nlc.hu
Sztárok

10 éves lett György herceg

Az első lépésektől az iskolai zaklatásig – 10 éves lett György herceg

10 éves lett György herceg, aki imádja a focit, sokkal csendesebb, mint a két testvére, és akinek idén mondták el a szülei, hogy milyen szerep vár rá a jövőben.

Tíz évvel ezelőtt, 2013 július 22-én örömteli hírt tettek közzé: a Buckingham palota előtti kerítésre kifüggesztett hirdetményben tudatták a világgal, hogy Katalin hercegné egészséges kisfiúnak adott életet. Néhány órával később már azt is tudni lehetett, hogy a herceg a György Sándor Lajos neveket kapta szüleitől.  Most címlapokon keresztül néztük meg, hogyan alakult a herceg életének első 10 éve.

A “kicsikart” bejelentés

Már 2012 őszén pletykáltak róla, hogy Katalin hercegné az első gyermekével várandós. A jelenlegi walesi hercegné decemberben árulta el, hogy terhes, de így is a tervezettnél korábban beszéltek róla a férjével. „A terhesség nagyon korai szakaszában van, de a további találgatásokat megelőzve jobbnak láttuk bejelenteni az örömhírt. Az egész család, köztük II. Erzsébet és Károly herceg is nagyon boldogok, hogy hamarosan újabb taggal bővül a királyi család” – adta hírül a palota. 

A korai bejelentésre azért volt szükség, mert Katalin többször került kórházba a várandóssága elején hyperemesis gravidarum, vagyis vészes terhességi hányás miatt, amit a brit sajtó megneszelt. Néhány hétre még a nyilvános eseményektől is távol maradt, de később, amint az egészsége engedte, visszaállt a királyi család dolgozói csapatába.

Katalin hercegnő és Vilmos herceg

A címlap, ami tudatta a világgal, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg az első gyermeküket várják (fotó: George Rose/Getty Images)

Az első 5 hónap

Következő év júliusában megszámlálhatatlan címlapra került fel az aprócska herceg. György 2013 július 22-én, délután 16:24-kor született, és szülei már a következő napon elhagyták vele a kórházat. „Ennél boldogabbak már nem is lehetnénk” –  nyilatkozta Vilmos herceg, aki a Telegraph akkori beszámolója szerint először a nagymamáját, II. Erzsébet királynőt hívta fel telefonon, majd édesapját értesítette az örömhírről, később pedig öccsét, Harryt és a Middleton család otthon várakozó tagjait.

György herceg, Katalin hercegné, Vilmos herceg

György herceg első People-címlapja 2013-ban.

Még augusztusban nyilvánosságra hoztak az Instagramon egy fotót, amit Katalin édesapja készített az immár háromtagú családról az otthonuk kertjében. Vilmos pedig a CNN-nek adott interjút 1.5 hónappal azután, hogy György megszületett. „Igazi kis harcos, és nagyon gyorsan nő!” – magyarázta a büszke apuka, aki azért azt is elárulta, hogy fia nem kifejezetten jó alvó, de Katalinnak sokkal hamarabb sikerül álomba ringatnia, mint neki.

Ebben az interjúban beszélt arról is, hogy milyen érzés volt a kórház előtt, ekkora tömegben hazavinni a herceget.  „Mi valóban örömmel mutattuk meg őt annak, aki látni akarta. Ahogyan minden új szülő, úgy mi is a legszebbnek, a legaranyosabbnak látjuk a saját gyermekünket. Igazából nagyon örültünk Katalinnal, hogy nem üvöltötte végig azt a néhány percet, amit a kórház előtt töltöttünk az újságírókkal.”

György herceg, Katalin hercegné, Vilmos herceg

Egy újabb címlap György születése után.

Györgyöt 2013 őszén keresztelték meg. És itt érdemes kicsit kitérni a herceg három nevére.

  • A Györgyöt II. Erzsébet apja, a néhai VI. György király után kapta. De ne feledkezzünk meg Szent Györgyről, Anglia legfőbb szentjéről sem, aki az 1348-ban megalapított Térdszalagrend védőszentje is.
  • Sándor, vagyis az “emberek védelmezője”. Ha pedig Sándor nevű uralkodót keresünk nem kell visszarepülnünk Nagy Sándorig, hiszen a jelenlegi holland király is a Vilmos Sándor nevet viseli.
  • A Lajos név jelentése: híres harcos, hangos. Lássuk be, ez egyelőre inkább illik György öccsére, mint rá. A Lajos név egyébként ismét a családhoz köthető választás volt.  A korona sorozat rajongóinak biztosan nem kell bemutatni, Lord Mountbattent, vagyis Lajos Ferenc battenbergi herceget, aki Fülöp herceg nagybátyja, és Károly “mentora” volt. A férfit 1979-ben gyilkolta meg az IRA. 
György herceg, Katalin hercegné, Vilmos herceg a keresztelő után

György herceg, Katalin hercegné, Vilmos herceg a keresztelő után.

Az első nyaralás

György herceg 7 hónapos volt, amikor élete első nyaralására indult anyukájával, és annak szüleivel. Ezt követően egyébként nem nagyon készültek ilyen jellegű lesifotók, a családi vakációkról. Katalinék is tartják magukat ahhoz, amihez a többi európai királyi család, vagyis a vakációról mindig közzétesznek egy, vagy két fotót, cserébe – teljesen érthetően – megkövetelik maguknak a teljes nyugalmat erre az időszakra.

Katalin hercegnő és György herceg

Katalin hercegnő és György herceg a HELLO címlapján 2014-ben.

Akár az apja

2014 áprilisában egy világ figyelte, ahogyan az akkor 10 hónapos (kis) herceg a szüleivel együtt Ausztráliába látogatott. Nem volt ez különleges a királyi család életében, hiszen Vilmos herceg szintén 10 hónapos volt, amikor 1983 márciusában, apjával és anyjával együtt egy 40 napos ausztrál körútra indult. Györgynek “csak” két hetet kellett kibírnia, és remekül teljesített. Mindenre rácsodálkozva totyogott az állatkertben. Mint minden gyerek, ő is földhöz vágta a plüss állatkákat, amikor már nagyon unta magát, és új barátokat szerzett a közös játszópartikon, amiken anyukájával együtt vett részt. Ez a címlapfotó is az említett út során készült.

György herceg, Katalin hercegné, Vilmos herceg

György herceg, Katalin hercegné, Vilmos herceg 2014-ben a Vanity Fair borítóján.

Pizsiben az elnökkel

Ugorjunk kicsit az időben. 2016 májusában járunk, amikor György már majdnem 3 éves nagyfiú, aki fürdőköntösben és hintalovon fogadta az Egyesült Államok akkori elnökét Barack Obamát, és annak feleségét, a Kensington Palota nappalijában. A jólfésült herceg kissé megbántódott, hogy nem maradhatott tovább a felnőttekkel, mert fellőtték neki a pizsit, de tény, hogy az akkor készült fotósorozat minden darabja emlékezetes maradt. Az egyik ilyen került a HELLO Canada címlapjára.

György herceg

György herceg a hintalovon. HELLO magazin 2016.

Kire ütött ez a gyerek?

Itt pedig már a harmadik születésnapját ünnepelte, ráadásul ekkor már egyéves volt a húga Sarolta is. És innentől kezdve csatároznak azon a kommentelők, hogy György az apai nagyanyja családjára, vagyis a Spencer család férfi tagjaira hasonlít, vagy a néhai VIII. Eduárdra, aki lemondott a trónról, hogy elvegye szeretőjét.

György herceg

Cuki György herceg 2016-ban.

Szevasz, öcskös!

2018-ban újabb taggal bővült a család, abban az évben született ugyanis Lajos herceg. Vilmos pedig kézen fogta Saroltát és Györgyöt, akik ovis/iskolás egyenruhájukban mentek be a kórházba, meglátogatni az öccsüket.

Az amerikai lapok már akkor azt pedzegették, hogy bizonyosan lesz negyedik baba is. Nem lett igazuk.

Sarolta hercegnő és György herceg

Sarolta hercegnő és György herceg az OK! címlapján 2018-ban.

A “dzsungelben”

2019-ben Katalin rendezte be a Chelsea Flower Show kertészeti kiállítást. A meseszép helyszínre a gyerekei is kilátogattak, így láthattuk, ahogyan György és Sarolta mezítláb belegázol a dzsungel játszótér mesterségesen kialakított patakjába, és azt is, ahogy az egyéves Lajos herceg a papája segítségével hintázik.

Lajos herceg, Sarolta hercegnő, György herceg

A walesi gyerekek 2019-ben.

György komolyodik

A Covid alatt Vilmosék is “bezárkóztak” a vidéki otthonunkba, de azért készültek róluk felvételek. Például akkor, amikor tapsoltak az egészségügy dolgozóinak, vagy akkor, amikor a gyerekek videóüzenetben tehettek fel kérdéseket  David Attenborough-nak

A legkomolyabb kérdést természetesen a legidősebb gyerek, vagyis György herceg tette fel, aki azt tudakolta, hogy melyik állat fog legközelebb kihalni? Attenborough a válasz videóban elmondta, hogy remélhetőleg egyik se és képesek lesznek az emberek összefogni úgy, ahogy 40 évvel ezelőtt tették azt a hegyi gorillák esetében.

2021 nyarán, 1,5 évvel a Covid kitörése után, Vilmos egy sporteseményre vitte két idősebb gyermekét. Itt derült ki, hogy Sarolta szeret táncolni, György pedig – apjához hasonlóan – imádja a focit.

György herceg, Sarolta hercegnő és Vilmos herceg

György herceg, Sarolta hercegnő és Vilmos herceg 2021-ben a HELLO címlapján.

Vajon ebből mennyi az igaz?

2022 tavaszán nem túlságosan kedves címlapot közölt az In Touch. A magazin szerint Györgynek azért kell elhagynia az iskoláját, mert zaklatják. A tény viszont az volt, hogy a szülei úgy döntöttek, húgával együtt egy új, a lakásukhoz közelebbi iskolában folytatja majd a tanulmányait ősztől.

A lap néhány internetes troll kommentjeiből szűrte le azt is, hogy Katalin hisztérikus zokogásban tört ki.

Azért ezeket érdemes kellő kritikával kezelni.

György herceg

György herceg 2022-ban az InTouch címlapján.

Az udvaronc

II. Erzsébet halála után, 2023 májusában megkoronázták III. Károlyt. Az eseményen fontos szerep jutott unokájának, György hercegnek is, aki apródként vett részt a ceremónián. A szertartás végén, a Buckingham palota tróntermében elkészültek a hivatalos fotók is. Természetesen címlapra került a kép, amelyen a király, valamint a trónöröklési sorban első Vilmos, és a második György látható.

III. Károly, Vilmos walesi herceg és György herceg

III. Károly, Vilmos walesi herceg és György herceg 2023-ban a koronázás után.

A szembesítés

A legfrissebb címlap a tízéves György hercegről már azt taglalja, hogyan készítik fel szülei arra, hogy egyszer  király lesz. A cikk szerint Katalin ügyesen megtalálta az egyensúlyt, így Györgynek boldog gyerekkora lehet, de a korának megfelelő  királyi feladatokban is helyt tud állni.

A The Sun munkatársa pedig a 2023 júliusában megjelent cikkében, a család egyik barátjára hivatkozva azt írta, hogy Vilmos és Katalin szerették volna a lehető legtovább megóvni Györgyöt attól, hogy szembesüljön a jövőjét illető tényekkel.

“György tudta a szerepeket a királyi családban. De amíg kicsi volt, addig számára Erzsébet nem a királynő, hanem Gan-Gan volt, Károly pedig Pa, vagyis a nagypapa. Azonban már kellően idős ahhoz, hogy megértse a rangokat, és a trónöröklést, így a szülei elmondták neki, hogy milyen szerep vár rá. Ez azonban azt is jelentette, hogy meg kellett neki magyarázni, hogy a nagyapja és az apja egy napon majd meghalnak, amit nagyon nehéz felfogni minden gyerek számára. Ráadásul arról is beszélni kellett vele, hogy a testvéreire nézve mit jelent mindez a jövőben. Ezekre most, György 10. születésnapjához közeledve került sor” – állította a barát a lapnak.

György herceg és Katalin hercegné

A legfrissebb címlap a 10 éves hercegről és anyukájáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top