolgokat is. Így például szerepelt a Konyhafőnök VIP-ben, később pedig, 2021-ben mindenkit sokkolt, amikor a Róka jelmeze lekerült róla az Álarcos énekesben. „Híradósként szigorú szabályok kötnek, hogy melyik műsorban szerepelek, erre igent mondtak a főnökeim. Itt egy egészen új oldalamat mutathattam meg, mint öt éve a Konyhafőnök VIP-ban, de abban hasonlít a két műsor, hogy mindkettővel magamnak is bizonyítottam” – mondta akkor az nlc-nek.

Szabados Ági

Szabados Ági mindenkit meglepett az Álarcos énekesben. (Fotó: Sajtóklub RTL Klub)

Ezeket a szigorú szabályokat azonban tavaly ősszel lerázta magáról, amikor a Híradó helyett az RTL Reggelibe igazolt. „Úgy éreztem, épp erre van szükségem; kihívásra. Új helyzetekben szeretném kipróbálni magam, és erre a Reggeli tökéletes. (…) Vágyom az új helyzetekre, akár arra is, hogy ne kelljen visszatartanom a könnyeimet vagy a nevetést, ha egy-egy beszélgetés során úgy adódik – indokolta a váltást Ági. – Van egy könyves énem is, sok irodalmi témájú, könyves interjút készítetek, ebbe pedig belefér a saját véleményem, ízlésem, a világlátásom is. A Reggeli persze egy jóval szélesebb spektrum, rengeteg témalehetőséggel.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top